szerző:
Fürjes Szabolcs

Az előző héten újra a görög adósságproblémák voltak az előtérben, de vasárnapra az IMF és az eurózóna tagországai jelezték, hogy készek segítséget nyújtani a bajba került országnak, hiszen világossá vált: Görögország saját erejéből képtelen megoldani pénzügyi gondjait. A heti makrogazdasági adatok, valamint a vállalati hírek is hatottak, de ezek hatása elenyésző volt az adósságproblémák okozta kilengésekhez mérten.

Mára egyértelművé vált, hogy a távol-keleti piacok erős lemaradásban vannak a világ többi részéhez mérten, mivel a likviditás csökkentésére tett lépések első hatásai már most is érezhetők. A kínai bankok hitelezése 43 százalékkal mérséklődött 2010 első negyedévében, és hat év óta először hiány képződött a kínai külkereskedelmi egyenlegben. Az ilyen adatok azt mutatják, hogy a gazdasági növekedés visszafogásának már vannak kézzelfogható jelei, de a piaci befektetők nem szeretik a lassulást, így a távol-keleti piacok nem tartoznak ma a kedvelt befektetési célpontok közé. A fentiekkel együtt is pozitív hetet zártak a világ tőzsdéi, hiszen a fejlett piacok lokális csúcsokon tartózkodnak továbbra is.

Devizapiac

Miután a görög adósságproblémák rendezése egyre jobban körvonalazódik, az euró végre képes volt erősödni a dollárral szemben. Ennek ellenére a professzionális befektetők nagy része még mindig a dollár további erősödésében hisz.

©

Ezt támasztja alá a fenti ábra is, hiszen jól látható, hogy a devizapár nem lépett ki a korábbi csökkenő trendből, a hirtelen mozgás is csak a trenden belüli korrekcióra volt elég. Mivel a Görögországgal kapcsolatos problémák rendezése még mindig csak tervek és nyilatkozatok szintjén mozog, és a kilátásba helyezett segítség sem rendezi végleg a helyzetet, a továbbiakban mi is a dollár újbóli erősödésre számítunk. Ebben a helyzetben az 1,36-os szint közelében a devizapár eladását javasoljuk, 1,34 melletti zárással, és 1,365-es STOP-pal.

A hazai piac továbbra is kiegyensúlyozott, a forint a vezető devizákkal szemben nem mozog trendszerűen, inkább oldalazás jellemzi. A hazai választások, a lengyel elnök és politikai vezetők halála, valamint a lengyel jegybank körül kialakult helyzet (az elnök lemondott, de az új elnök kinevezése bonyolulttá vált a mai helyzetben), valamint a szintén Lengyelországhoz köthető jegybanki beavatkozás a zloty gyengítése érdekében mind-mind a forint fokozott ingadozásához vezethetett volna. Ennek ellenére a hazai fizetőeszköz igen stabil, nincs jele annak, hogy bármely irányba nyomás lenne a piacon.

©

Az utóbbi napok kisebb gyengülése visszavezette a forintot a korábbi oldalazás szintjei közé. Ez az euróval szemben a 265-270-es sávot, míg a dollárral szemben a 190 - 195 (200)-as sávot jelenti. A dollárral szembeni nagyobb erősödés ezúttal sem a forint mozgásának, hanem ez EUR/USD deviza-pár mozgásának köszönhető, annak, hogy a dollár az utóbbi napokban jelentősen gyengült az euróval szemben, míg a forint euróhoz mért ára érdemben nem változott.

A továbbiakban arra számítunk, hogy ez euróval szemben marad a már kialakult sávban a forint, de inkább a 270 megközelítése valószínű, míg a dollárral szemben ismét a 200-as szint közelítése valószínű. Mivel az euróval szembeni mozgás intenzitása, valamint iránya nagyobb bizonytalansággal jelezhető előre, mint a dollárral szemben, ezúttal az USD/HUF vételét javasoljuk.

[[ Oldaltörés (Második oldal: Kötvénypiac) ]]

A fejlett piacokon emelkedtek a hosszú lejáratú kötvények hozamai. Egy héttel ezelőtt az USA tíz éves államkötvények hozama 4 százalék fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a 2008. decemberi mélypont óta kétszeresére emelkedtek a hozamok. A német tíz éves állampapírok hozama nem változott érdemben, továbbra is 3,4-3,5 százalék között stagnál. Ebben a helyzetben továbbra sem javasoljuk a fejlett piaci kötvények vételét.

A hazai piacon megtorpant a korábbi hozamcsökkenés, de nem fordult meg a piaci trend annak ellenére sem, hogy beárazottnak tekinthetők a további MNB kamatvágások, illetve, hogy egyre több befektető szerint az adósság-problémák jelentik a legnagyobb kockázatot világszerte.

©

Jól látható, hogy a távolabbi lejáratok esetében volt csak kisebb emelkedés, a közeli lejáratok hozama szinte egyáltalán nem változott. A következőkben kisebb hozam-emelkedésre számítunk, ezért továbbra is a hosszabb futamidők eladását, a rövid futamidők tartását/vételét javasoljuk. Az USA makrogazdasági adatok továbbra is javuló tendenciát mutatnak, így a befektetőket az egyéb hírek, melyek negatívan hatnak, csak átmenetileg képesek befolyásolni – legalábbis addig, amíg a likviditás mai, magas szintje biztosítja a folyamatos vételi szint fenntarthatóságát. Ugyanis továbbra is likviditás-vezérelt emelkedésről beszélhetünk, az egyes részvények fundamentális alapon jelentős túlértékeltséget mutatnak, illetve olyan növekedés árazódott be, amit a legoptimistább makrogazdasági előrejelzések sem támasztanak alá.

[[ Oldaltörés (Harmadik oldal: Részvénypiac és ajánlások) ]]

Ebből következően realizálni kell az elérhető nyereségeket, de hozzá kell tennünk, hogy nem lehet megmondani mikor ér véget a mai emelkedő trend, hiszen a likviditás csökkentésére tett eddigi lépések nem hatottak a részvénypiaci likviditás szintjére. Ha a likviditás továbbra is a mai magas szinten marad, akkor elképzelhető további növekedés. Arra, hogy mikor szakadhat vége az emelkedésnek, a jegybanki kamatemelésen kívül is létezik indikatív mutató. Ez pedig a kötvénypiaci hozamokban keresendő, hiszen a fejlett piaci kötvény-hozamok további emelkedése már komoly befektetési alternatívát kínálhat a túlárazott részvényekkel szemben. Ha az USA tízéves kötvények hozama meghaladja a 4,5 százalékos szintet, a részvénypiacokon kialakulhat egy nagyobb korrekció is.

A hazai piacon is csökkent a növekedés üteme, miután a BUX több mint két éves csúcsra emelkedett. Ha a két évvel ezelőtti, a Molra még élő OMV ajánlat torzító hatását kiszűrjük, akkor kiderül, hogy a BUX körülbelül 10 százalékra van történelmi csúcsától. Talán nem is szorul különösebb magyarázatra, hogy miért gondoljuk túlértékeltnek a hazai részvénypiacot.

©

Ezzel együtt a hazai piacon éppúgy nem tudjuk megmondani, hogy mikor szakad vége az emelkedésnek, mint ahogy a nemzetközi piacokon is csak találgatni tudnánk. A forgalom mindenesetre csökken az utóbbi időben, de a korábbi meredek emelkedésben igen komoly forgalmakat láthattunk, ráadásul az index visszatért egy korábbi emelkedő trendbe.

A fentiek ellenére az elérhető nyereségek realizálását ajánljuk, akár azon az áron is, hogy még hetekig, hónapokig emelkednek az árak, mert a mai árak mellett ez már csak a további nyereségek elmaradását jelenthetik, effektív veszteséget már nagyon kevés, korábban felvett pozíció jelenthet.

Ajánlások

Devizapiac:
EUR/USD:
Vétel 1,35-1,36 körül
Vétel (az eladás zárása) 1,3250 körül
EUR/HUF:
Vétel 265 körül
Eladás (a vétel zárása) 270 körül
STOP: 266
USD/HUF: kivárás

Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: nyereségrealizálás
USA részvények: nyereségrealizálás
Egyéb feltörekvők: nyereségrealizálás
Hazai részvény-piac: nyereségrealizálás

Kötvénypiac:
Fejlett piacok: kivárás.
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 h.) tartása/vétele, csere a hosszabb lejáratok helyett

Befektetési alapok:
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok február első hetére

Hiába javulnak biztatóan a világgazdasági folyamatok, a nemzetközi befektetői hangulat még mindig nagyon változékony. Megint emelkednek a kockázatok és a csökken a növekedési potenciál. Mire figyeljünk a héten?

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok április elejére

Az elmúlt napok ismét emelkedést hoztak a nemzetközi részvény-piacokon. A növekedés hátterében az áll, hogy az Egyesült Államok makrogazdasági adatai javulást mutatnak, miközben a FED egyelőre nem változtat az alapkamaton. Ebben a helyzetben a befektetők a továbbra is olcsón hozzáférhető tőkét részvények vételére fordítják. A részvények ugyanis még mindig szinte az egyetlen olyan befektetési formát képezik, amely az utóbbi időben igen jó hozamot volt képes produkálni. Az arany, illetve az olaj emelkedése a dollár erősödése miatt megfeneklett.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok január végére

A fejlett piacokon az elmúlt napok változásai alapján a spekulatív longok lezárása tűnik ésszerűnek, ami igaz a hazai részvények, s egyéb feltörekvő piacok esetében is igaz. Elképzelhető ugyanis, hogy „megveszik az esést”, s emiatt egy komolyabb (15-20 százalékos) korrekció esélye igen magas.

Gazdaság

Befektetési tanácsok február közepére

Az elmúlt napok megmutatták, hogy a piaci helyzet milyen instabil, mennyire sérülékenyek az árak. Ezúttal a már korábban is ismert görög probléma okozott esést Európában, miután a befektető-társadalom úgy ítéli meg, hogy az euró-zóna válságos helyzetbe került azzal, hogy Görögországgal kapcsolatban nincs egyértelmű és egységes európai álláspont, nincs konkrét intézkedési terv a bajba került ország megsegítésére.

Gazdaság

Befektetési tanácsok február harmadik hetére

A csapból is a Görögországgal kapcsolatos hírek folynak, miközben elsikkadnak a sokkal fontosabb és meghatározóbb információk. Ez éppen elég arra, hogy a piacok irány nélkül oldalazzanak, amikor a likviditás várhatóan erősen csökken a jövőben. Ilyen intézkedéseket tervez az USA, míg Kína látványos lépéseket tett már eddig is, hiszen tartani lehet a gazdaság túlpörgésétől.

Gazdaság

Befektetési tanácsok február végére

Az egyes nemzetgazdaságok még nem teljesen „önjáróak”, azaz szükségük van az állami pénzekre a stabil működéshez. Ha megkezdődik a központi források kivonása, az a befektetési piacokon áresést idéz elő. Ám lehet, hogy a jegybanki döntéshozók azért vállalják a likviditás szűkítését, mert megítélésük szerint a gazdaságok már növekedési pályára álltak. Február végén jó lesz megfontolni mindkét érvrendszert.

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok március második hetére

Pár érdekes fejlemény ellenére az előttünk álló hét nem szolgál majd nagy meglepetésekkel. Az utóbbi napokban Görögország felől a korábbiaknál jobb hírek érkeznek, az unió saját valutaalapot kíván felállítani, a fejlődő piacok emelkedtek, a forint oldalazott, s általában nyugalom volt. A derült égből nem várható villámcsapás.

Gazdaság

Befektetési tanácsok március első hetére

A mögöttünk álló hét nem telt eseménytelenül, ugyanis a fejlett piacokon – a görög problémákat némileg feledve – megállt a csökkenő trend, s oldalazásba ment át. Ha egy héttel ezelőtti árszinteket vizsgálunk, nem találunk döntő változásokat, de tény, hogy a piacok árfolyamingadozása erősödött. Mit várhatunk hát a befektetési piacokon?

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok március utolsó harmadára

Európa keleti térsége az elmúlt napokban igen kedvelt befektetési célponttá lépett elő a nagybefektetők körében. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a régió gazdaságai a korábban becsültnél jobban alkalmazkodtak a válság körülményeihez. A magyar makrogazdasági egyensúly – azzal együtt, hogy nem tartható a 2010-es hiánycél – még a régióban is kiemelkedően jó – legalábbis tendenciáját tekintve.

A kis Lajos herceg már tud járni, és erről fotónk is van

A kis Lajos herceg már tud járni, és erről fotónk is van

Kiesett az MTK az első osztályból

Kiesett az MTK az első osztályból

Strache-botrány: Orbán új szövetségesein ott a hazaárulás bélyege

Strache-botrány: Orbán új szövetségesein ott a hazaárulás bélyege

Vidnyánszky Attila: „Ez egy példa nélküli helyzet a magyar kulturális életben”

Vidnyánszky Attila: „Ez egy példa nélküli helyzet a magyar kulturális életben”

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

A robotoktól rettegünk, miközben a gazdaság már ellenünk dolgozik

A robotoktól rettegünk, miközben a gazdaság már ellenünk dolgozik