szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Tormanagyhatalom Magyarország: az Egyesült Királyságba, valamint Csehországba is sokat exportálunk.

A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző reszelt tormatermékek iránti kereslet. A torma termesztésében Magyarország élen jár az Európai Unióban: az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés – hívta fel a figyelmet csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).

Magyarországon majdnem 1250 hektáron folyik tormatermesztés, a betakarított éves mennyiség 10-11 ezer tonna körül alakul, amelynek jelentős része exportra jut. A magyar torma elsősorban az Egyesült Királyság, valamint Csehország piacán jelenik meg, jellemzően friss, feldolgozatlan formában.

Bár a húsvéti időszakban a legtöbb fogyasztó a reszelt változatot keresi, az élelmiszeripar is előszeretettel használja savanyított és ecetes tartósított készítményekhez (uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé stb.) is – írták.

A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezek a vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak. A frissen reszelt torma rendkívül egészséges, magas a C-vitamin-tartalma; baktérium- és vírusölő hatású – tették hozzá.

Ami másnak húsvéti kuriózum, a Hajdúságban mindennap az asztalra kerül: torma, a szuper vitaminforrás

A hazai tormatermesztés központjában beszélgettünk a Szávó családdal, akiktől megtudtuk, hogy a Hajdúsági torma nem csak a talaj minősége és a kedvező éghajlat miatt világhíres, hanem a kézimunka miatt is, hiszen “a torma olyan, mint egy kisgyerek, sok törődést igényel”.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!