Vita a jövő évi deficitről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Számonkéréssel fenyegette meg Orbán Viktor Fidesz-elnök mindazokat, akik a jövő évi költségvetés körül bábáskodtak. Az IMF vezérigazgatója viszont úgy véli, Magyarországon nincs szükség gazdaságpolitikai irányváltásra.

Sajátos koreográfiát agyaltak ki a Fidesz köreiben a jövő évi költségvetés bírálatára. Előbb 29 közgazdász szólította fel nyílt levélben az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg a büdzsé tervezetét, mert az „nem tartalmazza az évek óta szükséges reformokat”, és mert a hiány „alul van tervezve”. Az aláírók között volt Járai Zsigmond korábbi jegybankelnök és teljes vezérkara, Szász Károly, aki az Orbán-kormány idején a pénzügyi felügyeletet és Mellár Tamás, aki a Központi Statisztikai Hivatalt vezette, Bod Péter Ákos, aki a 2006-os választások két fordulója között néhány napig Orbán kormányfőjelöltje volt, valamint Töröcskei István, aki a Hír Tv mögött álló Pro-Aurum Zrt.-t irányítja.

„A Fideszben az emberek, akik ezzel foglalkoznak, megkértek, hogy írjam alá a nyílt levelet” – jelezte a múlt héten az ATV-ben Szapáry György, a jegybank korábbi alelnöke, hogy kik vezették a kezét. Szerinte a költségvetés nem vett kellően figyelembe minden kockázatot, a vasúttól például úgy vont el 40 milliárdot, hogy nem szüntették meg a szárnyvonalakat, és szerkezeti változtatások nélkül vett el tízmilliárdokat az önkormányzatoktól is. Múlt pénteken a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) rendezvényén Szapáry saját 2005-ös fellépésével is példálózott, mondván: ő nyitotta fel az uniós pénzügyminiszterek szemét, hogy a Gyurcsány-kormány költségvetése nem valós számokat tartalmaz.