szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem új adó lesz, de az utóbbi években megtakarított energiamennyiség nyolcszorosát kell kötelezően hatékonyságnövekedésben produkálniuk az energiaszolgáltatóknak. Mindezt az Európai Bizottság honlapján tudatta a kormány a cégekkel és a nyilvánossággal.

Az EU Bizottság honlapján megjelent a magyar kormány jelentése arról, hogy hogyan kívánja végrehajtani az Energiahatékonysági Irányelv értelmében 2014-ben bevezetendő másfél százalékos energiaszolgáltatói megtakarítási kötelezettséget. A rendszer lényege, hogy az energiaszolgáltatókat arra kötelezi, hogy az évente az eladásaik 1,5 százalékának megfelelő mennyiségű energiát takarítsanak meg a végfogyasztók körében. Az energiaszolgáltatók ehhez kénytelenek lesznek anyagilag is segíteni fogyasztóik beruházásait. Ilyen rendszer már régóta működik Nagy-Britanniában, ahol az energiaszolgáltatók a családi házak szigetelését támogatták.

Bár a jelentés a hazai bevezetésre vonatkozó kérdések legtöbbjére semmi véglegeset nem mond, egy kulcskérdésben, a kötelezettség végrehajtásának módjában változni látszik az irány. A jelentés azt írja, hogy Magyarország egy valódi kötelezettségi rendszerbevezetésében gondolkodik”. Ez azért jelent újdonságot, mert 2013 nyarán Horváth Attila Imre, a fejlesztési tárca államtitkára még úgy nyilatkozott, hogy az „inkább járulék lesz”, illetve „E pénz egy részéből energiahatékonysági projekteket… lehet finanszírozni.

Eztán az ELMŰ-nek is be kell szállnia a szigetelési költségekbe
©

Az ugyanakkor fontos elem a jelentésben, hogy a tervezet meghatározza, pontosan mennyi megtakarítást kell évente a szolgáltatóknak elérniük. Az évi 2 vagy 2,7 milliárd kilowattóra (ez attól függ, hogy a közlekedési energiafogyasztást is bevonják-e majd a rendszerbe, vagy sem) azt jelenti, hogy a kisebbik szám is mintegy nyolcszorosa annak a 253 millió kWh-nak, amit a Zöld Beruházási Rendszer 2008 óta megtakarított. De ez azt is jelenti, hogy az energiaszolgáltatóknak 2020-ig a Paksi Atomerőmű egyéves termelésénél is több energiát kell tudni megtakarítaniuk.

Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. igazgatója azt mondta, hogy ezzel a megoldással elérhető ,hogy a leginkább költséghatékony megtakarítási beruházások valósuljanak meg, melyből szerinte az idén februárjára ígért Panel III programnál is nagyságrendekkel több forrás teremthető lakások, lakóházak szigetelésére, illetve kazán-, és nyílászárócserére.

Az energiaszolgáltatók egyelőre nem kommentálták a hírt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Bob Marley zenekarának utolsó, még élő tagja

Meghalt Bob Marley zenekarának utolsó, még élő tagja

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

Bemutatták a második magyar versenyfilmet is a Berlinalén

Bemutatták a második magyar versenyfilmet is a Berlinalén