szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vállalkozás gyet mellett, luxusáfa, beltag felelőssége, ingatlan bérbeadása – többek között ezekről ír az Adózóna a héten.

Gyet mellett egyéni vállalkozó édesanya úgy dönt, hogy április hónaptól heti 30 órában személyesen folytatni kívánja vállalkozási tevékenységét. A vállalkozói tevékenység nem igényel középfokú végzettséget. Ha ő augusztus hónapban 90 000 forint vállalkozói kivétet realizál, akkor erre a hónapra a 90 000 forint után kell megfizetnie a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, a 10 százalékos nyugdíjjárulékot és a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot. Az adózóna változásokat összefoglaló cikkéből kiderül, hogy miért, mit mond a július 1-jétől érvényes szabályozás.

A tisztánlátás érdekében jó, ha rögtön eloszlatunk egy félreértést: nálunk már ma is luxus áfa van – legalábbis abban az értelemben, hogy akár világszinten, akár uniós összevetésben a magyar általános áfakulcs egyedülállóan kirívó, csupán szomszédjainkhoz képest mintegy 17-35 százalékkal magasabb. Ha ezek után is komolyan kell vennünk a múlt pénteki miniszterelnöki bejelentést az újabb nekirugaszkodásról egyfelől, másfelől azt, hogy a fogyasztás fokozottabb adóztatásától rövid távon érdemi többletbevételt várunk, akkor ez a feladvány aligha oldható meg másként, mint a jelenlegi 27 százalékos mérték további emelésével – véli az adózási szakportál áfaszakértője, aki kifejti azt is, min áll vagy bukik a luxusáfa bevezetése.

Egy bt eladása után meddig terjed az egykori beltag felelőssége? Az Adózóna cikke egy megtörtént eseten mutatja be, hogyan néz ki ez a valóságban, s mit mond minderről az Alkotmánybíróság.

Magánszemély tulajdonosok esetében az ingatlanok hasznosításából származó jövedelem adókötelezettségére a személyi jövedelemadóról szóló törvény többféle előírást is tartalmaz. Gyakori eset, hogy az ingatlannak több tulajdonosa van, ilyenkor nem mindegy, melyiküket milyen mértékben terhelik a keletkező jövedelem után fizetendő közterhek. A szakportál csütörtöki cikkéből kiderül, hogyan kell számolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Okoswifi vs. gyakorlatlan, ámde gyanakvó tesztelők – 1:0

Okoswifi vs. gyakorlatlan, ámde gyanakvó tesztelők – 1:0