szerző:
MTI

A második negyedévben éves szinten 7,3 százalékkal csökkent a görög GDP az első negyedévi 8,1 százalékos visszaesés után - közölte az ELSTAT görög állami statisztikai hivatal csütörtökön.

Az EU-IMF-EKB segélycsomag fejében végrehajtott közkiadás csökkentések és adóemelések a vártnál nagyobb sebet ejtettek a görög gazdaságon, amely már sorban a harmadik éve mutat csökkenő teljesítményt és már az idei évre kitűzött 7,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél teljesítése is veszélybe került.

"A belső kereslet hihetetlenül alacsony, az export pedig nem képes a globális gazdasági növekedésre támaszkodni ... 2011-re egyáltalán nem tűnik valószínűtlennek a 8,5-9,0 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány" - mondta Ben May, a londoni Capital Economics elemzője.

Görögország a vártnál súlyosabb recesszióval magyarázza a pénzügyi feltételek teljesítésének csúszását, az EU-IMF-EKB szakértői viszont a reformintézkedések bevezetésének késlekedésében látják annak okát. Vezető európai politikusok már nyíltan beszélnek Athén euróövezeti kizárásáról.

A statisztikai hivatal kimutatásai szerint a lakossági fogyasztás 6,1 százalékkal csökkent a második negyedévben, a beruházások pedig 17,9 százalékkal estek vissza. Az építőipar, az ország gazdaságának egyik motorja a január-májusi periódusban évi 47 százalékkal kevesebbet teljesített, mint egy évvel korábban.

Júliusban a munkanélküliség a júniusi 16,6 százalékos rekordról enyhén mértékben 16 százalékra csökkent, szemben a 2010 júliusi 11,6 százalékkal. A javulás a turizmus szezonális munkaerő kereslet növekedésének volt köszönhető.

A strukturális reformok lassú bevezetése megnehezíti a gazdaság kivezetését a válságból. Az OECD szerint a fiataloknak az átlagot 15 százalékponttal meghaladó  munkanélküliségéért a körülményes munkaerő felvételi és -elbocsátási szabályok tehetők felelőssé. A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája júniusban 43 százalékos volt, csaknem kétszerese az egy évvel korábbinak.

A hitelezők nyomására Görögország már számos intézkedést hozott munkaerő piaca rugalmasabbá tételére, beleértve a minimumbér alatti fizetések engedélyezését első alkalommal elhelyezkedő munkavállalóknál. Az EU-IMF-EKB trojka azonban a támogatás következő részletének folyósítása fejében megköveteli Görögországtól az országos bérmegállapodásokat felülíró vállalati bérmegállapodások kötése elé gördített akadályok elhárítását, valamint az olyan "zárt" szakmák, mint a taxizás vagy a gyógyszerészet megnyitására tett ígéret teljesítését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam