szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fogyasztói árak 0,1 százalékkal nőttek júliusban az egy hónappal korábbihoz képest, és 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet − közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők 3,8 százalékos 12 havi drágulással számoltak. A maginfláció júliusban 0,1 százalék, 12 havi összehasonlításban a júniusi 3,5 százalékról 1,3 százalékra lassult. A lassulás alapvetően annak köszönhető, hogy kiesett a tavalyi bázisból a júliusi áfaemelés hatása. A tavaly júliusi öt százalékpontos áfa- és jövedékiadó-emelés egy éven keresztül tartotta magasan az inflációt.

©

Idén az első hét hónapban átlagosan 5,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Mináry Borbála, a statisztikai hivatal munkatársa a havi áremelkedéssel kapcsolatban azt mondta: elsősorban azon csoportok ára emelkedett átlag felett, amelyeket nem számolnak bele a maginflációba. Kiemelte az élelmiszereket, amelyek a gyenge termés miatt az elemzők által vártnál jobban drágultak.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,1 százalékkal csökkentek. Az étolajé 8,3 százalékkal, a péksüteményeké 2,2, a tojásé 2,1 százalékkal mérséklődött. Drágább lett viszont 5,8 százalékkal a sertéshús, 1,4 százalékkal a sajt, és 1,2 százalékkal a liszt. Az idényáras élelmiszerek közül pedig 5,8 százalékkal drágult a burgonya és 3,7 százalékkal a friss zöldség.

A legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal a szolgáltatások árai emelkedtek, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 8 százalékkal kellett többet fizetni, főképp a külföldi üdülések 12,7 százalékos havi drágulása miatt, amiben a forint gyengülése is szerepet játszott. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 0,3 százalékkal nőttek az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,7 százalékkal nőtt. Az átlaggal közel megegyezően, 0,2 százalékkal emelkedett a háztartási energia ára.

Júniushoz képest a tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal csökkent, a szeszes italok, dohányáruk 0,4 százalékkal kerültek kevesebbe. A ruházkodási cikkek esetében a nyári kiárusítások miatt 2,6 százalékos árcsökkenést mértek a statisztikusok.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül 27,4 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya 37,4 százalék, friss zöldség 39,8 százalék, gyümölcs 20,3 százalék), 6,8 százalékkal a sajt és 3,4 százalékkal a házon kívüli étkezés ára.

Csökkent 14,4 százalékkal az étolaj, 13,5 százalékkal a cukor, 10,9 százalékkal a liszt, 8,3 százalékkal a péksütemények és 5,9 százalékkal a sertéshús ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,4 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gáz ára 13,1 százalékkal, az elektromos energiáé 12,3 százalékkal nőtt, a távfűtésé 17 százalékkal csökkent.

Szintén átlag felett, 6,7 százalékkal drágultak a szeszes italok (4,1százalék) dohányáruk (11,8százalék), valamint 6,5 százalékkal az egyéb cikkek, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 16 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruké 4,7 százalékkal nőtt. Átlag alatt, 3 százalékkal drágultak a szolgáltatások, ezen belül a távolsági utazás 15,7, a szemétszállítás 7,5, a helyi tömegközlekedés 5,1 százalékkal. A ruházkodási cikkekért 2,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Az EU 27 tagországában 2010. júniusában a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint 2009 júniusában. Árcsökkenést mértek többek között Írországban (2 százalék), Lettországban (1,6 százalék), a legnagyobb, 5,2, illetve 5 százalékos áremelkedés Görögországban, valamint Magyarországon volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

MNB: a közeljövő legnagyobb kockázata az inflációs várakozás

A monetáris politika szempontjából a közeljövő legnagyobb kockázata az inflációs várakozások nem kellő mértékű horgonyzottsága, az importált inflációs nyomás erősödése és a szabályozott árak alakulása, középtávon a legfőbb kihívás az euro bevezetésére vonatkozó hiteles, reális menetrend kialakítása – áll az MNB működéséről az új kormánynak készített összefoglalóban.

MTI Gazdaság

Londonban stagnáló magyar inflációt várnak

Az előző havival gyakorlatilag azonos, éves szinten stagnáló magyarországi inflációt várnak júniusról londoni felzárkózó piaci elemzők, a kamatkilátásokról azonban eltérő vélemények vannak forgalomban a Cityben.

MTI Gazdaság

Kissé gyorsult az infláció az euróövezetben

Májusban tovább gyorsult az infláció az euróövezetben – tette közzé szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala. A tizenkét havi drágulás üteme 1,6 százalék volt májusban az elemzők várakozásával összhangban, az áprilisi 1,5 százalékot követően. A havi drágulás 0,1 százalékot tett ki.

MTI Gazdaság

Infláció - londoni elemzők: innen már lassul, de visszagyorsulhat

A magyarországi infláció további lassulására számítanak londoni felzárkózó piaci elemzők a következő hónapokban, ám egyes előrejelzések szerint az árvíz miatt várható élelmiszerdrágulás és a legutóbbi forintgyengülés később ismét visszagyorsíthatja az inflációs ütemet. A pénzügypolitikai kilátásokról eltérőek a citybeli vélemények; vannak elemzők, akik szerint vége a jegybanki kamatcsökkentési ciklusnak, mások még várnak egy enyhítést az idén.

Évtizedek óta nem volt ilyen enyhe az influenzajárvány Németországban

Évtizedek óta nem volt ilyen enyhe az influenzajárvány Németországban

Nézők előtt rendeznék meg az idei F1-es Magyar Nagydíjat

Nézők előtt rendeznék meg az idei F1-es Magyar Nagydíjat

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás