szerző:
hvg.hu

Az elmúlt egy hónapban a hazai – és régiós – részvénypiac felülteljesítő volt ugyan, de az elmúlt egy hét gyökeres fordulatot hozott, aminek oka az lehet, hogy a Lettországgal kapcsolatos hírek a régió egészét visszavetik. Emellett a piacok mozgására a politika is egyre erőteljesebb hatást gyakorol. Mire figyeljünk a héten?

Miközben a fejlett piacok a kialakult oldalazó sávon belül a korlátok szintjeit feszegetik, a hazai részvénypiac az oldalazó sáv támaszszintjei körül mozog. Ennek oka lehet, hogy a Lettországgal kapcsolatos fejlemények a régiós egészét visszavetik, illetve az, hogy a korábbi emelkedés után megindult egy részleges profitrealizálás. Továbbá nem kizárható, hogy a befektetők beárazzák Lisszaboni Szerződés ratifikálását elutasító cseh elnök ténykedését is.

A politika egyébként is egyre erőteljesebb hatást gyakorol a piaci mozgásokra, mivel az állami beavatkozások mértéke, illetve az állam piacokról történő kivonulása körül is egyre nagyobb a bizonytalanság. Ma erősödni látszanak azok a vélemények, amelyek szerint az államok kivonulása miatt tartós stagnálásra lehet számítani a recesszió után kialakult alacsony gazdasági aktivitás mellett. Ebben a helyzetben a befektetők döntése érthető: a fejlődő piacokra kevésbé koncentrálnak, mivel a fejlett gazdaságok stagnálása a fejlődőknél további gazdasági zsugorodást jelenthet.

Devizapiac

Az EUR/USD továbbra is oldalazásban maradt, az 1,46-1,48-as értékek között ingadozik a jegyzés.Korábban arra számítottunk, hogy a keresztárfolyam legalább az 1,46-os szintig ereszkedik, de ezúttal az emelkedő sávon belül nem ereszkedett erre a szintre a jegyzés. Amennyiben az 1,48-as szintet nem haladja meg érdemben a jegyzés, továbbra is reális lehetőség az 1,46-os szint elérése, így ezúttal kivárást javasolunk. Az 1,48-as szinten nem ajánlunk eladást, mert innen akár egy-két nap alatt is könnyen elérhető az 1,50-es szint, egy kisebb korrekcióban azonban az 1,46-os szinten továbbra is vételt ajánlunk. Ennek bekövetkezése viszont hosszabb időt vehet igénybe, így ezúttal türelemre intjük azokat a befektetőket, akik érdekeltek a devizapiacon.

A hazai piaci mozgásokat a régió egészét meghatározó hatások váltották ki. Mindamellett, hogy továbbra is kedvező a nemzetközi befektetői hangulat, a régió kissé lemaradóan teljesített, mivel a lett pénzügyi-, és a román politikai válság visszavetették a befektetők korábbi lelkesedését. Ezzel együtt is csak annyi történt, hogy a forint tartotta az oldalazást a vezető devizákkal szemben, komoly, trendszerű esés nem alakult ki.

Jól látható, hogy rövidtávon  a hatás erős volt, mivel emelkedett a volatilitás. Ez az utóbbi időben nagy mozgásnak számító kilengés azonban beleillik a korábban kialakult tendenciákba, ezért azt mondhatjuk, hogy érdemben nem változott semmi a hazai devizapiaci trendeket illetően. Ennek értelmében arra számítunk, hogy az euróval szemben továbbra is marad a 265-275-ös sáv, még akkor is, ha a volatilitás emelkedik. Erre azért kerülhet sor, mert a kockázatok emelkednek ugyan, de ma nincs olyan ismert ok, ami miatt az oldalazásból kiszakadna a forint. A sáv alsó szélén (265) tehát EUR/HUF vételt, míg a felső szélén (275) EUR/HUF eladást javasolunk.

Kötvénypiac (Oldaltörés)

A fejlett piaci kötvények hozama ellentétes mozgásokat produkált az Atlanti-óceán két partján. Míg a német tízéves államkötvények hozama a 3,60 százalékos szintről 3,45 százalékra csökkent, addig az USA tízéves kötvények hozama 3,20 százalékról 3,40 százalékra emelkedett. A korábbiakban a dollár átmeneti erősödése idején az USA kötvények hozama esni kezdett, mivel a befektetők ismét a dolláralapú, biztonságos termékek felé fordultak. Miután azonban a piaci hangulat ismét megnyugodott, gyorsan vissza is állt a korábbi hozamszint. Mindezzel együtt jól látható, hogy a fejlett piaci kötvények hozammozgása egyre gyorsul, ami a befektetők fokozódó bizonytalanságát jelzi. A kötvénypiacon érdekeltek ugyanis a deflációs hatást és a várható finanszírozási feszültségeket egyszerre próbálják árazni. Előbbi a hozamok csökkenése, utóbbi pedig a hozamok emelkedése irányába hat, így a hozamok az éppen uralkodó hangulatnak megfelelően változnak. Továbbra sem ajánljuk a fejlett piaci kötvények vételét.

A hazai piacon a korábbiakkal ellentétben ezúttal a rövid oldalon nem változtak a hozamok, míg a többi futamidő esetében hozamcsökkenést láttunk. Ennek oka az lehet, hogy a rövid oldalon immár megtörtént az MNB kamatvágások beárazása, míg a hosszú oldalon az elmúlt egy-két hétben tapasztalható kisebb korrekciót dolgozta le a piac.


A továbbiakban az egyre bizonytalanabbá váló fejlett kötvénypiaci hangulat kihathat a hazai kötvénypiacra is, így a magyar állampapírok kereskedése során is számíthatunk arra, hogy a hozamok volatilisabban alakulnak a jövőben. Ennek okán továbbra is a rövid (3-6 hónap) futamidők tartását/vételét ajánljuk.

 

Részvénypiacok (Oldaltörés)

A nemzetközi piaci hangulat ismét stabilabb lett, mivel az USA gyorsjelentési szezon eddig megjelent adatai szerint a vállalatok képesek voltak stabilizálni helyzetüket, mivel a korábbi hatékonyságjavító intézkedések kedvező hatása ma már érvényesül a negyedéves számokban. Az elsőként jelentő ALCOA ráadásul a várt veszteség helyett nyereséget jelentett, de a múlt hét végén megjelenő makrogazdasági adatok is emelkedő irányba tolták az indexeket.

Sajnos azonban továbbra sem egyértelmű a kép; a vállalati gyorsjelentések számaiban ugyanis nem feltétlenül a nyereség/veszteség adat a fontos tényező, hanem sokkal inkább fontos, hogy miképpen alakul az értékesítés árbevétele. Ugyanis amíg az értékesítés nem tud emelkedni, addig nem fenntartható növekedési pályán, hanem a recesszióhoz való alkalmazkodás periódusában vannak a vállalkozások. A makrogazdasági adatok pedig továbbra is csak azt mutatják, hogy a recesszió szorítása enyhül ugyan, de a növekedésnek továbbra sincsenek meg az alapvető feltételei.

A fentiek okán tehát nem számítunk arra, hogy a korábbiakban kialakult oldalazó trendet feladnák a fejlett piacok. Abban az esetben, ha sérülnek a mai oldalazás szélsőértékei, nem számítunk rá, hogy trendszerű emelkedés, vagy esés alakult ki, hanem csak arra, hogy az oldalazó trend szélesebb tartományban folytatódik tovább. Ebben a helyzetben továbbra is a spekulatív vételek zárását ajánljuk.

A hazai piacon ezúttal kissé eltérő volt a trend, mint a fejlett piacokon, mivel a régiós hatások az általános nemzetközi tendenciák ellen hatottak. De ez sem jelenti azt, hogy eső trend alakult volna ki, csak éppen – a fejlett piacokkal ellentétben – az oldalazó csatorna alsó széléhez került közel az index.A kialakult helyzetben nem tudunk egy határozott trendet megjelölni, mint várakozást, inkább csak két hasonló valószínűségű szcenárió felvázolására vállalkozunk. Amennyiben a fejlett piacok tovább emelkednek – esetleg új lokális csúcsokat felállítva – a hazai piac is emelkedhet a lokális csúcsot jelentő 20 900-as szint közelébe. Amennyiben viszont a fejlett piacok lefelé veszik az irányt, és a régiós helyzet sem változik, könnyen előfordulhat, hogy a támaszszintek sérülnek és egy erőteles esés alakul ki, ami a 18 000 pontos szintig vetheti vissza a hazai piacot.

Ajánlásunk megfelel a fejlett piacokkal kapcsolatos javaslatunknak: továbbra is a spekulatív vételek zárását tartjuk a legjobbnak.


Ajánlás
Devizapiac:
EUR/USD:
vétel: 1,46, eladás: 1,49
EUR/HUF:
vétel: 265, eladás: 275
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
USA részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
Orosz részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
Egyéb feltörekvők: meglévő részvények eladása, kivárás
Hazai részvénypiac:
Meglévő részvények eladása, kivárás
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: eladás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása
Befektetési alapok:
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)


Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem lesz egyszerű kutyát sétáltatni a Belvárosban

Nem lesz egyszerű kutyát sétáltatni a Belvárosban

Kertész Ákosról szóló portréfilmet mutatnak be a 17. Spinoza Zsidó Fesztiválon

Kertész Ákosról szóló portréfilmet mutatnak be a 17. Spinoza Zsidó Fesztiválon

A Duna Plazában is bezár egy CBA

A Duna Plazában is bezár egy CBA

Nőként ment nagyot egy férfiuralta iparban, most a Disney és az Apple ellen indul

Nőként ment nagyot egy férfiuralta iparban, most a Disney és az Apple ellen indul

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n