Miért veszélyes halogatni a digitalizációt? Cégvezetőként ezeket érdemes átgondolnia!
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
Tormanagyhatalom Magyarország: az Egyesült Királyságba, valamint Csehországba is sokat exportálunk.
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző reszelt tormatermékek iránti kereslet. A torma termesztésében Magyarország élen jár az Európai Unióban: az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés – hívta fel a figyelmet csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).
Magyarországon majdnem 1250 hektáron folyik tormatermesztés, a betakarított éves mennyiség 10-11 ezer tonna körül alakul, amelynek jelentős része exportra jut. A magyar torma elsősorban az Egyesült Királyság, valamint Csehország piacán jelenik meg, jellemzően friss, feldolgozatlan formában.
Bár a húsvéti időszakban a legtöbb fogyasztó a reszelt változatot keresi, az élelmiszeripar is előszeretettel használja savanyított és ecetes tartósított készítményekhez (uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé stb.) is – írták.
A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezek a vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak. A frissen reszelt torma rendkívül egészséges, magas a C-vitamin-tartalma; baktérium- és vírusölő hatású – tették hozzá.
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
Bővült azon fejlesztési lehetőségek köre, amelyekre a Demján Sándor Tőkeprogramban forrást igényelhetnek a vállalkozások.
Javult a vállalkozások alkupozíciója: az árak konszolidálódtak, a kockázati prémiumok csökkentek, van verseny. Érdemes élni a lehetőségekkel.
Már egyetlen, megfelelően kiválasztott MI-eszköz révén is jelentős hatékonyságnövekedést érhetnek el a kisebb cégek is.
Ez a HVG heti gazdasági összefoglalója.