szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kilátástalan helyzetükben Németországba mentek tüntetni azok a húsipari dolgozók, akiket az egyik legnagyobb német húsüzem, a Müller Fleisch GmbH partnere nem fizetett ki. A hentesek hétfő reggel megpróbáltak tárgyalni a vezetőséggel, de kidobták őket. Maradnak tüntetni, a visszútra egyelőre nincs benzinpénz

Öt autóval indultak Németországba vasárnap délután azok a hentesek, akik közel három hónapon át Németország egyik legnagyobb húsipari feldolgozójában dolgoztak, de a végén nem kapták meg a járandóságukat. Hétfő reggel már a baden-württembergi Pforzheim mellett voltak, ahol a Müller Fleisch üzeme van, és német nyelvű transzparensekkel tüntetni kezdtek, hogy felhívják a figyelmüket lehetetlen helyzetükre. A Müller Fleisch GmbH-nak új megbízott igazgatója közölte, hogy nem tud mit tenni, és ha nem távoznak az üzem elől, kihívja a rendőrséget. 

A hentesek egy magyar cég alkalmazásában álltak, mely a német Müller Fleisch GmbH fővállalkozójával szerződőtt le disznóhús-feldolgozásra. A magyar cég, a Symplex-Pro Kft. szerint a németek tartoznak a számukra 196 ezer euróval, míg a közvetítő cég, a német tulajdonú, de magyarországi bejegyzésű Gante & Pairan Kft. szerint minőségi és mennyiségi kifogások is voltak a magyar hentesek munkájával szemben, ami miatt a Müller Fleisch felbontotta velük a szerződést, és ezzel elesetek 400 ezer euró nyereségtől. Ők ezt kártérítési perben érvényesítenék, amiből legfeljebb a ki nem fizetett számlák összegét hajlandók elengedni.

©

A családok nem tudnak kitartani

"Ötven család került krízishelyzetbe amiatt, hogy a németek nem fizetnek. A henteseknek szerződésük, beosztásuk és a munkaórák szerint 2000 és 3000 euró közötti összeg járna fejenként, de mi addig nem tudunk fizetni, míg a Gante & Pairan nem egyenlíti ki a kiállított számláinkat. Márpedig a cég magyarországi ügyvezetőjét leváltották, a tevékenységük lényegében megszűnt, így nincs kitől követelni a pénzünket. A büntetőfeljelentésünket a nyomozó hatóságok elutasították, a polgári peres eljárás megindítása pedig rendkívül költséges, és nagyon sokára várható eredmény. A családok addig nem tartanak ki – mondta a hvg.hu-nak Andrási Zoltán, a Symplex Pro Kft. képviselője, aki azt is elmondta, hogy vannak olyan családok, melyek kénytelenek voltak kiköltözni otthonról, mert nem bírták fizetni a hitelt vagy elzárták az áramot, mert nem fizették a közüzemi díjakat.

A hentesek végső kétségbeesésükebn választották a demonstrációt, és csak azt szeretnék megkapni, amiért megdolgoztak – mondta Andrási. Mint ahogy a hvg.hu több cikkben is beszámolt róla, a Symplex-Pro Kft. által kiküldött hentesek áprilisban 11 fővel jelentek meg Pforzheimben, a csapat május végére érte el a maximális létszámát, 54 főt. Az első két hónapban – míg lengyel vendégmunkások is voltak a gyárban – még kevesebb munkájuk volt, júniusban azonban jött a munka csőstül. A csapat napi 16-18 órát dolgozott. A szerződésükben óradíj volt rögzítve, viszont a Gante és Pairan Kft. ügyvezetője, Karl Miller ekkor közölte, hogy visszamenőleg áttérnek teljesítményelszámolásra, amit menet közben a Symplex-Pro Kft nem fogadhatott el – viszont kiderült a számukra, hogy a Gante & Pairan-nak nem lesz meg a fedezete a megbízási díjukra.

Bár a hentesek a minisztérium, a helyi országgyűlési képviselő, valamint a pártok segítségét is kérték, otthon nem kaptak a megkeresésekre választ. A kiutazásukat helyi vállalkozók és "falubeli lakosok" finanszírozták, de a visszútra már nincs pénzük benzinre. Azt szeretnék, ha legalább azokat a számlákat kifizetnék, amiket a cég egyébként visszaigazolt.  

Kiélezett helyzet

Húsmaffia – Cikkeink a témában

Húsmaffia: amiről nem szívesen beszélnek – hogyan szerveződik, és mi teszi lehetővé a német húsmaffia működését?

A húsipari kizsákmányolás fellegvárában jártunk – alsó-szászországi riport Németország "húsos fazekáról" 

2 cikkben foglalkoztunk már a Sypmlex-Pro Kft. esetével is:

"Húsz órát is kellett dolgozni, miután a lengyelek hazamentek", "300 euró maradt 50 munkás kétheti bérére"

Németországban egyre több olyan esetről hallani, amikor kelet-európai vendégmunkások járnak pórul a húsiparban tapasztalható nyomott bérszínvonal és az üzemekben tapasztalható embertelen kizsákmányolás miatt. A helyzet kulcsa az a rugalmas foglalkoztatást lehetővé tevő speciális vállalkozói szerződés (Werkvertrag), melyet a húsüzemek kötnek egy fővállalkozóval az adott hentes szakmunkák ellátására. Ezzel gyakorlatilag megszabadulnak a munkáltatói kötelmek minden nyűgétől, annak ellenére, hogy az emberek munkavégzésének a helye a német húsfeldolgozó telephelyén van, a “bérmunkásokat” a megbízó munkafelügyelői dolgoztatják, a hentesek az üzem húsáruját dolgozzák fel – a cég munkaeszközeivel, a cég alkalmazásában álló főnökök által diktált tempó és rend szerint. A közvetítők a másik oldalon viszont magas költségeket számolnak el szállásra, munkaeszközökre, és minden munkával kapcsolatos kifogást komoly pénzbüntetéssel sújtanak.

A helyzet annyire kiélezett, hogy néhány hónappal ezelőtt egy román vendégmunkás meghalt. Az üggyel nagyon sok híradás foglalkozott: a húsipari bérdömping és a rossz munkakörülmények ismét terítékre kerültek. Az ágazati szakszervezetek régi törekvéséről – tarifamegállapodás – pedig ismét elkezdtek tárgyalni, egyelőre eredmény nélkül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!