Újabb intézményt olvaszthat a jegybankba Matolcsy

Újabb intézményt olvaszthat a jegybankba Matolcsy

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Államadósság-kezelő Központ beolvasztásával elmosódhat a fiskális és a monetáris politika közötti éles határvonal. A lépésen egyelőre csak gondolkodnak – értesült a Portfolio.hu.

A Magyar Nemzeti Bank a PSZÁF után újabb különálló intézményt olvasztana magába – értesült a Portfolio.hu. A jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fennhatósága alá tartozó Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) beolvasztásáról egyelőre gondolkodnak.

A Portfolio kommentárja szerint ez a lépés a jegybanknak az államadósság kezelésével kapcsolatos céljait szolgálhatja, ugyanakkor egy ilyenfaja intézkedés rendkívül ritka a fejlett világban, mivel elmossa a fiskális és a monetáris politika közötti éles határvonalat. Dánia az egyetlen, ahol az ország adósságkezelését a jegybankon belül folytatják, igaz, teljesen elkülönülten.

Az eurozóna létrejötte előtt elterjedt volt, hogy a jegybank keretein belül folytatták egy ország adósságfinanszírozását, az utóbbi időben viszont a két terület szétválasztása felé mutattak a tendenciák, mégpedig úgy, hogy az adósságkezelés egy minisztérium felügyelete alá került.

A Portfolio.hu az ügyben egyelőre várja az MNB, az ÁKK és az NGM visszajelzését is.