szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai országok az adóssággondjainak megoldásához nem jutottak közelebb, de lélegzetvételnyi időt kaptak a válság hullámain, hogy átgondolják, hogyan tovább. Több megoldás is van, de mindegyik fájdalmas.

Öt megoldás is van az európai adósságválság megoldására, a gondok enyhítésére – állítja a pénzügyi szemle blog Pierre Pâris és Charles Wyplosz közgazdászok tanulmányára hivatkozva. A kutatók öt lehetséges megoldást vettek végig, melyek közül azonban egyik sem fájdalommentes:

1. A legkellemesebb: az adósságok lassú leépítése. A fenntartható pályán mozgó országok számára fennálló, hosszú távú megoldásként szóba jöhető megoldás azonban hosszú ideig költségvetési többletet ír elő, és lassan, de biztosan visszafizetett tartozásokat. Ez a következő évtizedben megszorítást, recessziót, lassú és keserves növekedést hozna.

2. A GDP 10 százalékát meghaladó arányú privatizáció – vagyis a bajba jutott állam mindenét, amije maradt, eladná, és ebből törlesztené a tartozásait.

3. A tartozások egy bizonyos százalékának leírása – vagyis: részleges államcsőd. Ez azonban hiába működhet Görögország esetében (még ez se biztos), mert Spanyolországra alkalmazva bedőlne az egész európai bankszektor. A részleges államcsőd csak a „kis” országok esetében működik a kutatók szerint.

4. A stabil eurózóna tagországok elengednék a tartozások. Ez viszont könnyen őket sodorná nehéz helyzetbe, ráadásul ez a lépés ma politikailag a leginkább valószínűtlen lépés.

5. Az Európai Központi Bankon keresztül történő rendezés – a kutatók szerint ez a legvalószínűbb forgatókönyv. "Ez esetben az EKB megvásárolná a bajban lévő országok államkötvényeinek egy részét, és cserébe kamatmentes hitelt biztosítana, amely hitelt viszont sosem kellene visszafizetni. Ekkor bár az adósság nem tűnne el, de átalakulna egy olyan hitellé, amire kamatot nem kellene fizetni, és visszaadni sem kellene. Megközelítőleg 1200 milliárd eurót kellene az EKB-nak megvennie, ami – tekintettel a 2400 milliárd eurós jelenlegi mérlegfőösszegre – nem tűnik lehetetlennek" – írja a pénzügyi szemle blogja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?