szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi napok bizonytalanságban teltek. A nemzetközi befektetői hangulatban bekövetkezett változások miatt a dollár erősödni kezdett a vezető devizákkal szemben, ami a kockázatosabb befektetési eszközök, köztük a feltörekvő devizák, így a forint gyengülését okozták. Emellett egyre nő az aggodalom, hogy a gazdasági ösztönzéstől visszavonulást fontolgató kormányok segítsége nélkül ismét recesszióba zuhannak a gazdaságok. Mire figyeljünk a héten?

A rövidlátó piac felismerte azokat a problémákat, amelyek már régóta jelen vannak, de a rendkívüli mértékű likviditás elfedett. Vagyis, hogy a recesszió enyhülése nem jelenti automatikusan növekedési periódus bekövetkeztét. Sőt, miután az államok többsége a gazdasági szerepvállalás csökkentését fontolgatja, növekszik a félelem, hogy a gazdaságok állami segítség nélkül újra mély recesszióba zuhannak. Erre pedig sajnos meg is van az esély, hiszen a kormányok által a gazdaságba pumpált milliárdok csak a teljes gazdasági összeomlás elkerülésére voltak elegendőek, a fenntartható gazdasági növekedés alapjai ugyanakkor még mindig nem adottak.

Ebben a helyzetben a magas likviditás csak időlegesen képes a piaci folyamatokat befolyásolni, végső soron a fundamentumok alakítják a piaci árakat. Ennek okán a befektetők igen óvatossá váltak, a bizonytalanság a piac minden szegmensében emelkedik, ami azt mutatja, hogy bármelyik pillanatban ismét tekintélyes zuhanás következhet be a tőzsdéken, illetve komoly átrendeződés a piac többi szegmensében.

Devizapiac

Az EUR/USD devizapár látványos fordulatot mutatott be az utóbbi napokban, amennyiben a dollár tendenciózus gyengülése helyett az árfolyam erős ingadozást mutatott.

Igaz az euró hosszú távú emelkedő trendje egyelőre nem sérült - ahogy az ábra is mutatja –, illetve a heti szintű volatilitás snem emelkedett a „szokásos” szint fölé. Ebből az következik, hogy 1,46-os EUR/USD árfolyam körül a dollárvétel lehet megfelelő befektetési stratégia, de azonnal meg kell jegyeznünk, hogy az eddigieknél is fontosabbá vált a piac idegessége okán a STOP-ok alkalmazása. Ugyanis, ha az 1,46-os szint is „elesik”, akkor a következő szint 1,44, majd 1,42 lehet.

A hazai piacon a forint a dollár erősödésével párhuzamosan gyengült, csakúgy, mint a többi régiós, illetve feltörekvő piaci deviza. A forint gyengülése mögött tehát ismét nemzetközi tőkeallokációs folyamatok húzódnak meg. A hazai makrogazdasági helyzet csak akkor lehet hatással a piaci folyamatokra, ha a negatív piaci hangulat mellett a korábban vártaknál jelentősen rosszabb adatok látnak napvilágot. Ennek oka, hogy a pozitív várakozások a korábbiakban már beépültek a forint árába.
Jól látható, hogy az uralkodó trendek nem sérültek, a kulcsszintekre azonban figyelni kell, mert ha ezeket meghaladja a jegyzés az euróval és a dollárral szemben, akkor trendforduló következhet a vezető devizákkal szemben. A kulcsszint az euróval szemben a 275-ös, míg a dollárral szemben a 181-es szint. Amennyiben ezeket a szinteket meghaladjuk, forintgyengülési periódus következhet, ami az euróval szemben 280-285-ig, míg a dollárral szemben a 195-ös szint környékére vetheti vissza a magyar devizát. Természetesen a forint jegyzése továbbra sem marad független a nemzetközi folyamatoktól, így a gyengülés is csak akkor következhet be, ha a dollár az euróval szemben tovább erősödik. Ebben a helyzetben kivárást javasolunk.

Kötvénypiac (Oldaltörés)

 

Ahogy a feltörekvő piacok és általában a kockázatos eszközök iránt csökkent a kereslet, úgy fordultak a befektetők a fejlett piacok kötvényei irányába. Emiatt estek a hozamok, de ennek mértéke nem jelentős ahhoz mérten, hogy milyen idegesség érezhető azokon a piacokon, ahol az elmúlt időszakban jelentős emelkedés ment végbe. A német tízéves államkötvények hozama 3,70 százalékról 3,59 százalékra, míg a hasonló futamidejű USA-államkötvényeké 3,55 százalékról 3,40-re csökkent.

A hozamcsökkenés tehát nem akkora, amekkorát várni lehetett volna olyan helyzetben, amikor a befektetők egy része az újabb részvénypiaci összeomlástól tart, illetve attól, hogy az államok kivonulása a piacokról újabb mély recessziót idéz elő. Ennek oka éppen az, hogy a kivonulást fontolgató fejlett országoknak az államháztartási hiány emelkedése miatt növelniük kell az állampapírok kibocsátását. Tehát a kínálat egyre nő, míg a kereslet érdemben nem változik.

A hazai kötvénypiacon természetesen más tendenciák uralkodnak, mint a fejlett piacokon. A feltörekvő országokban általában nem jellemző, hogy a részvénypiacok gyengélkedésekor kötvényekbe meneküljön a tőke. Inkább az a jellemző, hogy a részvényekből egyenesen a fejlett országok kötvénypiacára áramlik a tőke, tehát a részvény- és a kötvénypiac egyidőben mutatja a gyengülés jeleit. Ez történik a hazai piacon is.


A külföldi kézen lévő hazai állampapír-állomány csökken, mivel a külföldiek nem újítják meg lejáró befektetéseiket, illetve a közepes, valamint hosszú lejáratokat a másodpiacon értékesítik. Ez egyértelműen az utóbbi időszak hozamcsökkenése által generált nyereség realizálása, de arról, hogy rendkívüli eladói nyomás lenne a piacon, még nem beszélhetünk. Annál is kevésbé, mert egy-két hazai intézményi befektető nagy mennyiségekkel jelenik meg a vételi oldalon. Így kisebb korrekció kialakult ugyan, de számottevő hozamemelkedés nem. Legalábbis nem akkora, hogy már érdemes lenne a közepes, illetve hosszú lejáratokban vételi pozíciókat kiépíteni. Várakozásunk szerint a hároméves lejáratoktól felfelé további 50-100 bázispontos hozamemelkedés is bekövetkezhet, amennyiben a befektetői hangulat nem javul. Ebben a helyzetben továbbra is a rövid (3-6 hónap) futamidőket ajánljuk vételre/tartásra.

 

Részvénypiac (Oldaltörés)

 

Miután az USA gyorsjelentési szezonjának számai azt mutatják, hogy a jó és javuló eredmények mögött még mindig csak a vállalatok hatékonyságjavulása áll, az árbevétel viszont még esik - amit makrogazdasági adatok is alátámasztanak –, a befektetők elbizonytalanodtak abban, hogy hamarosan növekedési pályára áll a gazdaság. Így nem maradt más, mint a korábbi időszak tőzsdei emelkedését kihasználva eladni a részvényeiket. Belátták ugyanis, hogy bár a likviditás fenntarthatja az áremelkedést, azt, hogy az árak, árfolyamok hosszú távon mindig a fundamentumokhoz térnek vissza, nem írhatja felül még a likviditásbőség sem!

Ebben a helyzetben a fejlett piacokon esés alakult ki, ami immár elegendő ahhoz is, hogy a korábban támaszként megjelölt szintek alá essenek a vezető indexek. Ennek okán a fejlődő piacok is gyors esést szenvedtek el. Most az elemzők, a befektetők és általában a piaci szereplők azt találgatják, hogy a napokban bekövetkezett esés az emelkedés átmeneti korrekciója-e, vagy a részvénypiacok ismét méretes esés előtt állnak.

Véleményünk szerint a fundamentumoktól elszakadó piacokon egyre fontosabbá válnak a technikai szintek, így most azt mondhatjuk, hogy az 50 napos mozgóátlagok elesése után a következő megálló a 200 napos mozgóátlagok körül lehetnek. Ez a szint az indikátornak tekintett S&P500 esetében 910 pont körül adódik, ami további 12 százalékos esést jelenthet.

A hazai piac a nemzetközi trendekkel együtt mozog, így a BUX esetében az 50 napos mozgóátlag 20 ezer pontnál, míg a 200 napos 15 200 pontnál adódik.
A jelzett szintek még nem sérültek, de látható, hogy a BUX a hosszú távú emelkedő trendből kilépett, így minden esély megvan arra, hogy - ha a nemzetközi befektetői hangulat nem javul – az 50 napos mozgóátlag alá essen. Ezután pedig a következő támaszszint meglehetősen távol van.

Ebben a helyzetben tehát kivárást javasolunk. Amennyiben 20 ezer pont alá esik a BUX, akkor a kockázatokat jobban kedvelők számára ajánljuk a short pozíciók fokozatos kiépítését.

A többi feltörekvő piacon hasonló a helyzet, így ajánlásunk a technikai szintek figyelembevételével szintén a BÉT-tel kapcsolatban említettek szerint alakul.


Ajánlás
Devizapiac:
EUR/USD:
vétel: 1,47 alatt
EUR/HUF:
kivárás
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU-részvények: kivárás
USA-részvények: kivárás
Orosz részvények: kivárás
Egyéb feltörekvők: kivárás
Az 50 napos mozgóátlagok alatt fokozatosan kiépíthetők short pozíciók a kockázatokat kedvelők számára.
Hazai részvénypiac:
Kivárás.
Az 50 napos mozgóátlag alatt fokozatosan kiépíthetők short pozíciók a kockázatokat kedvelők számára.
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: eladás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása/vétele, csere a hosszabb lejáratok helyett
Befektetési alapok:
Hedge fundok (amelyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény és a részvénypiacokkal)


Fürjes Szabolcs

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Magyarországra jött az egyik legextravagánsabb sportkocsi kabrió változata – beleültünk

Magyarországra jött az egyik legextravagánsabb sportkocsi kabrió változata – beleültünk

Tényleges életfogytiglant kérnek a férfira, aki sniccerrel ölt

Tényleges életfogytiglant kérnek a férfira, aki sniccerrel ölt

Azerbajdzsánt elmarasztalta az emberi jogi bíróság, Magyarországot nem a baltás gyilkos miatt

Azerbajdzsánt elmarasztalta az emberi jogi bíróság, Magyarországot nem a baltás gyilkos miatt