szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Baromfihúsból hiány volt az utóbbi időben a budapesti piacokon, írja a Napi Gazdaság, amely szerint ez a húspiac tisztulásának a jele. Viszont egyből vissza is tértek a feketén árusított húsok.

Hatalmas mértékben tisztul a budapesti húspiac – írja a Napi Gazdaság hétfői számában. A lap írása szerint bizonyos baromfitermékekből hiány alakult ki az utóbbi hetekben a budapesti piacokon, szakértők szerint ennek hátterében a feketegazdaság visszaszorítása érdekében tett kormányzati intézkedések állnak, konkrétan az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) bevezetése. Viszont amikor kiderült, hogy az EKÁER még márciusig nem élesedik, csak tesztüzemmódban működik, a feketén behozott húsok visszatértek a piacra – írja a Napi.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a lapnak elmondta, tagjaik közül néhányan érzékelték, hogy az általuk előállított friss hús iránt megnőtt a kereslet a budapesti régióban. Szerinte ez különösen annak fényében kedvező fejlemény, hogy korábban a tisztességes húsipari vállalatok szinten képtelenek voltak termékeiket értesíteni a régióban. 

A szövetség véleménye szerint ebben jelentős szerepe van a pénztárgépek online bekötésének, és annak, hogy az elmúlt időszakban a hatóságok szigorították a budapesti, illetve a főváros környéki hús nagy- és kiskereskedelmi egységek, hűtőházak, kisebb gyártó üzemek ellenőrzését. Az EKÁER hatásáról egyelőre korai lenne nyilatkozni, hiszen ez gyakorlatilag tesztüzemi rendszerben működik – tette hozzá Éder Tamás.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!