szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bedőlő frankhitelek és az adósságcsapda réme olyan mértékben tette óvatossá a magyar fiatalokat, hogy ma már az sem vállal kockázatot, akinek amúgy a tudása és anyagi forrása is meglenne hozzá. Ez visszaveti az innovációt és a munkahelyteremtést is.

A pénzügyi válság és a magyar családokat gúzsba kötő devizahitelek nyomot hagytak a magyar fiatalokon, amit a mindennapi tapasztalatainkon túl egy friss ÁSZ-tanulmány is igazol: e szerint a felsőoktatásban tanuló fiatalok közel háromnegyede egyértelműen kockázatkerülő pénzügyi szempontból – írja a Pénzügyi Szemle Online blogja.

Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen ha körbenézünk a közvetlen rokonok/barátok között – ma közel egymillió ember vergődik hitelcsapdában –, akkor egészen biztosan találunk olyat, aki komoly bajba került devizahitel miatt, írja a blog. Ezek után érthető, hogy a fiatalok a biztonságot és a kiszámíthatóságot keresik a pénzügyekben, ennek ugyanakkor komoly hosszú távú visszatartó ereje van a teljes gazdaságra nézve: ha a fiatalok nem hajlandóak, vagy mernek kockáztatni, akkor egyre kevesebb számban indulnak majd új, innovatív vállalkozások, melyek megadhatnák a kezdőlökést az évek óta stagnálással, illetve recesszióval küzdő Magyarországnak.

A gazdaság fejlődéséhez nagy szükség van a kockázatokat felvállalni és kezelni képes fiatalokra. Az is egyértelmű, hogy egy hitelválság után nem az az előremutató reakció, hogy a fiatalok elzárkóznak a hozammal és a nyereséggel kecsegtető kockázatoktól. A túlzott kockázatkerülésnek komoly társadalmi/gazdasági költségei vannak, ez a magatartás ugyanis akadályozza a pénzügyi lehetőségek kihasználását, visszaveti az innovációt és a munkahelyteremtést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak