szerző:
Fürjes Szabolcs

A múlt héten – annak ellenére, hogy az EU és az IMF 110 milliárdos segélycsomagot állított össze Görögországnak – a piacokon a pesszimizmus lett úrrá. Ennek az volt az oka, hogy a befektetők nagy része nem hitt abban, hogy a probléma egy országra lokalizálható, általánosan elterjedt nézetté vált, hogy több dél-európai ország is hasonló helyzetbe fog sodródni, amit már sem az EU, sem az IMF nem tud majd kezelni, így újabb világméretű recessziós időszak kezdődik el.

Ennek következtében az euró mélyrepülésbe kezdett a dollárral és a többi vezető devizával szemben, a részvényárak pedig jelentősen estek. A vezető piacok a korábbi támaszszintek alá estek, a feltörekvő piacokon pedig még jelentősebb áreséseket figyelhettünk meg. A hazai részvények drámai mértékben zuhantak, a forint euróval szembeni árfolyama pedig rég nem látott mélységbe csúszott. A hazai piac rendkívül érzékenyen reagált, mivel a leendő kormány nyilatkozataiból a költségvetési politika fellazítását olvasták ki a befektetők, miközben a világméretű pánikot éppen a felelőtlen állami gazdálkodás idézte elő.

Ebben a helyzetben jött egy újabb EU döntés, amellyel az EU tagállamok egy újabb 500 milliárd eurós keretösszeg megnyitását határozták el, amelyhez az IMF is csatlakozott további 250 milliárdos kerettel. A csomag rövidtávon elérte hatását, a piacokon erős emelkedő korrekció következett be. Ezzel az EU megteremtette a gyors beavatkozás lehetőségét arra az esetre, ha valamely más európai állam hasonló helyzetbe kerülne, mint a görögök. Ezzel a Portugális, Spanyolország, valamint újabban szintén célkeresztbe kerülő Olaszország elleni spekulatív támadást kívánják megelőzni – az első reakciók szerint hatékonyan.

Devizapiac

©

Az EUR/USD drámai mozgásokat produkált az előző héten. Az euró gyengülése nem volt ugyan meglepetés, de az igen, hogy a gyengülés milyen gyors folyamatként jelentkezett a piacon. Miután a vasárnapi új mentőcsomag bejelentése megtörtént, a jegyzés azonnal megközelítette az 1,30-as szintet, majd 1,30 fölé is ment a jegyzés. A gyors piaci reakció pozitív fogadtatást jelez, azonban a tényleges, és hosszú távú hatás ma még kérdéses, ugyanis a bejelentés utáni gyors korrekció a jelentős short állományok zárását váltotta ki, így egyelőre csak a spekulánsok reakciója ismert, a hosszabb távon befektetők, valamint a reálgazdasági szereplők megbízásai rövidtávon még nem hatnak a piacon. Amíg az 1,335-1,34-es szintet nem haladja meg az EUR/USD jegyzése, nem beszélhetünk trendfordulóról, azaz továbbra is az euró gyengülése lehet a meghatározó irány.

A fentiek alapján ajánlásunk továbbra is euró eladás, de ezúttal az eladásokat az 1,335-1,34-es szinteken javasoljuk megnyitni. 1,3450-nél érdemes elhelyezni a STOP-okat, míg 1,30 körül már nyereség-realizálásra is adódik lehetőség. Aki kedveli az igen magas kockázatokat, az a pénteki pánikban kialakult szintekre (1,255-1,26) is elhelyezheti vételeit.

A hazai piac sem vonhatta ki magát a nemzetközi hatások alól, sőt, a forint által mutatott meredek gyengülés, majd erős korrekció azt mutatja, hogy a kockázatok az utóbbi időszakban meredeken emelkedtek.

©

Az árfolyam-ingadozás fokozódása jó indikátornak bizonyult, hiszen a legnagyobb esés előtt már elkezdődött. Arra persze senki nem számított, hogy ilyen meredeken esik majd a forint a vezető devizákkal szemben, de biztató jel, hogy hétfőre már jelentős erősödést tapasztalhattunk. A jegyzés a 275-ös szint alá esett. Ez azért fontos, mert a 275-ös szint alatt jellemzően csökken a forint mozgásának intenzitása, ami nem csak a deviza-piaci befektetők számára fontos, de a reálgazdaság szereplői számára szinte elengedhetetlen a zavartalan működéshez.

A továbbiakban arra számítunk, hogy csökken a volatilitás, és a forint az euróval szemben beáll a korábbi 265-275-ös sávba, míg a dollárral szemben 200-210-es sávban folyhat a kereskedés. Mivel lehetnek még kisebb piaci zavarok, amikor hirtelen nagyobb mozgások zavarják meg a piacot, ezúttal EUR/HUF eladást javasolunk, de csak a 275-ös szint közelében. A pozíciót 270 közelében javasoljuk zárni, míg a STOP-ot- véleményünk szerint 276-ra érdemes kitenni.

[[ Oldaltörés (2. oldal: Kötvénypiacok) ]]

A német tízéves államkötvények hozama a korábbi 3,30-3,40 százalékos szintről két nap alatt (múlt hét csütörtök-péntek) 2,90 százalékig, míg a hasonló futamidejű USA államkötvények hozama pedig 3,70 százalékról esett 3,30-3,40 százalék körüli szintekre. Ennek oka egyértelműen a befektetők félelme, ami a kockázatos eszközök felől terelt a fejlett kötvény-piacokra nagy mennyiségben spekulatív tőkét. A továbbiakban itt is a pánikreakciók korrekciójára számítunk, a hozamok már rövidtávon is jelentősen emelkedhetnek.

A hazai piacon a fejlett piacokkal ellentétes folyamat indult meg, ugyanis a fejlett piacokra a fejlődők irányából érkezett jelentős befektetési állomány. Természetesen a fejlődőkre nehezedő eladói nyomás hozamemelkedést idézett elő. A hazai állampapírok hozama – futamidőtől függően – 40-150 bázisponttal emelkedett.

©

A kisebb pánik tehát komoly változásokat generált a hazai kötvénypiacon, ami igazolja a már hetek óta tapasztalható korrekciós jeleket. A mai hozamszintek viszont alkalmasak arra, hogy a közepes és hosszú lejáratú kötvények is bekerüljenek a portfoliókba. Már hosszabb idő óta csakis rövid lejáratok vételét/tartását ajánlottuk, de a piaci események miatt megérett az idő a hosszabb futamidők vételére is. A korábbi – teljes egészében rövid kötvényekből álló – állomány harmadát érdemes lecserélni hosszabb lejáratokra. Különösen a 3-5 éves lejáratok kecsegtetnek kiváló megtérüléssel.

[[ Oldaltörés (3. oldal: Részvénypiacok és ajánlások) ]]

A fejlett piaci indexek a korábbi támasz-szintek alá estek, így félő, hogy egy gyors korrekció után sem érik el a korábbi lokális csúcsaikat. Persze ezt nem lehet egyértelműen előre jelezni, de az tény, hogy a piaci hangulatban bekövetkezett hirtelen törés hosszabb távú hatásai is lehetnek A befektetők óvatosabbakká válhatnak, csökkenhet a vételi nyomás, ugyanakkor az elérhető nyereségeket többen megpróbálhatják realizálni. Ne feledjük el, hogy a csütörtöki és pénteki nagy esések csökkenő trendbe fordították a piacokat! Ennek ellenér, nem elképzelhetetlen, hogy visszataláljunk a korábbi kereskedési sávokba, de ekkor is szem előtt kell tartani, hogy a kockázatok megemelkedtek. Ez mutatja az árfolyam-ingadozás erős növekedése is.

Azt tehát látjuk, hogy a vasárnapi EU-döntések első piaci reakciója pozitív, de a hosszabb távú trend iránya még korántsem eldöntött kérdés. Az első reakciók ugyanis nem feltétlenül annak köszönhetők, hogy visszatért a befektetői bizalom, hanem annak, hogy akik korábban eladtak, azok most zárják – erősen változó nyereséggel – pozícióikat. A tényleges hatás csak egy-két hét piaci mozgásai alapján válnak láthatóvá.

A fentiek igazak a hazai piacra is, ahol a fejlett piacokét jócskán meghaladó eséseket láttunk. Még a vezető részvények esetében sem volt ritka a 10 százalékot meghaladó mértékű esés miatti felfüggesztés. A BUX az eséssel meghaladta a korábbi támasz-szinteket, így elvileg trendforduló kellene, hogy következzen, de a hétfői nap már arról szólt, hogy a vezető részvények közül a MOL és az OTP papírjait is 10 százalékot meghaladó emelkedés miatt kellett felfüggeszteni. Az árfolyam-ingadozás tehát óriási méretűre nőtt, de ahogy a fejlett piacokon esetében is, a hazai részvények esetében sem lehet ma még hosszú távú következtetéseket levonni. Elképzelhető, hogy egy további emelkedést csak arra igyekeznek kihasználni a befektetők, hogy a veszteségek minimalizálása mellett eladják részvényeiket. Nem biztos, hogy a bizalom – a múlt heti nagy esések után – töretlenül és a korábbival azonos szintre visszaépül.

©

Ahogy a fenti ábrán is látható, a BUX hatalmas esése még – némi erőszakkal – betuszkolható egy emelkedő csatornába, ahol elérhetőnek látszik a 25 pontos szint is. Ennek ellenére ma inkább azt gondoljuk, hogy a volatilitás magas szintje mellett 22 000 és 24 000 pont között ingadozhat az index értéke.

Egy ilyen helyzetben két stratégia követhető. Az egyik szerint a kockázatok emelkedése miatt kivárásra kell helyezkedni, míg a másik szerint akkor lehet jól keresni a piacon, ha jelentős mozgások vannak a piacon.

Ez a két megközelítés óriási elméleti vitákat váltott és vált ki a befektetési szakemberek körében, ahol mindenki a maga szemszögéből legjobb befektetési politikát igyekezett bemutatni, mint a leghatékonyabbat. Ezúttal nem teszünk igazságot, de egy-két hasznos ötletet talán adhatunk. Ha a 22 000-24 000 pontos sávban marad az index, akkor nyilván a második megközelítés javasolt: a MOL, az OTP, valamint a Magyar Telekom mozgása rövidtávon elérheti a 10 százalékos mértéket is. A mai árak mellett ez azt jelenti, hogy a MOL 19 000 és 21 000, az OTP 6000 és 6800 között, míg a Magyar Telekom 650 és 700 forint között mozoghat. Az alsó limiteknél vétel, míg a felső limiteknél eladás javasolt.

Aki a kivárás mellett dönt, az sem biztos, hogy rosszul dönt, hiszen akinek nincs napi több órája arra, hogy figyelemmel kísérje a piacot, az ilyen gyorsan változó árak mellett komoly veszteségeket halmozhat fel. A sávban való kereskedést tehát az aktív befektetőknek javasoljuk.

A többi fejlődő piac esetében ezúttal kivárást javasolunk, míg a fejlett piacokra vonatkozóan a BUX esetében mondottak érvényesek. Az S&P500 1100 és 1200 között, míg a DAX 5500 és 6200 pont közötti tartományokban állhat be oldalazásra. A megadott szintek hasonlóan használhatók, mint a hazai részvényeknél megadott értékek.

Ajánlások

Devizapiac
EUR/USD:
Eladás 1,33-1,34 körül
Vétel (az eladás zárása) 1,30 körül
EUR/HUF:
Eladás 275 körül
USD/HUF:
Eladás 210 felett

Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: DAX vétel 5500, eladás 6200 körül
USA részvények: S&P500 vétel 1100 körül, eladás 1200 körül
Egyéb feltörekvők: kivárás

Hazai részvénypiac:
Magyar Telekom vétel 650 forint körül, eladás 700 körül
MOL vétel 19 000 körül, eladás 21 000 körül
OTP vétel 6000 körül, eladás 6800 körül

Kötvénypiac:
Fejlett piacok: kivárás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 h.) állományának harmada erejéig csere 3-5 éves lejáratokra
Befektetési alapok: hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok május első hetére

Az elmúlt napokat ismét a görög adósságproblémák határozták meg. Történt ez annak ellenére, hogy az USA makrogazdasági adatai és a gyorsjelentési szezon számai mind azt mutatják, hogy a világ vezető gazdasága egyre közelebb kerül a fenntartható növekedési pályához.

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok április végére

Az elmúlt napok újra megmutatták, hogy a likviditás magas szintje képes az árakat is magas szinten tartani. Képes elfedni azokat a feszültségeket, amelyek még mindig terhelik a recesszióból való felépülés szakaszában lévő világgazdaságot.

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok április harmadik hetére

Az előző héten újra a görög adósságproblémák voltak az előtérben, de vasárnapra az IMF és az eurózóna tagországai jelezték, hogy készek segítséget nyújtani a bajba került országnak, hiszen világossá vált: Görögország saját erejéből képtelen megoldani pénzügyi gondjait. A heti makrogazdasági adatok, valamint a vállalati hírek is hatottak, de ezek hatása elenyésző volt az adósságproblémák okozta kilengésekhez mérten.

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok április elejére

Az elmúlt napok ismét emelkedést hoztak a nemzetközi részvény-piacokon. A növekedés hátterében az áll, hogy az Egyesült Államok makrogazdasági adatai javulást mutatnak, miközben a FED egyelőre nem változtat az alapkamaton. Ebben a helyzetben a befektetők a továbbra is olcsón hozzáférhető tőkét részvények vételére fordítják. A részvények ugyanis még mindig szinte az egyetlen olyan befektetési formát képezik, amely az utóbbi időben igen jó hozamot volt képes produkálni. Az arany, illetve az olaj emelkedése a dollár erősödése miatt megfeneklett.

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok április negyedik hetére

A múlt héten úgy nézett ki, hogy a válság összes, még ma is kísértő jelensége ellenére a piacokon töretlen az optimizmus, mert továbbra is bőségesen áll rendelkezésre befektethető tőke, a makrogazdasági adatok pedig azt mutatják, hogy az Egyesült Államok gazdasága lassan magához tér, és fenntartható növekedési pályára áll. Az utóbbi időszakban ugyanis a korábban stagnáló foglalkoztatottság is javulni kezdett, ami várhatóan a fogyasztásra is jó hatással lesz. Az ingatlanszektor még nem élénkül ugyan, de itt is várható, hogy javuló adatokat közölnek a statisztikusok a következő hónapokban.

A Le Monde beletúrt Obamáék zsebébe

A Le Monde beletúrt Obamáék zsebébe

Hogyan válasszak designert?

Hogyan válasszak designert?

"Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót"

"Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót"

Kémkedésért 14 év börtönt kapott Moszkvában egy norvég állampolgár

Kémkedésért 14 év börtönt kapott Moszkvában egy norvég állampolgár

Hatalmas összeget költ el az Apple, hogy sikeres legyen a videojátékos platformja

Hatalmas összeget költ el az Apple, hogy sikeres legyen a videojátékos platformja

150 amerikai iskolát zártak be, mert egy lány fegyveres támadással fenyegetőzött

150 amerikai iskolát zártak be, mert egy lány fegyveres támadással fenyegetőzött