szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkétszereződött a tésztagyártás a világon az elmúlt években, és a tészta lett a legtöbbet fogyasztott étel a bolygón - derült ki a tészta világnapja alkalmából ismertetett adatokból.

2010-ben 13,1 millió tonna tésztát gyúrtak a világon, ez a szám 1998-ban még csak 6,4 millió volt. Jócskán hízott a tésztagyártó országok száma is: az 1990-es évek végén mindössze 27 ország állított elő tésztát, napjainkban már 50 állam termel - közölte kedden az olasz cukrász- és tésztaipari társaság.

A legnagyobb mennyiségben Olaszországban gyártanak tésztát, évente körülbelül 3,25 millió tonna tészta kerül ki az itáliai műhelyekből. A második helyen az Egyesült Államok áll évi kétmillió tonnával. Összehasonlításképpen: Franciaország a tizennegyedik 247 500 tonnával közvetlenül Spanyolország mögött, amely 252 600 tonnát állít elő évente.

Az exportot tekintve is Olaszország vezet: a tészta nagyja külföldi konyhákba kerül, a legnagyobb felvevő Oroszország, ahová 2009-ben 26 ezer tonna, egy esztendőre rá pedig már 31 440 tonna olasz pasta került. De Kínában, Indiában és Szaúd-Arábiában is közkedvelt az ínyenc itáliai tészta.

A Gyermelyi tésztagyár
MTI / Szigetváry Zsolt

Az olaszok fogyasztják a legtöbb tésztát: egy ember 12 hónap alatt átlagosan 26 kiló spagettit, pennét és egyéb tésztafélét eszik meg. A második helyen Venezuela található évi 13 kilogrammos fogyasztással, míg a harmadik helyen lévő Tunéziában 11,9 kilót esznek meg.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!