szerző:
hvg.hu

Az EU-nak nem pusztán az oroszok miatt, hanem a román és bolgár szabűlyozási visoznyok miatt sem tetszik a magyarok által már aláírt új gázvezetéképítési projekt. De Brüsszel azzal is számol, hogy a csak jövőre életbe lépő uniós gázpiaci törvényeket is követeli majd a Gazpromon.

Az energiainfo.hu friss bejegyzése szerint bár az orosz állami gázóriás, a Gazprom iparkodik még az idén megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték építését, az egész projekttől nincs elájulva az Európai Unió. Az orosz igyekezetet elvileg indokolná, hogy a Gazprom szeretné az EU Harmadik Energiacsomagjának érvénybe lépése előtt szeretné lezárni a tárgyalásokat (akár azért is, hogy annak bizonyos téziseit megkerülhesse), de a 2013 márciusától hatályos új szabályozás alól - ígéri az EU - nem kap kibúvási lehetőséget a gázipari mammut.

A jogszabályi pakkban a Gazpromnak valószínűleg az fáj a legjobban, hogy az energiacsomag megköveteli, hogy amennyiben harmadik ország (esetünkben Oroszország) épít az EU területén vezetéket, ahhoz más uniós szolgáltatónakis hozzáférést kell adni. Ez azt jelenti, hogy az infratruktúra a piaci visoznyoknak jobban kitetté válik, mintha csak a Gazprom érdekeit szolgálná ki.  A Natural Gas Europe azonban azt is aláhúzza: az orosz beruházás siettetése nem teremt lehetőséget arra a Déli Áramlatnak, hogy figyelmen kívül hagyhassa az EU trösztellenes és környezetvédelmi szabályait.

Az Európai Bizottság emellett úgy látja - írja az energiainfo.hu -, hogy Románia és Bulgária sincs teljes szinkronban az EU gázpiaci előírásaival, ezért két éve már az Európai Bíróság előtt van az ügyük.

Nabucco-párti az Unió?

Az Unió, ha nyiltan nem is, de láthatóan gáncsolná a Déli Áramlat előkészületeit, ami mögött az állhat, hogy az EU még mindig inkább hisz a Nabucco projektben, noha ép az utóbbi időben merült fel az a verzió is, hogy az eddig csak-csak kivitelezhetőnek gondolt, BP-féle megoldásból is kifogják a szelet az oroszok.

Magyarországon október végén jelentették be, hogy megszületett a végső beruházási döntés. A Déli Áramlat egészére vonatkozó végső beruházási döntést a Gazprom november közepén hozza meg - feltéve, ha addig sikerül Szlovániával is hasonló szerződést aláírni, mint amit Budapesten az MVM-mel sikerült.

Baji Csaba, a magyar energiacég elnök-vezérigazgatója a Gazprom elnökhelyettesével, Alekszandr Medvegyevvel együtt szignélt papíron azt vállalták, hogy a Fekete-tenger fenekén végighúzott csővezeték - ami az európai oldalon két ágra válva egyrészt Dél-Olaszország, másrészt Kelet-Közép-Európán keresztül Ausztria felé veszi az irányt - 229 kilométeres magyarországi szakaszát megépítik 2016-ig. A tervek szerint orosz-türkmén gázzal töltendő, közel 30 milliárd köbméter éves kapacitású vezeték magyarirszági szakasza 600 millió euróba kerül majd, ebből az MVM 450 milliót hitelből finanszíroz majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Nem engedik be a saját üzletébe az egykori motorversenyzőt

Nem engedik be a saját üzletébe az egykori motorversenyzőt

Snétberger Ferenc tanítványai most megmutatják, mit tudnak

Snétberger Ferenc tanítványai most megmutatják, mit tudnak