szerző:
hvg.hu/MTI

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa február 28-i kamatdöntő ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot, amely továbbra is 7 százalékon áll.

A Monetáris Tanács már a január 24-i ülésén is változatlanul 7 százalékon hagyta az alapkamatot. Fontos momentuma volt a január végi döntésnek, hogy leszavazták Simor Andrást: a jegybank elnöke és két alelnöke az alapkamat 50 bázispontos emelésére szavazott, de a négy külső tag a 7 százalékos alapkamat tartására voksolt.

Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke akkor azt mondta, azok, akik a tartás mellett érveltek, úgy ítélték meg, hogy a kormány elkötelezettsége a megállapodás mellett garancia arra, hogy létre is jön. Elmondta ugyanakkor, hogy az IMF/EU-megállapodás, illetve a tárgyalási folyamat nem az egyetlen fontos része a közeljövő döntéshozatalát befolyásoló tényezőknek. Jelezte, a külső kockázati tényezők, a belső gazdaság, ahogy az inflációs pálya alakulása is hatással lesznek a kamatdöntésekre.

Az MNB-alapkamat 2011. január-november között 6 százalék volt, majd novemberben és decemberben, két 0,5 százalékpontos lépéssel, 7 százalékra emelte a Monetáris Tanács.

A keddi kamattartás indoklásában kiemelik, hogy az elmúlt hónapokban javult az ország kockázati megítélése, ugyanakkor a pénzpiacok elmúlt időszakban megfigyelt jelentős ingadozása továbbra is óvatos monetáris politikát indokol.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerint a magyar gazdaság érdemi növekedése 2013-ban indulhat meg, a kibocsátás az idén és jövőre is elmarad potenciális szintjétől.

Emellett a globális növekedés lassulása, valamint az euroövezet adósságválsága kedvezőtlen konjunktúrát vetítenek előre Magyarország külső piacain, ami rontja a magyar gazdaság növekedési kilátásait is.

A testület szerint egyelőre nehezen ítélhető meg, hogy a negyedik negyedéves előzetes GDP vártnál kedvezőbb alakulása mennyiben tekinthető tartós tendenciának. Míg az export alakulása az év végén is segítette a növekedést, a belső keresleti tételek a negyedik negyedévben is visszafogottan alakulhattak - jegyzik meg.

Jól reagált a forint

A Monetáris Tanács piaci várakozásoknak megfelelő kamattartó döntését követően a forint árfolyama gyakorlatilag nem változott. Az euró jegyzése a kamatdöntést követően öt perccel is az előzőleg tartott 289,80 forint körül állt. Délelőtt tíz órakor még 290,36 forinton állt az euró, szemben a hétfő délutáni 292,02 forinttal. A svájci frank jegyzése 240,50 forint, a dolláré 215,40 forint, a japán jen jegyzése pedig 2,6740 forint környékén stagnál.

Simor: 25 bázispontos csökkentés is szóba került

A monetáris tanács túlnyomó többséggel döntött a jegybanki alapkamat tartása mellett, két javaslatot tárgyaltak, a tartást és egy 25 bázispontos csökkenést - mondta a jegybankelnök kedden a keddi kamatdöntő ülés után.

Simor András elmondta: a januári kamatdöntés óta érezhetően optimistább lett a befektetői hangulat, Magyarország kockázati megítélése javult. Hozzátette: a kormány többször és hangsúlyozottan kommunikálta, hogy mielőbbi megegyezésre törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval, ennek hatása érzékelhető volt az elmúlt hónapokban Magyarország kockázati megítélése vonatkozásában. Tartós javuláshoz azonban a megállapodás megkötésére van szükség Magyarország és az EU/IMF között - mondta. Az MNB keddi sajtótájékoztatóján számos újságírói kérdést kapott a jegybankelnök arról, mi volt az indoka a fizetését érintő múlt heti felajánlásának.

Simor András ezzel kapcsolatban leszögezte: most kellett lépnie a fizetése ügyében, mert az akadálya lehet az EU/IMF és Magyarország közötti megállapodásnak. Az MNB elnöke kiemelte: amíg a fizetése körüli nézeteltérés pusztán jogvita volt az Európai Unió, az IMF és Magyarország kormánya között, addig nem lépett. Mostanra azonban ez a vita már akadálya lehet a nemzetközi szervezetek és Magyarország közötti megállapodásnak, ezért tette meg felajánlását a fizetésével kapcsolatban - mondta az elnök.

Simor András rámutatott: "azért léptem most, mert eddig csak jogvita volt, mostantól kezdve Magyarország pénzügyi biztonságának lehet a kerékkötője ez a jogvita a magyar állam és az Európai Unió között."  

 "Ugyan egy forintos nincs Magyarországon, de ezt az összeget át is lehet utalni" - mondta az egyforintos fizetését firtató kérdésre. Simor András ugyanis egy forintos fizetést kért az MNB elnökeként végzett munkájáért, azt is visszamenőleg, 2010 szeptemberéig, mivel a fizetése fennmaradó részét a jogvita megszüntetése után, közgazdászhallgatók támogatására ajánlotta fel az MNB elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi jelzálogpiac élénkítésére tett jegybanki javaslatokért sem a bankszövetség, sem a pénzügyi felügyelet nem lelkesedett, elmondta: korábban a jegybank több javaslatát is "fanyalgással" fogadták a bankok, illetve a PSZÁF. Az elnök idesorolta a devizahitelezés korlátozására, a jelzálog referenciakamatok bevezetésére és a pozitív adóslistára tett korábbi MNB-s javaslatokat, majd nyomatékosította: ezek a jegybanki indítványok később törvényekké váltak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pont a zebrán előzte a rendőröket egy autós – videó

Pont a zebrán előzte a rendőröket egy autós – videó

Brit nyugdíjasok Spanyolországban: A spanyol kormány többet tett értünk, mint a brit

Brit nyugdíjasok Spanyolországban: A spanyol kormány többet tett értünk, mint a brit

Egy fotel mögött pléddel letakarva próbált elbújni egy körözött férfi a rendőrök elől Ózdon

Egy fotel mögött pléddel letakarva próbált elbújni egy körözött férfi a rendőrök elől Ózdon

Céget alapított az Országos Népbutító Kampány korrupt politikusa

Céget alapított az Országos Népbutító Kampány korrupt politikusa

Helen Mirrent egy rakás szeméttel fotózták

Helen Mirrent egy rakás szeméttel fotózták

Megtalálták a csónakot, amivel megzavarták Karácsony programbemutatóját

Megtalálták a csónakot, amivel megzavarták Karácsony programbemutatóját