szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb gyengülés vár a forintra, visszatérhet a 315-325 forintos euróárfolyam, és recesszióba esik a magyar gazdaság 2012-ben – ez derül ki a Goldman Sachs előrejelzéséből. A világ egyik legnagyobb befektetési bankjánál úgy látják, hogy nem reális a kormány idei deficitcélja sem. Jó hír viszont, hogy Németország viszonylag jól teljesít várhatóan, és ez Magyarországra is jó hatással lehet.

A Goldman Sachs elemzői szerint sokkal nehézkesebbek lesznek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal, mint ahogy ezt itthon hivatalosan kommunikálják, egyebek mellett ezért tartja irreálisnak a kormány költségvetési deficitre vonatkozó célját a befektetési bank – mondta az alapblog.hu-nak adott interjúban Magdalena Polan, a társaság Oroszországgal, Közel-Kelettel és Afrikával foglalkozó részlegének vezető közgazdásza.

Magyarország a legingatagabb lábakon álló gazdaság a térségben, ezért is irreális a 2012-re tervezett 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány. Inkább csak a 3,5 százalékos szintet látják teljesíthetőnek, bár sok minden függ az IMF-EU-tárgyalások eredményétől. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a Magyar Nemzeti Bank vissza tudja hozni hét százalékra az alapkamatot, ami aztán 2013-ban lemegy 5,5 százalékosra – mondta.

Magyarország szempontjából kiaknázható lehetőségnek értékelik a Goldman Sachsnál, hogy az euróövezeten belüli legfontosabb partnerünk, Németország viszonylag jól teljesít idén, és ugyancsak nagyszerű teljesítmény várható Oroszországtól is, utóbbi a kőolaj árának emelkedése miatt.

Magdalena Polan elmondta még, hogy egyelőre véget ér a piacokon az elmúlt két hónapban tapasztalt normalizálódási folyamat. Tavaly szabadulni akartak a befektetők a kockázatos eszközöktől, és inkább vállalták a veszteséget, 2012 első két hónapjában viszont a nagyobb kockázattól sem riadtak vissza. Ez elsősorban az Európai Központi Bank likviditást növelő lépéseinek köszönhető, illetve az előrejelzéseknek, amelyek szerint az EKB még sokáig tartósan alacsonyan tartja az alapkamatot – magyarázta a szakember.

A vezető közgazdász szerint az euróövezet várhatóan nem esik szét, túléli a mostani krízist. A piaci bizalom visszanyeréséhez azonban jól jönne a közös kötvény, az eurókötvény kibocsátása, vagy a zónához tartozó államok közötti kölcsönös adóssággarancia-rendszer megteremtése: az adósságok és visszafizetésük egységesítése. Az euróövezet GDP-je ugyanakkor mindenképpen visszaesik idén, 0,4 százalékos mínusz valószínű – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zebrán ment neki a 15 éves lánynak egy türelmetlen autós Veszprémben

Zebrán ment neki a 15 éves lánynak egy türelmetlen autós Veszprémben

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről