szerző:
MTI

Átmenetinek tekintik londoni felzárkózó piaci elemzők a magyarországi infláció váratlan mértékű márciusi gyorsulását, és a következő hónapokban a dezinfláció – valamint a jegybanki kamatcsökkentési ciklus – folytatódására számítanak, de arra is, hogy az infláció az idén a célszint, illetve a hivatalos előrejelzések felett marad.

A KSH kedden ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak a múlt hónapban 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az MTI által az inflációs számok közlése előtt kérdezett londoni elemzők 5,2-5,8 százalék közötti prognózisokat adtak; az előrejelzési átlag 5,61 százalék volt.

A keddi adatismertetés után a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői – akik előzetesen 5,7 százalékos márciusi éves inflációt valószínűsítettek – úgy vélekedtek, hogy a dezinfláció áprilisban folytatódik, amit a bázishatások is segítenek, ám az inflációs ütem jelentősebb csökkenése csak júliustól várható, amikor a tavalyi áfaemelés hatása már kiesik az éves összehasonlításból.

A ház szakértői áprilisra 5,5 százalék körüli, júniusra 4,5 százalékos, júliusra 3 százalékos éves inflációt jósolnak. Azzal számolnak ugyanakkor, hogy a júliusi ütem lesz az idei mélypont, és a tizenkét hónapra számolt infláció az év végére 3,5 százalék fölé emelkedik vissza.

A JP Morgan londoni elemzői közölték: a magyar jegybanknál kevésbé derűlátók azzal kapcsolatban, hogy az infláció jelentősen a célszint alá lassulhat jövőre. A cég szerint a felfelé ható kockázatok zöme a nyersanyagárakból ered, és abból, hogy a gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés az MNB várakozásánál kisebb dezinflációs hatással járhat. A JP Morgan elemzői mindezzel együtt sem számítanak azonban arra, hogy a konszenzusnál magasabb márciusi infláció akadályozná a további jegybanki kamatcsökkentést, tekintettel arra, hogy az átlagos infláció az idei első negyedévben elmaradt az MNB legutóbbi előrejelzésétől.

A ház megerősítette, hogy alapeseti forgatókönyve alapján áprilisban kamatcsökkentési szünet lesz, és májusra jósolja a következő pénzügypolitikai enyhítést. A cég szakértői szerint azonban megvan az esélye annak is, hogy a forint ereje már ebben a hónapban újabb negyed százalékpontos kamatcsökkentésre késztetheti a jegybank monetáris tanácsát.

A JP Morgan elemzői szerint valószínűtlen, hogy az üzleti ciklus jelenlegi szakaszában az MNB eltűrné a forint túlzott erősödését. A cég a nyár végére 5 százalékig csökkenő magyarországi jegybanki kamatszintet vár, de közölte: kész "finomítani" előrejelzését, ha a folytatódik a forint erősödése a következő hetekben. A JP Morgan londoni részlege a múlt havi MNB-kamatcsökkentéssel már elért 5,50 százalékról módosította a jelenleg érvényes 5,00 százalékra az idei magyarországi kamatmélypontra adott előrejelzését.

A Cityben azonban vannak ennél „agresszívabb” enyhítési előrejelzések is. A BNP Paribas bankcsoport londoni elemzői például még egy százalékpontnyi jegybaki kamatcsökkentést, így 4,50 százalékos idei magyarországi kamatmélypontot jósolnak.

A keddi inflációs adatok után adott kommentárjában átmenetinek nevezte a gyorsulást a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő londoni gazdaságelemző részlegének – Moody's Economy.com – szakelemzője is. Christine Li szerint a belső kereslet továbbra is gyenge, és a magyar gazdaság –Csehországgal és Lengyelországgal ellentétben – az év közepéig recesszióban lesz a költségvetési szigor miatt.

A Moody's Economy.com londoni szakértője szerint a jelenlegi környezetben valószínűtlen, hogy a vállalatok át tudják hárítani költségeik növekedését a végfogyasztóra. Az elemző szerint azonban e jelenség nyomást gyakorol a vállalati eredményekre, és ennek megvan az a kockázata, hogy magas marad a munkanélküliség. E körülmények közepette ugyanakkor nem várható az inflációs nyomás túlzott erősödése sem – tette hozzá.

Christine Li szerint az idén még egy negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentés várható, 5,25 százalékra. A Moody's elemzője később a drágulási ütem újbóli lassulására számít, de azt jósolja, hogy az éves infláció az idén a 4,3 százalékos kormányzati prognózis felett marad.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Hogyan romlik a pénzünk: mit mond az MNB az inflációs jelentésben?

A fogyasztói árak növekedési üteme legkorábban 2011 első negyedévében csökkenhet a 3 százalékos inflációs cél alá. Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán kiadott legfrissebb Inflációs Jelentése szerint, akkor 2,5 százalék lehet. A GDP pedig az idei harmadik negyedévben nőhet először éves összehasonlításban, 1 százalékkal.

MTI Gazdaság

Javított GDP prognózisán, de emelte inflációs előrejelzését az MNB

Javított idei GDP prognózisán a jegybank: a novemberben várt 0,6 százalékról 0,2 százalékra csökkentette az idei gazdasági visszaesés várható mértékét, míg a 2011-es növekedési kilátást változatlanul 3,4 százalékon tartotta – áll a Magyar Nemzeti Bank hétfőn kiadott új inflációs jelentésében.

Templomban készült támadásra egy szír menekült, fedett FBI-ost avatott be a tervébe

Templomban készült támadásra egy szír menekült, fedett FBI-ost avatott be a tervébe

Eddig soha nem hallott Freddie Mercury-dalt mutattak be

Eddig soha nem hallott Freddie Mercury-dalt mutattak be

Eltűnik két BMW is a kínálatukból

Eltűnik két BMW is a kínálatukból

Halálra vertek egy dánszentmiklósi férfit, másnap megpróbálták elégetni

Halálra vertek egy dánszentmiklósi férfit, másnap megpróbálták elégetni

50 Centtel és Eminemmel énekel majd új albumán Ed Sheeran

50 Centtel és Eminemmel énekel majd új albumán Ed Sheeran

Milliárdokat kaptak az állami cégektől a kormány kedvenc üzletemberei

Milliárdokat kaptak az állami cégektől a kormány kedvenc üzletemberei