DIW: rekord államháztartási hiány és adóemelés lehet Németországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A német gazdaság szerény mértékben, 1,3 százalékkal bővülhet jövőre, ami csupán a 2006-os szint eléréséhez lesz elég - jósolja a DIW, az egyik legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézet, amely szerint az államháztartási hiány minden korábbinál nagyobb lehet 2010-ben, ezért adóemelés következhet.

Az intézet hétfőn kiadott konjunktúrajelentése szerint a világgazdaságot jövőre a nagy feltörekvő ázsiai országok növekedése dinamizálja majd, de ezek az országok nem tartoznak a német ipar legfontosabb felvevőpiacai közé, a beruházási javak iránti kereslet pedig világszerte alig növekszik majd, a német hazai össztermék (GDP) így csupán 1,3 százalékkal bővül éves összevetésben, és az év végére csak a 2006 eleji szintet éri el.

A munkanélküliek száma 2010-ben négymillió fölé emelkedhet - jósolja a DIW. A legnagyobb nyomás az exportra termelő ágazatokra nehezedik majd; a külpiaci pangás miatt megrendelésekben szűkölködő cégeknél háttérbe szorul a munkanélküliség elszabadulását eddig sikerrel fékező rövidített munkaidő intézménye, és napirendre kerülnek az elbocsátások.

Az átlagkereset ugyanakkor a felszökő munkanélküliség ellenére növekedhet, és az alacsony infláció is ösztönzi majd a belső fogyasztás bővülését.

A DIW szerint gyakorlatilag nem lesz gazdaságpolitikai mozgástere a szeptember végi választások nyomán megalakuló új kormánynak. A állami gazdaságélénkítő intézkedések és a válság miatt csökkenő adóbevételek következménye hatalmasra duzzadó államháztartási hiány és államadósság. A hiány az idei 75 milliárd euróról jövőre rekord nagyságúra, 125 milliárd euróra, a GDP arányában 3,2 százalékról 5,2 százalékra emelkedik az előrejelzés szerint.

A szorult helyzetből kizárólag a bevételek növelésével és a kiadások csökkentésével lehet kiszabadulni - vélik az intézet elemzői, akik szerint a kormánynak nem lesz más választása, mint az adóemelés, elsősorban a forgalmi adó emelése.