Baj van az orosz állampapírokkal, de Putyinék nem aggódnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az orosz kormány több mint egy hónapja kénytelen szüneteltetni kötvényárveréseit, részben azért, mert a befektetők túl magas hozamot várnak az ukrán válság miatt.

"Egymás után negyedszer mondtuk le a heti kötvényaukciót, mert szerintünk a hazai és a külföldi befektetők ár- és hozamkövetelményei túl nagy politikai felárat tartalmaznak, amely nem áll arányban a tényleges kockázattal és (az orosz állam) fizetőképességével" – idézte Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettest szerdán az AFP hírügynökség.

A Ria-Novosti hírügynökség szerint az orosz kormány 140 milliárd rubel hitelt akart felvenni kötvénykibocsátásból a harmadik negyedévben, de ettől messze elmaradt, mert július 16-a óta nem sikerült megtartani a heti árveréseket.

Az orosz központi bank azóta emelte a kamatokat, hogy fékezzék a rubel leértékelődését és az inflációt.

A helyzet ugyanakkor nem kritikus a miniszterhelyettes szerint, mert az orosz közadósság a hazai össztermék (GDP) csupán 10 százalékát teszi ki, tehát jó ideig nélkülözhetik a heti kötvényaukciókat, amíg a feltételek nem normalizálódnak.

A miniszterhelyettes azt is mondta, hogy hosszabb távon nem mondanak le a hazai tőkepiacról mint hitelforrásról, és változatlan a terv, hogy jövőre 7 milliárd dollár hitelt szereznek a nemzetközi tőkepiacon.