szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Prémium kategóriás trópusi halfaj, a barramundi tenyésztésére dolgozott ki új, a geotermikus vízkészlet felhasználására alapozott technológiát egy öttagú hazai konzorcium összesen 465 millió forintból. Szakemberek szerint jelentős gazdasági potenciál rejlik a felsőkategóriás halfaj tenyésztésében.

A program egyik fő célja a „pontycentrikus” magyarországi halgazdálkodás diverzifikálása volt Magyarországon még nem szaporított fajokkal - mondta Szűcs István, a konzorcium egyik kutatóműhelyének, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumának (DE-AGTC) egyetemi docense.

A 4 éves, jelenleg a felénél tartó kutatás során igyekeztek kifejleszteni a barramundi ivadékellátásának, tartásának és takarmányozásának technológiáját - tette hozzá a Magyar Akvakultúra Szövetség alelnöki tisztét is betöltő szakember. A fejlesztéshez 350 millió forint hazai innovációs forrást használhattak fel. Mint mondta, a jelenlegi hazai tógazdasági haltermelés kis intenzitású, a hektáronkénti hozamok ritkán érik el a 1,5 tonnát. A másik jelentős probléma, hogy a legnagyobb mennyiségben termelt ponty hazai és európai piaca évek óta nem bővül.    

Barramundi
©

A kutatócsoport a hazánkban nagy mennyiségben és olcsón rendelkezésre álló melegvíz nyújtotta lehetőséget használja ki a melegigényes halfaj tenyésztésére. A Jászkiséren 275 millió forintból, részben egy másik pályázaton nyert pénzből kialakított termelő telepen évente 80 tonna barramundi húst állítanak elő, ami az európai termelésnek is jelentős része. Mivel Európába a hal nagyrészt Ázsiából érkezik, a frissen előállított termék akár kitörési pont is lehet, hiszen annak ára 25-30 százalékkal is magasabb lehet – hangoztatta.  

A barramundi szálkamentessége és kiváló húsminősége miatt igen keresett, jó növekedési eréllyel rendelkezik és folyamatosan emelkedik az árszínvonala. Jelenleg a hal kiskereskedelmi ára 2700-2800 forint kilónként. A Délkelet-Ázsiában őshonos hal kifejlett példányának súlya a 60 kg-ot is elérheti.

A projektvezető Jászkiséri Halas Kft-t, továbbá a szarvasi Halászati- és Öntözési Kutatóintézetet, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékét, valamint az Unio Seafood Kft-t magába foglaló konzorcium projektjében a DE-AGTC végezte egyebek mellett az ikrakeltetésben és ivadéknevelésben is alkalmazható ezüstkolloidos baktérium- és gombamentesítő technológia kidolgozását, valamint számos takarmánykiegészítő fejlesztését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!