szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a leminősítésekről azt mondta, nincsenek érdemi hatással a magyar gazdaságra. A kormányfő mindenkit arra biztat, hogy éljen az árfolyamgát lehetőségével, mert a forint nagyon bizonytalanul fog mozogni a következő időszakban. A rezsiköltségeket a kormány nem csak befagyasztaná, de csökkentené is, Orbán szerint az energiacégek profittermelése helyett az emberek zsebében kellene maradnia a pénznek.

"A leminősítések a múlt hangjai" - mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban. Szerinte az, hogy egy ország sikeres vagy nem sikeres, az nem attól függ, hogy a nemzetközi hitelintézetek leminősítik-e, vagy sem, hanem hogy csökken, vagy nő-e a munkanélküliség, a foglalkoztatás, az adósság. Orbán szerint Magyarország sikeres, és a "konyhában ülő" rádióhallgatókat arra biztatta, ne ijedjenek meg a leminősítések hírétől, mert azok "nem gyakorolnak érdemi hatást a magyar és az uniós gazdaságra".

Megismételte: nem akarnak pénzt az IMF-től. "Pénzre nincs szükség, a magyar állampapírokat megveszik" - jelentette ki Orbán, hozzátéve: 1000 milliárd forintnyi állampapír van ma magyar magánszemélyek kezében és az eurókötvények is szépen fogynak. "Ki sem kell menni, itt Budapesten is el tudjuk adni az állampapírokat" - mondta Orbán.

©

Az önkormányzati adósságátvállalásról szólva kijelentette: ezt nem újabb hitelfelvétellel, hanem a magyar emberek által megtermelt pénzből tudják megvalósítani. A következő lépés jövőre az eladósodott magyar vállalkozások megmentése lesz - tette hozzá Orbán.

"Lépjenek be az árfolyamgátba!"

"Mindenki, aki csak tud, lépjen be az árfolyamgátba" - javasolta Orbán, mert a "magyar valuta árfolyama a következő évben bizonytalan lesz". "Ne kockáztassanak" - tette hozzá.

Az EU-csúccsal kapcsolatban azt mondta: nem volt még példa arra az EU történetében, hogy elsőre sikerült volna büdzsét alkotni. Az országok képviselői a következő év elején fognak azért összeülni, hogy a költségvetésről tárgyaljanak. "Lesz megállapodás, pánikra, kétségbeesésre nincs ok" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az Európai Unió "gyengébben fejlett, kommunizmussal megvert" országait hozzá kell segíteni, hogy felérjenek a "szerencsésebb történelmű országokhoz".

Az adórendszerről is szólt a kormányfő. Szerinte semmilyen válságadó nincs, és ideiglenes eleme sincs az adórendszernek, "ez a magyar gazdasági modell adórendszere". "Új magyar gazdasági modellt alkottunk meg" - jelentette ki. Kijelentette: a lakosságra nem hárít át senki semmilyen adót.

"Nem jelentem még be, de...."

Szerinte nem elfogadható, hogy az emberek jövedelmének jelentős része rezsiköltségekre megy el. "Nem jelentem még be, de csökkenteni akarjuk a rezsiköltségeket" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: szakértői csoporttal dolgoznak ezen a témán.

©

"Kisebb lesz a hasznuk, az adóterhük viszont nő azoknak, akik profitot állítanak elő a rezsiszektorban" - mondta Orbán, aki szerint így az embereknél több pénz marad. "A gáz-, és az elektromos szektorban az elérhető profit egyre szűkülni fog, ezt el kell nekik fogadniuk" - jelentette ki. Hozzátette. az energiatermelő cégeknél lehet profit.

"Senki sem kényszerül az utcára"

A hajléktalanokról szólva kijelentette: "ma Magyarországon senki sem kényszerül arra, hogy az utcán éljen, mert megvan a lehetőség, hogy ne kelljen az utcán élni", ezért "így jogos az emberek kérése", hogy a hajléktalanok ne éljenek az utcán. Az Alkotmánybíróság döntését - miszerint alaptörvény-ellenes a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltása  - tiszteletben tartja, de szerinte "életszerűtlen".

Elmondta: vagy változtatnak a törvényen az Ab döntésének megfelelően, vagy pedig alkotmányt módosítanak annak érdekében, hogy az önkormányzatok maguk dönthessenek, hogy az ő területükön ne élhessenek hajléktalanok.

A választási eljárási törvényről szólva kijelentette: a választási regisztrációval szerinte semmilyen gond nincsen, "politikai műbalhé" a körülötte lévő felháborodás. A regisztráció benne van az alkotmányban, ezért alkotmányos, de akár az Alkotmánybírósággal is megvizsgáltathatják, mert az "hűthetné a kedélyeket" a témával kapcsolatban - mondta a kormányfő. Azt mondta: nincs olyan központi nyilvántartás ma Magyarországon, amellyel több százezer ember kirekesztésének veszélye nélkül le lehetne vezényelni egy választást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A köztévén már tényként kezelték az SZTE modellváltását, holott még nem is szavaztak róla

A köztévén már tényként kezelték az SZTE modellváltását, holott még nem is szavaztak róla

Marabu Féknyúz: Ki morgolódik az orosz vakcina miatt?

Marabu Féknyúz: Ki morgolódik az orosz vakcina miatt?

Milliárdokra perelik Olaszországban az Apple-t a régi iPhone-ok miatt

Milliárdokra perelik Olaszországban az Apple-t a régi iPhone-ok miatt