szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi napok bizonytalanságban teltek. A nemzetközi befektetői hangulatban bekövetkezett változások miatt a dollár erősödni kezdett a vezető devizákkal szemben, ami a kockázatosabb befektetési eszközök, köztük a feltörekvő devizák, így a forint gyengülését okozták. Emellett egyre nő az aggodalom, hogy a gazdasági ösztönzéstől visszavonulást fontolgató kormányok segítsége nélkül ismét recesszióba zuhannak a gazdaságok. Mire figyeljünk a héten?

A rövidlátó piac felismerte azokat a problémákat, amelyek már régóta jelen vannak, de a rendkívüli mértékű likviditás elfedett. Vagyis, hogy a recesszió enyhülése nem jelenti automatikusan növekedési periódus bekövetkeztét. Sőt, miután az államok többsége a gazdasági szerepvállalás csökkentését fontolgatja, növekszik a félelem, hogy a gazdaságok állami segítség nélkül újra mély recesszióba zuhannak. Erre pedig sajnos meg is van az esély, hiszen a kormányok által a gazdaságba pumpált milliárdok csak a teljes gazdasági összeomlás elkerülésére voltak elegendőek, a fenntartható gazdasági növekedés alapjai ugyanakkor még mindig nem adottak.

Ebben a helyzetben a magas likviditás csak időlegesen képes a piaci folyamatokat befolyásolni, végső soron a fundamentumok alakítják a piaci árakat. Ennek okán a befektetők igen óvatossá váltak, a bizonytalanság a piac minden szegmensében emelkedik, ami azt mutatja, hogy bármelyik pillanatban ismét tekintélyes zuhanás következhet be a tőzsdéken, illetve komoly átrendeződés a piac többi szegmensében.

Devizapiac

Az EUR/USD devizapár látványos fordulatot mutatott be az utóbbi napokban, amennyiben a dollár tendenciózus gyengülése helyett az árfolyam erős ingadozást mutatott.

Igaz az euró hosszú távú emelkedő trendje egyelőre nem sérült - ahogy az ábra is mutatja –, illetve a heti szintű volatilitás snem emelkedett a „szokásos” szint fölé. Ebből az következik, hogy 1,46-os EUR/USD árfolyam körül a dollárvétel lehet megfelelő befektetési stratégia, de azonnal meg kell jegyeznünk, hogy az eddigieknél is fontosabbá vált a piac idegessége okán a STOP-ok alkalmazása. Ugyanis, ha az 1,46-os szint is „elesik”, akkor a következő szint 1,44, majd 1,42 lehet.

A hazai piacon a forint a dollár erősödésével párhuzamosan gyengült, csakúgy, mint a többi régiós, illetve feltörekvő piaci deviza. A forint gyengülése mögött tehát ismét nemzetközi tőkeallokációs folyamatok húzódnak meg. A hazai makrogazdasági helyzet csak akkor lehet hatással a piaci folyamatokra, ha a negatív piaci hangulat mellett a korábban vártaknál jelentősen rosszabb adatok látnak napvilágot. Ennek oka, hogy a pozitív várakozások a korábbiakban már beépültek a forint árába.
Jól látható, hogy az uralkodó trendek nem sérültek, a kulcsszintekre azonban figyelni kell, mert ha ezeket meghaladja a jegyzés az euróval és a dollárral szemben, akkor trendforduló következhet a vezető devizákkal szemben. A kulcsszint az euróval szemben a 275-ös, míg a dollárral szemben a 181-es szint. Amennyiben ezeket a szinteket meghaladjuk, forintgyengülési periódus következhet, ami az euróval szemben 280-285-ig, míg a dollárral szemben a 195-ös szint környékére vetheti vissza a magyar devizát. Természetesen a forint jegyzése továbbra sem marad független a nemzetközi folyamatoktól, így a gyengülés is csak akkor következhet be, ha a dollár az euróval szemben tovább erősödik. Ebben a helyzetben kivárást javasolunk.

Kötvénypiac (Oldaltörés)

 

Ahogy a feltörekvő piacok és általában a kockázatos eszközök iránt csökkent a kereslet, úgy fordultak a befektetők a fejlett piacok kötvényei irányába. Emiatt estek a hozamok, de ennek mértéke nem jelentős ahhoz mérten, hogy milyen idegesség érezhető azokon a piacokon, ahol az elmúlt időszakban jelentős emelkedés ment végbe. A német tízéves államkötvények hozama 3,70 százalékról 3,59 százalékra, míg a hasonló futamidejű USA-államkötvényeké 3,55 százalékról 3,40-re csökkent.

A hozamcsökkenés tehát nem akkora, amekkorát várni lehetett volna olyan helyzetben, amikor a befektetők egy része az újabb részvénypiaci összeomlástól tart, illetve attól, hogy az államok kivonulása a piacokról újabb mély recessziót idéz elő. Ennek oka éppen az, hogy a kivonulást fontolgató fejlett országoknak az államháztartási hiány emelkedése miatt növelniük kell az állampapírok kibocsátását. Tehát a kínálat egyre nő, míg a kereslet érdemben nem változik.

A hazai kötvénypiacon természetesen más tendenciák uralkodnak, mint a fejlett piacokon. A feltörekvő országokban általában nem jellemző, hogy a részvénypiacok gyengélkedésekor kötvényekbe meneküljön a tőke. Inkább az a jellemző, hogy a részvényekből egyenesen a fejlett országok kötvénypiacára áramlik a tőke, tehát a részvény- és a kötvénypiac egyidőben mutatja a gyengülés jeleit. Ez történik a hazai piacon is.


A külföldi kézen lévő hazai állampapír-állomány csökken, mivel a külföldiek nem újítják meg lejáró befektetéseiket, illetve a közepes, valamint hosszú lejáratokat a másodpiacon értékesítik. Ez egyértelműen az utóbbi időszak hozamcsökkenése által generált nyereség realizálása, de arról, hogy rendkívüli eladói nyomás lenne a piacon, még nem beszélhetünk. Annál is kevésbé, mert egy-két hazai intézményi befektető nagy mennyiségekkel jelenik meg a vételi oldalon. Így kisebb korrekció kialakult ugyan, de számottevő hozamemelkedés nem. Legalábbis nem akkora, hogy már érdemes lenne a közepes, illetve hosszú lejáratokban vételi pozíciókat kiépíteni. Várakozásunk szerint a hároméves lejáratoktól felfelé további 50-100 bázispontos hozamemelkedés is bekövetkezhet, amennyiben a befektetői hangulat nem javul. Ebben a helyzetben továbbra is a rövid (3-6 hónap) futamidőket ajánljuk vételre/tartásra.

 

Részvénypiac (Oldaltörés)

 

Miután az USA gyorsjelentési szezonjának számai azt mutatják, hogy a jó és javuló eredmények mögött még mindig csak a vállalatok hatékonyságjavulása áll, az árbevétel viszont még esik - amit makrogazdasági adatok is alátámasztanak –, a befektetők elbizonytalanodtak abban, hogy hamarosan növekedési pályára áll a gazdaság. Így nem maradt más, mint a korábbi időszak tőzsdei emelkedését kihasználva eladni a részvényeiket. Belátták ugyanis, hogy bár a likviditás fenntarthatja az áremelkedést, azt, hogy az árak, árfolyamok hosszú távon mindig a fundamentumokhoz térnek vissza, nem írhatja felül még a likviditásbőség sem!

Ebben a helyzetben a fejlett piacokon esés alakult ki, ami immár elegendő ahhoz is, hogy a korábban támaszként megjelölt szintek alá essenek a vezető indexek. Ennek okán a fejlődő piacok is gyors esést szenvedtek el. Most az elemzők, a befektetők és általában a piaci szereplők azt találgatják, hogy a napokban bekövetkezett esés az emelkedés átmeneti korrekciója-e, vagy a részvénypiacok ismét méretes esés előtt állnak.

Véleményünk szerint a fundamentumoktól elszakadó piacokon egyre fontosabbá válnak a technikai szintek, így most azt mondhatjuk, hogy az 50 napos mozgóátlagok elesése után a következő megálló a 200 napos mozgóátlagok körül lehetnek. Ez a szint az indikátornak tekintett S&P500 esetében 910 pont körül adódik, ami további 12 százalékos esést jelenthet.

A hazai piac a nemzetközi trendekkel együtt mozog, így a BUX esetében az 50 napos mozgóátlag 20 ezer pontnál, míg a 200 napos 15 200 pontnál adódik.
A jelzett szintek még nem sérültek, de látható, hogy a BUX a hosszú távú emelkedő trendből kilépett, így minden esély megvan arra, hogy - ha a nemzetközi befektetői hangulat nem javul – az 50 napos mozgóátlag alá essen. Ezután pedig a következő támaszszint meglehetősen távol van.

Ebben a helyzetben tehát kivárást javasolunk. Amennyiben 20 ezer pont alá esik a BUX, akkor a kockázatokat jobban kedvelők számára ajánljuk a short pozíciók fokozatos kiépítését.

A többi feltörekvő piacon hasonló a helyzet, így ajánlásunk a technikai szintek figyelembevételével szintén a BÉT-tel kapcsolatban említettek szerint alakul.


Ajánlás
Devizapiac:
EUR/USD:
vétel: 1,47 alatt
EUR/HUF:
kivárás
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU-részvények: kivárás
USA-részvények: kivárás
Orosz részvények: kivárás
Egyéb feltörekvők: kivárás
Az 50 napos mozgóátlagok alatt fokozatosan kiépíthetők short pozíciók a kockázatokat kedvelők számára.
Hazai részvénypiac:
Kivárás.
Az 50 napos mozgóátlag alatt fokozatosan kiépíthetők short pozíciók a kockázatokat kedvelők számára.
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: eladás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása/vétele, csere a hosszabb lejáratok helyett
Befektetési alapok:
Hedge fundok (amelyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény és a részvénypiacokkal)


Fürjes Szabolcs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban