szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csalásellenes Igazgatósággá alakul át Romániában az adó- és pénzügyi hivatal, amelybe a pénzügyőrséget és a vámhatóságot is beolvasztják – döntött szerdai ülésén a bukaresti kormány.

A magyarországi Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak megfelelő összevont hatóság elsődleges feladata az adócsalás visszaszorítása lesz.

A sürgősségi kormányrendelettel létrehozott Csalásellenes Igazgatóság bűnvádi eljárásokat is folytathat a szervezett bűnözés elleni ügyészség felügyelete alatt.

"Húsz éve mindenki csak beszél az adócsalásról. Ezzel a mai radikális, fontos döntéssel a tettek mezejére lépünk ebben a harcban" – mondta a kormányülésen Victor Ponta miniszterelnök.

Az igazgatóságnak nemcsak az lesz a feladata, hogy gyors eljárásokkal kemény büntetéseket szabjon ki adócsalókra, hanem az is, hogy behajtsa a költségvetésnek általuk okozott kárt. Ponta korábban arról beszélt, hogy az összevont Csalásellenes Igazgatóság egyfajta korrupcióellenes ügyészségként működik majd fiskális téren.

"Konkrétan a jövedéki csalás felgöngyölítésével fog foglalkozni, ami például a zöldség-gyümölcs és egyéb termékeknél tapasztalható, és nem a sarki butikosra gondolok" – magyarázta a miniszterelnök.

A kormány szerdai közleménye szerint a hatóságok összevonása előfeltétele volt az adóhivatal átszervezésének, amelyre a Világbankkal kötött hitelmegállapodásában Románia kötelezettséget vállalt. A jelenlegi 221 adó- és pénzügyi hivatal helyett az összevont hatóság 47 kirendeltséggel működik majd, amelyet nyolc regionális igazgatóságba szerveznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Der Spiegel: A cseh kormányfő újabb ügynökváddal és a bukással néz szembe

Der Spiegel: A cseh kormányfő újabb ügynökváddal és a bukással néz szembe

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros