Jöhet a Messi-dollár!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az argentín peso amerikai dollárral szembeni nem hivatalos árfolyama nemrég rekordot döntött, egy dollárért 9,34 pesót kellett adni. A hivatalos árfolyam eközben mindössze 5,19 peso, a kettő közötti eltérés körülbelül 80 százalékos. Ha folytatódik a trend, akkor a nem hivatalos árfolyam átlépheti a 10 pesót is - Lionel Messi focistának pedig épp ez a mezszáma.

Az argentín peso amerikai dollárral szembeni nem hivatalos árfolyama nemrég rekordot döntött, egy dollárért 9,34 pesót kellett adni - írja a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja, a Beyondbrics. A hivatalos árfolyam eközben mindössze 5,19 peso, a kettő közötti eltérés körülbelül 80 százalékos. Ha folytatódik a trend, akkor a nem hivatalos árfolyam átlépheti a 10 pesót is - Lionel Messi focistának pedig épp ez a mezszáma.

A latin-amerikai állam polgárai 18 hónapja gyakorlatilag el vannak vágva a a dollárhoz jutástól - valutaváltási korlátozások vannak érvényben -, ugyanakkor a dollár az argentínok egyik legkedveltebb megtakarítási eszköze (korábbi pesóleértékelések és vagyonok elvesztése következtében), így sokan dollárban szeretnék látni pénzüket. Csakhogy ez felhajtja az árakat.

Bár a párhuzamos piac mérete kicsi, a hosszú távú befektetésre gyakorolt hatása ugyanakkor már nagyobb, így a nem hivatalos piacnak egyáltalán nem marginális szerepe van. A kormány, legalábbis egyelőre, nem tervezi a peso leértékelését, így továbbra is úgy lehet kalkulálni, hogy a nem hivatalos piacon jelentősen többet kell adni egy dollárért, és akár hamarosan elérheti majd a 10 pesót is.