szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áprilisban 0,08 százalékkal emelkedett az Ecostat és a Világgazdaság közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia). Az index márciusban még 0,38 százalékos emelkedést mutatott.

A Világgazdaság csütörtöki számában megjelent elemzés szerint az előző havi bővüléstől ez elmarad, a felülvizsgált adatok szerint februárban enyhén csökkent az indikátor. Tavaly év végén összességében jobb teljesítményt tükrözött a mutató, az utolsó három hónapban stabil volt az emelkedés. A nemzetközi környezet azonban már nem olyan kedvező, mint akkor, a pénzügyi bizonytalanság is kiújulni látszik.

A gyorsulási irányadó részindexei közül áprilisban kevesebb mutatott növekedést, mint csökkenést, de előbbiek erőteljesebb hatást gyakoroltak. Két pénzügyi mutató is besegített az emelkedésbe. A reálkamat tovább süllyedt, így már jócskán a negatív tartományban van, ez a nominális kamatszint csökkenése mellett az infláció gyorsulásával magyarázható. A másik kedvező pénzügyi mutató a hosszú és a rövid lejáratú kamatok közötti különbség, amely viszont akkor fejt ki gyorsító hatást, ha minél magasabb.

Az elemzés szerint ismét szűkült a pénzkínálat, amely a tranzakciók alacsonyabb volumenére utal. Havi alapon a reálkereset is visszaesett, hiába okozott év elején ugrást az szja-sávhatár felemelése. Fontos jelzés a gépjárműhitelek állományának zsugorodása is, amely már a 2007-es szintre süllyedt vissza.

Visszaesett a két legfontosabb részindikátor is. Az élelmiszereken kívüli kiskereskedelem jelzi, hogy a belső kereslet még közel sem talált magára, de a kiugró év eleji teljesítmény után az ipar is rontott, mivel a külpiaci konszolidáció szintén megtorpant. Nagyot nőtt a munkakeresés átlagos időtartama is, mivel lassan elhúzódó válságról beszélhetünk.

Az elemzés szerint vegyesek a kilátások, a gazdaság még nem lábalt ki egyértelműen a krízisből. Pillanatnyilag a növekedés belső motorjai hiányoznak, de a külső konjunktúra is igen törékeny. Megjegyzik: a fejlett piacokat is elérte az utóbbi hónapokban a fizetésképtelenség, amely egyes szakértők szerint akár újabb válsághullámot is elindíthat, ha nem kezeli a gazdaságpolitika megfelelően a felmerült problémákat. Az ország külső sérülékenysége csökkent ugyan, de még mindig jelentős, így kulcsfontosságú, hogyan rendeződik a helyzet.

A gyorsulási irányadó (gyia) egy nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t előre jelző részindikátorokból számítanak. A mutató gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a belföldi folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nem ritkán csak több hónap elteltével látnak napvilágot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nőtt a gyia márciusban

Márciusban 0,38 százalékkal nőtt szezonálisan kiigazítva az Ecostat és a Világgazdaság közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia). Az index februárban még 0,09 százalékos csökkenést mutatott.

MTI Gazdaság

Májusban már bővült a gazdaság

Az áprilisi visszaesés után májusban már 0,33 százalékkal bővült a magyar gazdaság az Ecostat és a Világgazdaság című napilap közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szerint.

MTI Gazdaság

Ecostat: megtorpant a reálgazdaság bővülése

A Világgazdaság és az Ecostat közös indexe, a gyorsulási irányadó (GYIA) szeptemberben 0,36 százalékkal visszaesett, így az elmúlt két hónap emelkedése után úgy tűnik, megtorpant a reálgazdaság bővülése - közölte az Ecostat.

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel