szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Én egy kicsit szakállas vagyok, Vida Ildikó meg nem az" – mutatott rá a legfőbb különbségre közte és a NAV-elnök között L. Simon László államtitkár, amikor arról kérdezték, a kormány hazudott-e, vagy Vida Ildikó. A nemzetbiztonsági ülésre érkező és onnan távozó kormánytagok összevissza beszélnek Vida Ildikó kitiltásáról, amiről a NAV-elnök szavai szerint hetek óta tudott egy kormánytag is.

Újságírók hada várta a nemzetbiztonsági bizottság szerdai, nem nyilvános ülésére érkező politikusokat és a NAV képviselőjét. A fő kérdés, ami mindannyiukat foglalkoztatta: ki, és mit tudott arról a kormányból, hogy Vida Ildikót, a NAV elnökét is kitiltották az Egyesült Álllamokból.

A NAV-elnök ugyanis azt állította mai interjújában, egy kormánytagot is tájékoztatott közvetlenül a kitiltása után, a kormány viszont végig úgy kommunikált, mint aki döbbenten áll a tények előtt. Tehát vagy Vida Ildikó, vagy a kormány nem mond igazat.

A nemzetbiztonsági bizottság ülésére meghívták, de nem ment el a kitiltási listára való rákerülését elismerő NAV-elnök. Vida Ildikót a bizottság első napirendi pontjára hívták meg, amely a korrupció elleni fellépésről és küzdelemről szól. Vida maga helyett a NAV külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettesét, Varga Árpádot küldte, aki valósággal menekült az újságírók elől, és nem válaszolt arra a kérdésre, hogy őt is kitiltották-e az Egyesült Államokból.

A bizottsági ülésre érkező L. Simon László államtitkár újságíróknak azt állította, hogy a kormány nem tudott arról, hogy Vida rajta van a kitiltási listán, a kormány tagjai és a miniszterelnök következetesen őszintén beszéltek az ügyről. L. Simon azt tanácsolta az újságíróknak, kérjék meg Vidát, hogy hozza nyilvánosságra, kinek szólt a kitiltásáról, illetve azt a levelet is tegye közzé, amiben erről értesíti az eddig meg nem nevezett kormányzati tisztviselőt.

Szelényi Zsuzsa, az Együtt-PM képviselője azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy a kormány tagjai tudtak róla, hogy Vida rákerült a kitiltottak listájára. A NAV-elnököt fel kell menteni, és vizsgálatot kell indítani a korrupciós ügyekben – mondta. Szelényi szerint a kormány tagjai bűnpártolást követtek el, és Orbán Viktor is felelős ebben az ügyben.

Az ülésre bement a Demokratikus Koalíció képviselője, Vadai Ágnes is, aki azonban nem tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak. A fideszes bizottsági tagok azonban Vadait egy közjáték után kitiltották az ülésről.

A bizottság fideszes alelnöke, Németh Szilárd azt mondta, hogy Vida Ildikó is és a kormány is igazat mond. Amikor Némethet szembesítették vele, hogy a kettő között ellentmondás feszül, Németh arra kérte az újságírókat, beszéljék meg ezt Vidával.

A bizottság fideszes többsége elérte, hogy André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivőt a jövő hétre behívják magukhoz.

Vida Ildikó coming outja

Vida Ildikó interjút adott a szerdai Magyar Nemzetnek, abban ismerte el, hogy több kollégájával együtt valóban azok között van, akiket kitiltottak egy Egyesült Államokból.

Mint mondta, a kitiltásról, amiről levélben tájékoztatta őt az Egyesült Államok, tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét is, akinek a nevét azonban nem hajlandó említeni. A kormánytag azt tanácsolta neki, hogy bármilyen megfoghatatlan és homályos a vád, ki kell állni, és el kell mondani az igazat, mert a hazugság és a korrupció ikertestvérek, és ahol az egyik megjelenik, ott a másik is.

A botrány kipattanása után mindenesetre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály gazdasági miniszter is azt állították, hogy nincs tudomásuk arról, kik az USA-ból kitiltott személyek.

Varga Mihálynak egyébként – mint utóbb kiderült – kedden, az interjú megjelenése előtt szólt a NAV elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben