szerző:
MTI

Ma kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó, a négynapos nemzetközi tanácskozás célja, hogy hozzájáruljon az ENSZ 2015 utáni fenntartható fejlesztési céljainak kidolgozásához.

A találkozón a résztvevők a tervek szerint az ENSZ közgyűlésének ajánlást fogalmaznak meg a 2015 utáni fejlesztési célokat illetően. A tanácskozás szakpolitikai fórumot biztosít minden, a 2015 utáni időszakra szóló globális fejlesztéspolitika kidolgozásában érintett félnek.

A témakörök között szerepel a tiszta ivóvízhez való jog, a víz folyamatos és fenntartható biztosításának kulcskérdései, a települési vízinfrastruktúra tervezése, a szennyvízkezelés, továbbá a fejlesztési és fenntartási kérdések műszaki, gazdasági, közegészségügyi és emberi jogi szempontjai. Lényeges téma lesz az is, miként lehet alkalmazkodni a népességrobbanáshoz és az éghajlatváltozáshoz, milyen megoldások kínálkoznak a vízszennyezés megelőzésére, a felszín alatti vizek védelmére, a katasztrófák elleni védekezésre, a víz tárózására és újrahasznosítására.

Szó lesz a vízpolitikai irányítás kihívásairól, a nemzetközi együttműködés és a határon átnyúló vízgazdálkodás lehetőségeiről is. Fontos lesz továbbá a hagyományos és innovatív víztechnológiák megvitatása a fenntartható fejlődés és a szegénység megszüntetéséért, valamint a helyi megoldások bemutatása a világ különböző régióiban. A budapesti víz-világtalálkozó üléseivel párhuzamosan tudományos, ifjúsági, civil és üzleti fórumot, valamint fotópályázatot és filmfesztivált is rendeznek.

Orbán kitüntetést kap
Orbán Viktor miniszterelnöknek kitüntetést ad át Margaret Chan, az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) főigazgatója kedden az Országház főemelet 11-es termében – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajótfőnöke.

Az esemény végén a tervek szerint elfogadják a budapesti nyilatkozatot, ebben kiemelik azokat a vízpolitikai célokat, amelyek központi elemei lehetnek a jövőbeli fenntartható fejlődési céloknak és a 2015 utáni globális fejlesztéspolitikának.

Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium EU ágazati politikákért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek korábban elmondta: az október 8. és 11. közötti világtalálkozón 1200-1400 résztvevőre számítanak, köztük állami vezetőkre, az ENSZ szervezeteinek vezetőire, vízügyekkel foglalkozó intézmények képviselőire és tudósokra. A résztvevők között lesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mellett az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) a vezetője, továbbá a Víz Világtanács elnöke. Azok a szervezetek és országok, amelyeket a vízgazdálkodás komolyan érint, magas szinten képviseltetik magukat a Millenáris Parkban megrendezendő eseményen – közölte.

Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek azt emelte ki, hogy a találkozó az év legfontosabb eseménye lesz a magyar diplomáciában. Magyarországon jelentős vízügyi tudás halmozódott fel, és ezzel együtt felelősségérzet is kialakult. Az ország a világ elé szeretné tárni tudását, továbbá segíteni akarja javaslatok kidolgozását a vízpolitika jövőbeli alakításával kapcsolatban – mondta.

Áder János köztársasági elnök, a találkozó fővédnöke hétfőn az ENSZ-főtitkár víz- és szanitációs tanácsadó testületének (UNSGAB) ülésén kijelentette: Magyarország kiemelten elkötelezett a vízgazdálkodás ügye iránt. A vízhelyzet – a vízellátás biztosítása, a vízszennyezés megelőzése, az előrelátó vízgazdálkodás – a 21. század legsúlyosabb kérdése – mutatott rá az államfő.

A budapesti víz-világtalálkozó ma kora délután kezdődik, a rendezvényt Áder János és Ban Ki Mun beszéde nyitja meg. A megnyitón felszólal még mások mellett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója és Margaret Chan, a WHO vezetője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nehéz a választás? Meglepő funkciót tesztel titokban a Netflix

Nehéz a választás? Meglepő funkciót tesztel titokban a Netflix

Terrorakció történt Szíriában, halálos áldozatok is vannak

Terrorakció történt Szíriában, halálos áldozatok is vannak

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát