szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Villamos Művek (MVM) középtávon a hazai távközlési piac egyik fontos szereplője akar lenni – értesült a Világgazdaság. Meg arról is, hogy az egyik, meghirdetett frekvenciacsomagra lehet, hogy csak a villamosművek jelentkezik. Ettől azonban holnap (de azután) se lesz a boltokban MVM-mobil.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjára vonatkozó pályázati felhívását, és a Világgazdaság értesülései szerint a korábbi egyeztetések bár két indulót valószinűsítettek, lehet, hogy csak egy pályázó lesz: az MVM.

Ha ez igaz, akkor – nagyon-nagyon messziről nézve ugyan, de – igaz, hogy az állam (illetve: egy állami cégen keresztül az állam) mégsem tett le arról, hogy saját mobilszolgáltatója legyen. A gazdasági napilap ezt azzal is támasztotta alá, hogy egy közelmúltban tartott konferencián az állami energiaipari vállalat egyik vezetője állítólag kijelentette: az MVM középtávon jelentős szereplőjévé kíván válni a hazai távközlési piacon. 

Újra felmásznak a toronyra?
©

Elvileg bármihez jó

Ezzel kapcsolatban egy távközlési szakember szerint érdemes tisztázni, hogy ha az MVM meg is szerzi a 450 MHz-en meghirdetett pakkot, az még nem jelenti azt, hogy a villamos művek mégiscsak újraélesztené a negyedik mobilszolgáltató egyszer már elhasalt kormányzati elképzelését. Azért nem, mert bár, "a 450 MHz arra használható, amilyen végberendezéseket gyártasz hozzá", a jó terjedési tulajdonságainak köszönhetően kevés bázisállomással is jó lefedettséget lehet elérni, ám a frekvenciasávnak szolgáltatási szempontból komoly korlátai vannak. Ezek miatt – bár a pakk az e-útdíj rendszer kiszolgálásához jól jöhet (bár éppen ennek realitását vonta kétségbe néhány napja a nol.hu), és elvileg nagy adatforgalom is bonyolítható rajta keresztül – a lakossági és vállalati felhasználók által elvárt 3G-4G minőségi szintű mobiladatszolglátatásnak már technológiai korlátai vannak.

0660 - Ki emlékszik?

Ahogy azt korábban a Telefonközpont blog megírta, Magyarországon a mobiltelefonos szolgáltatás éppen a a 450 MHz-es frekvencián indult el, 1989. december 4-én. A Westel 450 a Matáv és a US West vegyesvállalata volt, egyedüliként nyújtott az országban NMT 450 (Nordic Mobile Telephony) rendszerű, analóg rádiótelefon-szolgáltatást. Az ügyfelek száma 1999-ben megközelítette a 100 ezret, de a GSM szolgáltatások beindulásával a 450 megaherzes technológia mind jobban háttérbe szorult, és a 2003. június 30-án lejáró koncessziót a Westel 450 (0660)-nek nem érte meg meghosszabbítani.

Érdemes visszaidézni: amikor az NMHH "kitette az ablakba", hogy értékesítené e frekvenciasávban a még kihasználatlan, szabad blokkot, azt is közölte, hogy ez a tartomány igazából nem lakossági szolgáltatásra való. Hanem ennek segítségével például bekapcsolhatók lesznek az országos digitális vérkeringésbe a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok. Meg még olyan, államigazgatásilag fontos területek is, mint az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítése, a készenléti és segélyszolgálatok hatékonyabb kommunikációja, az anyakönyvi rendszer fejlesztése, vagy a városi közlekedés tájékoztató rendszerei és a smart metering, illetve az úgynevezett M2M (Machine-to-Machine, vagyis gépek közötti) kommunikációs rendszerek kiépítése és fejlesztése.

Ez egyáltalán nem tartozik egy súlycsoportba a lakossági és válallati mobilszolgáltatásokkal, és ezt a pakk "kikiáltási ára" is jelzi. Az NMHH a szabad frekvenciablokk pályázati díját 150 millió forintra árazta be, a nyertes pályázónak, aki 10 évre kap jogosultságot, négy évig 132 millió forint frekvenciadíjat kell befizetnie az államkasszába, az ötödik évtől pedig évi 265 milliót.

Negyedik? Lehet, de nem úgy!

A kérdés az, hogy az MVM ezzel az összpiaci szempontból igen aprócska tortaszelettel csak elkezdi, vagy letudja a mobilfrekvencia-piaci bevásárlását. Mint azt már korábban is megírtuk, elvileg van arra mód, hogy a még állami tulajdonban lévő, értékesítésre váró 900, 1800 és 2100 MHz-es frekvenciapakkokból egy negyedik piaci szereplő is megjelenjen a piacon. Elvileg ebből akár egy Vodafone méretű új céget is össze lehetne állítani. Az azonban szinte kizárt, hogy a szintén kiírás előtt álló aukción a jelenleg a piac háromnegyedét elfoglaló három mobilosszolgátató helyett mindent az új szereplő nyerjen meg, pláne, hogy egy ilyen, a piacon nulláról induló szereplő helyzetbe hozása csak hosszú távon megtérülő beruházásként látszik reálisnak.

A lehetőség valószínűsítése kapásból több problémát is felvet. Egyrészt, hogy az MVM önmagában erre a mutatványra nem feltétlenül vehető rá (mert például a paksi atomerőmű építési terveihez ennél sokkal nagyobb léptékű beruházáshoz kell gyűjtenie a pénzét, miközben az E.On-tól megvásárolt gázüzletág müködtetési költsége mellett az ahhoz felvett óriási hitel törtlesztőrészleteit is ki kell termelnie), másrészt viszont az sem valószínű, hogy egy ilyen felvásárlást a három mobilszolgáltató tétlenül nézne – ha már egyszer 100 milliárd forintot fizettek szeptemberben az elkövetkező kilenc évre szóló piaci nyugalmukért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó