szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénzügyi válságnak számos oka volt, abban azonban egyetértenek a szakértők, hogy kockázatkezelési hibák is hozzájárultak kibontakozásához – derült ki az Economist Intelligence Unit (EIU) napokban nyilvánosságra hozott kutatásából.

Az EIU – az SAS megbízásából – 2010 februárjában mérte fel a terepet, hogy kiderítse: kockázatkezelési szempontból hogyan reagálnak a pénzintézetek a válságra. A világméretű vizsgálat során különböző pénzügyi szolgáltatók 346 kockázatkezelési vezetője válaszolt a kérdésekre, illetve más iparági szakértőket is megkérdeztek. Többek között kiderült, hogy a bankok és biztosítók ezentúl nagyobb figyelmet fordítanak kockázatkezelésre, például várhatóan többet költenek majd az ilyen irányú képzésekre, illetve kiemelten kezelik informatikai rendszereik bővítését és az adatminőség fejlesztését.

A válság előtt a technikai hiányosságok mellett az egyik legjellemzőbb probléma az észlelt kockázatokról szóló figyelmeztetések gyakori mellőzése volt. Ebben az időszakban a szervezetek vezetői ugyanis hajlamosak voltak leginkább az egyre magasabbra emelt bevételi célokkal és nyereségrátákkal törődni, miközben kevésbé figyeltek az egyre növekvő kockázatokkal. A válság ezt a viselkedést alaposan megváltoztatta, s a kockázatkezelés a stratégiai döntéshozatal középpontjába került. A szervezetek újraértékelték vezetői struktúrájukat, a kockázati funkciókat, adataikat, IT-rendszereiket, szoftvereiket és üzleti folyamataikat.

Az egy évvel ezelőtti hasonló kutatás eredményeihez képest a pénzintézetek sokkal nagyobb bizalommal tekintenek a jövőbe, ami arra is utal, hogy a pénzügyi rendszer némiképp stabilizálódott. A válaszadók kétharmada a bevételek növekedésre számít a következő 12 hónapban, míg 68 százalékuknak „kedvezőek” a nyereségvárakozásaik.

[[ Oldaltörés (2. oldal: Új nehézségek bukkantak fel) ]]

A sok pozitív változás ellenére a kutatás néhány gyengeségre is rávilágított. A válaszadók a törvényi szabályozói kérdésekkel kapcsolatos bizonytalanságot, tehát a jövőbeni módosítások kiszámíthatatlanságát tekintették a hatékony kockázatkezelés legfőbb akadályának, amely elsősorban a hosszú távú tervezést nehezíti meg. Ráadásul a folyamatosan változó jogi háttér elvonhatja a kockázatkezelők figyelmét a nap mint nap jelentkező, sok esetben eddig ismeretlen kockázati tényezőkről.

Egy másik gond, hogy a nagyszabású kockázati projektekhez kiváló szakértőkre volna szükség, ám belőlük hiány alakult ki a munkaerőpiacon. A kockázati ismeretek iránti fokozott igény a felsővezetői szinten is megmutatkozik. Ebből a szempontból a szabályozói megfelelés (compliance), a vállalatirányítás (governance) és a stressztesztelés (stress testing) a legkiemeltebb területek. Nem meglepő, hogy válaszadók több mint fele arról számolt be, hogy növelni fogják képzésekre fordított kiadásaikat, és hasonló arányban kívánnak több pénzt költeni toborzásra is.

Számos intézménynél gondot jelent a kockázatok szervezeti egységekre korlátozódó kezelése is: A válaszadóknak kevesebb, mint fele vélekedett úgy, hogy pontosan ismerik a kockázati tényezők és az üzleti folyamatok kölcsönhatásait. Ehhez hozzájárulnak a nem megfelelő minőségű adatbázisok, és fejletlen IT-rendszerek, amelyek szintén a hatékony kockázatkezelés gátjai: A válaszadóknak mindössze 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy releváns és időszerű kockázati riportokat tud az igazgatótanács elé tenni, és mindössze 39 százalékuk szerint hatékony szervezetük adatgyűjtése, tárolása és összesítése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Gazdaság

EIU: Budapest, London és New York között a legjobban élhető városok listáján

Budapesten majdnem olyan jók a mindennapi élet általános feltételei, mint Londonban, és valamivel jobbak, mint New Yorkban – ez derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU), vezető londoni gazdaságelemző ház friss összeállításából, amely szerint a kanadai Vancouver nyújtja a legjobb városi életkörülményeket a világon.

hvg.hu Gazdaság

EIU: a kis- és középvállalatok derűlátók, kivéve Kelet-Európát

A szűkössé vált piaci finanszírozási lehetőségek ellenére is zömmel derűlátó a következő két év növekedési kilátásaival kapcsolatban a globális kis- és középvállalati szektor, jóllehet e cégkategória kelet-európai képviselői a világátlagnál jóval pesszimistábbak - ez derül ki az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég szerdán közzétett friss felméréséből.

MTI Gazdaság

EIU: reális kockázat az USA leminősítése

A brit elsőrendű „AAA” szuverén adósbesorolás hitelminősítői megkérdőjelezése után most már reális kockázat a világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok leminősítése is – áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég kedden kiadott új globális előrejelzésében.

MTI Gazdaság

Az amerikai recesszió véget ér idén, de megtorpanhat a fellendülés

Az amerikai recesszió az idei második félévben jó eséllyel véget ér ugyan, és jövőre 1 százalék feletti növekedés valószínű az amerikai gazdaságban, a fellendülés azonban 2011-ben megtorpanhat a szövetségi gazdaságélénkítő programok kifutásával - áll londoni elemzők legújabb előrejelzésében, amely szerint az Obama-kormánynak a várhatóan 15 százalék körüli államháztartási hiány miatt nincs sok lehetősége újabb ösztönző csomagok összeállítására.

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj