szerző:
hvg.hu

500 milliárd forinttal kívánja csökkenteni a kormány a vállalkozók bürokráciával kapcsolatos adminisztratív költségeit, de az intézkedéstől azt is várják, hogy segíteni fog a munkahelyteremtésben, a munkahelyek megtartásában és fejlesztésében.

A kormánynak az a dolga, hogy megtegyen minden lépést azért, hogy a vállalkozások növekedni tudjanak - mondta el egy csütörtöki sajtótájékoztatón Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkár annak alkalmából, hogy a kormány beindítja az Egyszerű Állam Programot.

Karcsúsított állam

Elég sok nehézséget hoz már az is, hogy kiszámíthatatlan a gazdaság – az államnak nem az a dolga, hogy felesleges akadályokat gördítsen a vállalkozások elé, jelentette ki Cséfalvay. Magyarországon az adminisztrációs költség a GDP 10 százalékánál is magasabb (kb. 3000 milliárd). Ez rettentő nagy versenyhátrányt jelent, hiszen az uniós átlag 3,5 százalék.

Éppen ezért a kormány egy 114 lépést magába foglaló tervet dolgozott ki a bürokrácia csökkentésére, amelytől azt várják - derül ki a tájékoztatón kiosztott füzetecskéből -, hogy a hazai vállalkozásokon keresztül erősíti a magyar gazdaságot. Terveik szerint olcsóbb és versenyképesebb állam jöhet így létre. Az Egyszerű Állam lépései egyébként már a Széll Kálmán-tervben és a kormányprogramban is szerepeltek.

A több mint 100 lépés mindegyikét 2012-ben be akarják vezetni, az összes ponthoz határidőt is rendeltek, hogy bevezetésük könnyebben behajtható legyen. Azt tervezik, hogy az ide vonatkozó időtervet a program honlapjára is felteszik, hogy a vállalkozók maguk is követhessék a folyamatot. A sajtótájékoztatón megjelentek a szakmai szervezetek (FIVOSZ, BCCH, JVSZ, KISOSZ, AmCham) képviselői, akik részt vettek a program kidolgozásában is és mindannyian nagyon bizakodók a program sikerét illetően.

Átláthatóbb számvitel, önkéntes adóellenőrzés

A tennivalókat tíz csoportra osztották. Ezek alapján egyszerűsíteni kívánják az adózáshoz kapcsolódó adminisztrációt, például olyan vállalkozóbarát adóhatóságot alakítanának ki, amely aktívan támogatja a jogkövető vállalkozót. Felülvizsgálják a kisadókat, járulékokat és csökkentik a számukat. Bevezetik a kérhető önkéntes adóellenőrzést: önként kért ellenőrzés esetén a megállapított hátralékon túl csak kirívó szabálytalanság után kerülhet sor büntetés megállapítására. Egyszerűsítik a munkavállaló alkalmazásához kapcsolódó adatszolgáltatást és az elektronikus ügyintézést.

Átláthatóbb lesz a számviteli szabályozás: a kisvállalkozások egy körülhatárolt köre egyszerűbb kettős könyvelést folytathatna. Módosítják a bizonylatok megőrzésére vonatkozó jogszabályokat: rövidebb és egységes előírásokat hoznak, támogatják az elektronikus archiválást. Szélesebb körben teszik lehetővé a számviteli beszámoló egyszerűbb formáját, az éves beszámoló adatait pedig nem kell a társasági adó bevallásában szerepeltetni.

A fejlesztési célú pályázatokhoz és a közbeszerzésekhez kapcsolódó adminisztráció is egyszerűbbé válna azzal, hogy többek között ésszerűsítenék és csökkentenék a szükséges dokumentációt. A pályázóknak nem kell állami társszerveknél már rendelkezésekre álló igazolásokat benyújtania, ezt a Közreműködő Szervezet adatbázisokból ellenőrzi. Rövidítik a támogatási és kifizetési kérelmek elbírálásának határidejét és felülvizsgálják az ügyfélszolgálati rendszert. Fejlesztik az elektronikus ügyintézést és könnyebben hozzáférhetővé válnak a jogszabályok, kézikönyvek.

Az ágazati szabályozásban is lépéseket tesznek: azt szeretnék elérni, hogy a legkisebb, családi vállalkozások mentesüljenek a dokumentációs kötelezettségek alól, vagy ha erre nincs lehetőség, részleges mentességet kapjanak. Megteremtik a termelői vásár szabályozási kereteit, vagyis egyszerűsítik a számla- illetve nyugtaadási kötelezettséget a háztáji előállítókra. Összehangolják a földhasználati nyilvántartással kapcsolatos adatbázisokat, hogy a hatóságok egymástól szerezzék be a föld-használati igazolás beszerzését, és ne a gazdáknak kelljen ezzel foglalkozni.

Rövidebb ügyintézés, könnyebb foglalkoztatás

2014-ig 30 napról 21 napra csökkentik az ügyintézési időt (hatósági tevékenységek adminisztrációs terheinek redukálása), bővítik az elektronikus aláírás használati lehetőségeit és felgyorsítják a beruházások engedélyezését. Bevezetik a jóhiszemű ellenőrzést: azoknál a vállalkozásoknál, amelyek jogszerűen, hosszú ideje megbízhatóan működnek, ritkulna a rendszeres ellenőrzés és az esetleges vétség szankcionálása is méltányosan csökkenne. Belépne az első figyelmeztetés elve is. Ez alapján a hatóságok először a jogszerű magatartás követésére szólítják fel a vállalkozást, és az esetleges ismétlődés után szabnának ki csak bírságot.

A foglalkoztatás is könnyebbé válna, például csak olyan esetben kell a vállalkozásoknak belső szabályzatot alkotni, ha a tevékenység vagy a munkakör veszélyessége megindokolja azt. Meghatározott éves időkeretig a segítő családtag bejelentés nélkül lesz foglalkoztatható, ezért felülvizsgálják a segítő családtag bejelentési kötelezettségét.

Javulnak a vállalkozói jogérvényesítés feltételei is, támogatni fogják a közvetítői eljárást (mediációt) és a választott bíráskodást. Kiszélesítik az elektronikus kommunikációt a vállalkozások közötti jogvitákban és megerősítik az eljárás elhúzását akadályozó szervezeti és eljárási mechanizmusokat, valamint a vállalkozások egymás közötti jogvitáira külön eljárásrendet alakítanak ki.

A programban rendszerszintű intézkedések is szerepelnek. Kialakítanak egy konzultációs rendszert, amely lehetővé teszi a folyamatos vállalkozói visszacsatolást. Ezt segíti az is, hogy a vállalkozói szektorral együttműködésben évente jelentés készül a kormány számára, amely beszámol arról, hogyan működik a terv a gyakorlatban. Természetesen kidolgozzák az adminisztrációs terhek csökkentésével kapcsolatos kormányzati lépéseket is, illetve létrehoznak egy koordináló szervezeti egységet is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Süddeutsche Zeitung: Orbán levélben biztosította a bajorokat, nem tesz keresztbe a CEU-nak

Süddeutsche Zeitung: Orbán levélben biztosította a bajorokat, nem tesz keresztbe a CEU-nak

Eurovegasi kaszinóálmok után üvegházakra és paradicsomföldre vált Bezenye

Eurovegasi kaszinóálmok után üvegházakra és paradicsomföldre vált Bezenye

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Dupla baleset a Hungária körúton

Dupla baleset a Hungária körúton

Római és kelta települések maradványai kerültek elő a debreceni BMW-gyár helyszínén

Római és kelta települések maradványai kerültek elő a debreceni BMW-gyár helyszínén

Handó Tünde érinthetetlen

Handó Tünde érinthetetlen