szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilenc pontos javaslatot tett az államadósság konszolidálásán belül az egészségügyre vonatkozóan az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Széll Kálmán Tervre válaszul - jelentette be Szoják Tamás elnök a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Az elnök hangsúlyozta: nem lehetséges az egészségügy, ezen belül a gyógyszerár-támogatás konszolidációja az ország konszolidálása nélkül.  Javaslatukat eljuttatták Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás-, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterekhez, Szócska Miklós egészségügyekért felelős államtitkárhoz és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójához, Sélleiné Márki Máriához. 

A gyógyszerbüdzséből tervezett 120 milliárd forint elvonás a betegek terhének növelése nélkül nem reális - válaszolta újságírói kérdésre Szoják Tamás.  Hozzátette: legfeljebb 40-60 milliárd forintról lehetne szó, de ebben már benne van a gyógyszergyártók és -forgalmazók különadójának 12-ről 18 százalékra emelésének hatása is. Szoják Tamás emlékeztetett arra, hogy 2006 óta 20 százaléknyi forrást vontak ki az egészségügyből, és ma már az egészségügyi kiadásoknak csak a felét fedezik a járulékbevételek, a másik felét az adók. 

A kilenc pontos csomagot ismertetve Szoják Tamás elmondta: elfogadják a különadót, a gyártói hozzájárulások ésszerű növelését 2014-ig, utána viszont  ennek a többletadónak, nevezetesen a 12 és 18 százalék között 6 százalékpontnyi adónak a "kivezetését" tartják szükségesnek. Az elnök megjegyezte: a gyógyszeripar 2003 óta fizet extraadót, mégpedig Európában példátlanul magas arányban. Ez a gyógyszerkassza egy hetedét teszi ki, 2010-ben 51 milliárd forintot. Ugyanakkor a magyar gazdaság fejlődéséhez évi 80 milliárd forint kutatás-fejlesztési tevékenységgel járulnak hozzá a gyógyszercégek. 

Javasolják az innovatív gyógyszergyártók, hogy szüntessék meg a generikus termékek 6-9 hónapra szóló támogatási előnyét. Az eredeti (originális)  készítményekkel azonos terápiás hatású, de jóval olcsóbb generikus gyógyszerek azok, amelyek a szabadalom lejárta után az eredeti hatóanyagát alkalmazzák. 

A javaslat szerint a generikus termékek támogatásának struktúráját úgy kell átalakítani, hogy az az árszint racionalizálása mellett megóvja a patikai árrést és akadályozza meg a felesleges gyógyszerfelírásokat. A súlyos betegségek kezelésére a terepiás eredményesség legyen a támogatás alapja és ehhez teremtsék meg a gyártói érdekeltséget. Ha eredménytelen lenne a terápiás kezelés, akkor a gyártó részben vagy teljesen visszafizetné annak költségét. 

Az egyesület javaslata szerint átláthatóbbá kell tenni az új készítmények befogadási rendszerét, mert 2004 és 2010 között átlagosan 677 nap telt el az új innovatív terméknek  a törzskönyvezésétől a támogatási rendszerbe történő befogadásáig, míg az Európai Unió "régi tagállamaiban" az átlag 230 nap. Javasolja azt is az egyesület, hogy publikálják az Országos Gyógyszerészeti Intézet internetes honlapján a gyógyszergyártók promóciós tevékenységét és, ha valamelyik etikátlannak bizonyul kemény büntetéssel szankcionálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!