szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legnagyobb európai gyógyszergyártó, a brit GlaxoSmithKline bevétele - az árfolyamhatásoktól megtisztítva - 2 százalékkal, 6,978 milliárd fontra (8,43 milliárd euróra) csökkent a tavalyi negyedik negyedévben gyógyszer- és oltóanyag-ágazata gyengébb eladásai miatt. 2010 utolsó negyedévében még 7,33 milliárd fontos bevételt termelt a cég.

A cég adózott eredménye a tavalyi utolsó negyedévben 1,25 milliárd font lett az egyszeri tételek beszámításával, azok nélkül 1,41 milliárd font. Az elemzők 1,45 milliárdot vártak. Egy évvel korábban még 633 millió font veszteség keletkezett a GSK-nál. 

A céget a generikus készítmények erősödő versenye és a tartósan alacsony európai gyógyszerárak nyomják: a piaci feltételek különösen Európában szigorodtak, ahol az adóssággondokkal küzdő kormányok megnyirbálják a gyógyszerkasszák költségvetését. Ennek ellenére a cég, korábbi bejelentésével összhangban, 2012 egészére bevételnövekedést és a profitrés növekedését várja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!