A gyenge gazdasági növekedés és a jelentős költségvetési csúszások miatt Görögország elérkezett arra a pontra, ahol szinte minden reális forgatókönyv szerint fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és "megkezdődött a visszaszámlálás" az adósságátrendezés felé – vélekednek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni makroelemzők.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a görög kilátásokról összeállított átfogó elemzésében kimutatja, hogy a görög államháztartási konszolidációs program nem érte el a kitűzött célokat. A hazai össztermékhez (GDP) mért tavalyi államháztartási hiány a 8 százalékos cél helyett 10,5 százalék volt, az  költségvetés elsődleges deficitje pedig több mint a kétszerese lett a tervezettnek: az így számolt hiány a kitűzött 2,4 százalék helyett a GDP-érték 4,9 százaléka volt - áll az elemzésben.

A Barclays Capital előrejelzése szerint a GDP-arányos görög közadósság-ráta már az idei év végre eléri a 153 százalékot. A ház korábbi prognózisaiban még az szerepelt, hogy a görög adósságráta 2014-ben fog ezen a szinten tetőzni.

A Barclays Capital elemzőinek alapeseti forgatókönyve szerint Görögországnak "irreálisan alacsony", 4,6 százalékos piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához 2013 - a jelenlegi külső pénzügyi támogatási program kifutása – után.

Demonstráció Görögországban a megszorító intézkedések ellen.
©

Feltételezve, hogy az irányadó német kormánykötvény, a Bund akkori hozama 3,8 százalék lesz, ez azt jelenti, hogy a Bund feletti alig 80 bázispontos görög kockázati hozamfelár kellene a görög adósságdinamika stabilizálásához. A Barclays Capital  kiemeli, hogy a spanyol kormánykötvények hozamfelára a Bundhoz mérve jelenleg meghaladja a 200 bázispontot, jóllehet Spanyolország közadósság-rátája mindössze 60 százalék, és széleskörű az a piaci vélemény, hogy a spanyol adósságdinamika fenntartható.

A cég elemzői közölték: semmiféle olyan tényezőt - például nagyon magas gazdasági növekedést vagy drákói költségvetési kiigazító intézkedéseket - nem látnak, amelynek révén a görög adósságdinamika stabilizálásához szükséges szintre csökkenhetnének a görög kötvényhozamok.

A piac a jelenlegi görög törlesztéskockázati árazások alapján éppen kétharmados esélyűnek tekinti Görögország törlesztésképtelenné válását.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a csütörtöki londoni kereskedésben 1466 bázispont környékén járt. Ez a görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon több mint 1,4 millió euró minden 10 millió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

A CMA számítási modellje szerint a Londonban csütörtökön kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 66 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az adott szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

©

A csütörtöki görög CDS-árazások például azt mutatják, hogy a piac Görögországot hatszor kockázatosabb adósnak tartja Magyarországnál, a csütörtöki londoni kereskedésben ugyanis 238 bázispont - tízmillió euró magyar államadósságra 238 ezer euró - környékén mozgott Londonban a magyar CDS-díjszabás.

A görög törlesztéskockázati kilátások megítélését jelzi az is, hogy a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's e hét elején egyes afrikai fejlődő országokénál is gyengébb szintre süllyesztette az euróövezeti tag Görögország  adósosztályzatait, amelyek a mostani leminősítés előtt is már nem befektetési ajánlású, vagyis "bóvli" kategóriában voltak. Az S&P a hosszú futamidejű görög államadósság besorolását "BB mínusz"-ról – a köztes "B plusz" kihagyásával – "B"-re, a rövid lejáratú szuverén adósságok osztályzatát "B"-ről a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "C" szintre rontotta.

A cég ráadásul mindkét osztályzatot további leminősítés valószínűségére utaló negatív figyelőlistán hagyta.

A hosszú futamidejű görög adósságok "B" besorolása rosszabb Szenegál, Angola, Nigéria vagy Zambia osztályzatainál, ezekre az országokra a Standard & Poor's ugyanis "B plusz" besorolást tart érvényben.

Az új hosszú távú görög adósbesorolás öt fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországra érvényben tartott, közepes befektetői "BBB mínusz" osztályzatnál. Jelenleg Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a nemzetközi hitelminősítőknél.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A görög ügyészség vizsgálja a Spiegel "euróhírét"

Sürgős előzetes vizsgálatot indít a görög ügyészség a német hetilap, Der Spiegel internetes kiadásában pénteken megjelent írás miatt, amelyben a tekintélyes hetilap azt állította, hogy Görögország az euróövezet elhagyását fontolgatja - közölte az AFP francia hírügynökséggel egy igazságszolgáltatási forrás.

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Minden második magyar rosszul szemetel

Minden második magyar rosszul szemetel

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés