szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pert nyert a magyar állam a Kongsberg norvég hadiipari vállalat ellen a hónap elején, a győzelmet azonban nem verték eddig nagydobra – írja a Népszabadság. A lap szerint annak ellenére nem, hogy a győzelem csaknem húszmilliárd forintot jelent a Magyar Honvédségnek, ennyit szeretett volna ugyanis körülbelül a skandináv cég behajtatni a magyaroktól, sikertelenül.

Az alaptörténet évekkel ezelőtt, még az első Orbán-kormány idején kezdődött, amikor is Szabó János honvédelmi miniszter 36 milliárd forint értékben kilencezer katonai URH-rádió szállításáról kötött szerződést a norvég Kongsberg céggel – írja a Népszabadság. A következő szocialista honvédelmi miniszter, Juhász Ferenc eleinte sokáig halogatta a szerződés jóváhagyását, elsősorban a szakmai kritikák miatt, mondván, a norvégok egy még ki nem próbált modellel nyertek, a termék tulajdonképpen soha sehol nem volt még használatra kész.

A lap szerint a kézi rádiók nem feleltek meg a szerződésben előírt feltételeknek: nem voltak például alkalmasak szöveges üzenetek küldésére, nem ismerték a magyar karaktereket. A magyar haditechnikai intézet által készített bevizsgálás is eredménytelen volt, Juhász ezért nem engedte a szerződés aláírását. A norvég rádiók azonban a megfelelő minőségben csak az első szocialista kormányzati ciklus végére készültek el, a szerződést ekkor írták alá. Viszont addigra kiderült, hogy a korábban megrendelt kilencezer darab fele is elég lett volna. Amikor 2006-ban Szekeres Imre átvette a HM irányítását, a szerződést módosította, az új megrendelés már csak négyezer rádióról szólt.

A norvégok a bevételkiesést nem akarták elfogadni és újabb kemény tárgyalásokat kezdtek. A szerződést 2007-ben végül mégis frissítették és 2009-ig kitolták az egy-három százalékos kompenzációra vonatkozó megállapodás határidejét. Utóbbira végül nem került sor, a Kongsberg pedig végül pert indított a magyar állam, illetve a HM ellen, húszmilliárd forintos kárigénnyel. A választott bíróság azonban ezt most szeptember elején elutasította, így a HM-nek nem kell fizetnie.

A Norvégiából rendelt URH rádió
©

A Népszabadság forrásai azt mondták, a bírósági döntést a honvédelmi vezetés azért nem verte egyelőre nagydobra, mert egyfelől a szocialisták igazát bizonyítja, másfelől állítólag a háttérben már megállapodtak a norvégokkal arról, hogy mégiscsak szállíthatnak majd további több ezer rádiót. Ez utóbbit hivatalos forrás nem erősítette meg. A Népszabadság szerette volna megtudni, hogy a HM jelenlegi fideszes vezetése megfelelőnek találta-e a Kongsberg-rádiók beszerzésének körülményeit és a szocialista szerződésmódosítást, illetve tervezik-e, hogy újabb rádiókat szereznek be, akár az említett norvég cégtől. A kérdésekre azonban egyelőre nem kaptak válaszokat – tette hozzá a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat