Tetszett a cikk?

Többszörösen is meggondolhatják Oroszország milliárdosai mielőtt úgy döntenek, hogy belevágnak a válás amúgy sem túl kellemes ügyintézésébe. Mert ugye ott van az elhagyott fél, aki követel, aztán ott vannak a törvények, és végül ott van maga Putyin elnök, és neki is van mondanivalója. Oroszország leggazdagabb üzletembere most például úgy kétezer milliárd forintnyi vagyont bukhat felesége elhagyásán.

Vlagyimir Potanyin fele vagyonát, 7,4 milliárd dollárt (kétezermilliárd forintot) próbál tőle megszerezni a Kremllel jó kapcsolatban álló vállalkozó volt felesége. És a terv nem reménytelen, mert az asszonynak az orosz állam is segíthet az ország leggazdagabb üzletembere ellen vívott harcban.

Natalja Potanyina a napokban indított pert Potanyin ellen, s a személyes bosszútól is fűtött exfeleség bejelentette: nem magának akarja a Norilszk Nickel nikkelbánya, illetve az Interrosz holding fele részét. „Nem kívánom, hogy személyes konfliktusunk érintse a stratégiai vállalatnak és jelentős munkaadónak számító Norilszk Nickelt, így az a szándékom, hogy a nekem járó üzletrészt a kormány ellenőrzése alá helyezzem” – nyilatkozta .

A pár – hosszas és néha hangos vita után – tavaly vált szét, s míg az 54 éves Potanyin azt állította, már 2007-ben elköltözött feleségétől, Natalja Potanyina azt mondta, derült égből villámcsapásként érte, hogy férje harminc évig tartó házasság után el akarja őt hagyni. „Elfogadhatatlannak tartom, hogy szinte semmit sem kaptam. Meggyőződésem, hogy a teljes vagyon, így az a pénz is, ami offshore-cégekben van elrejtve, a család közös tulajdona” – nyilatkozta Potanyina a GQ című magazinnak.

Az állam közbeszól

Utóbbi mondatával alaposan befűtött volt férjének, hiszen Vlagyimir Putyin orosz elnök is harcot indított az ország pénzét külföldre szivattyúzó „offhsore-lovagok” ellen. Potanyinnak – aki a múlt héten nagy sajtónyilvánosság közepette sétálgatott új feleségével a szentpétervári Ermitázs múzeum termeiben – jó ügyvédekre lesz szüksége, ha nem akar nagyon mélyen belenyúlni pénztárcájába: a mellett, hogy Potanyina az államot is érdekeltté tette a vagyonmegosztásban, az orosz törvények is azt mondják, a házasság idején szerzett vagyont egyenlő arányban kell megosztani a felek között.

Vlagyimir Potanyin és Natalja Potanyina az orosz aquabike bajnokságon 2004. július 18-án
©

Bár az összvagyonhoz képest Potanyina valóban nem kapott sokat az első körben – fél százalékot – azért aligha vannak súlyos megélhetési gondjai: a bíróság tavaly havi 235 ezer dolláros gyermektartást ítélt meg számára, s Potanyin ügyvédje közölte, az exfeleség 76 millió dollár értékű ingatlant, illetve készpénz kap. Potanyin egyébként tavaly azt is bejelentette, hogy vagyonának felét jótékonysági szervezeteknek akarja adni, mert azt szeretné, hogy leszármazottjai motiváltak maradjanak, s ne örököljenek túl nagy vagyont.

És Putyin is közbeszól

A Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics – akinek vagyona most 10-12 milliárd dollár körül mozog – többet adott elhagyott feleségének, Irinának, aki öt gyermeket szült neki. Moszkvai hírek szerint Abramovics először szűkmarkú lett volna, ám amikor már Putyin elnök is rászólt, hogy legyen nagyvonalúbb, 300 millió dollár értékű vagyont, valamint egy londoni lakást, egy angliai házat, és egy franciaországi kastélyt adott Irinának, s vállalta a gyereknevelés teljes költségét. Egyébként állítólag a válásra is Putyin vette rá Abramovicsot, akire félig-meddig fiaként tekint: az államfőt zavarta, hogy Abramovics már hónapok óta nyíltan együtt élt a válás után feleségül is vett Darija Zsukovával.

Államfői titkok
Vlagyimir Putyin és felesége, Ljudmilla Putyina Franciaországban 2003 februárjában
©

Elismerte tavaly decemberben Vlagyimir Putyin orosz államfő, hogy már van új barátnője, miután pár hónappal korábban hivatalosan is elvált feleségétől, Ljudmilla Putyinától, ám azt nem volt hajlandó elárulni, kire cserélte le 1983-ban elvett volt szerelmét. Bár Putyin mindent elkövet annak érdekében, hogy elzárja a külvilágot magánéletétől, a pletykák szerint az államfő a 31 éves volt tornásznővel, Alina Kabajevával él együtt. Állítólag már két közös gyermekük is van, s a svájci bulvárlapok úgy tudják, amikor idén februárban az elnök több mint egy hétre eltűnt a nyilvánosság elől, ellátogatott egy Lugano melletti magánklinikára is, ahol Kabajeva életet adott Putyin új gyermekének.

A Kreml folyamatosan cáfolja, hogy az egykori olimpiai bajnoknő, Kabajeva lenne Putyin új élettársa, s 2008-ban, amikor már felröppentek ilyen híresztelések – ám az államfő akkor még hivatalosan boldog házasságban élt feleségével – a vezető kifakadt: elege van abból, hogy egyes emberek beleütik a taknyos orrukat az ő magánéletébe. Nem sokkal később egy jobb sorsra érdemes lap, a Moszkovszkij Korreszpongyent azt állította, hogy a Kreml ura titokban egybekelt Kabajevával. A lapnak ezzel vége is lett: már másnap sem jelent meg, s később sem sikerült feléleszteni a kiadványt.

Putyinék vagyonmegosztásáról semmit sem tudni, pedig nagyon valószínű, hogy az államfőnek nagyobb a magánvagyona, mint amennyit félretehetne százezer dollár körüli éves elnöki fizetéséből. Az orosz ellenzék szerint Putyin valószínűleg dollármilliárdos, Sztanyiszlav Belkovszkij orosz politológus úgy tudja, az államfő vagyona 60-70 milliárd dollárra tehető: az elnöknek állítólag komoly tulajdoncsomagja van a Szurgutnyeftyegazban és a Gazpromban is.

A legjobban eddig Jelena Ribolovjeva, Dmitrij Ribolovjev orosz „káliumkirály” felesége járt, aki 23 évig tartó házasság és nyolc év jogi küzdelem után tavaly megkapta a kilencmilliárd dollárosra becsült vagyon felét, 4,5 milliárdot. Igaz, a harc nagyon kemény volt, Ribolovjev – az AS Monaco labdarúgó csapat tulajdonosa – egyszer attól sem riadt vissza, hogy feljelentse Jelenát, aki állítólag ellopott tőle egy 50 millió eurót érő briliánsgyűrűt. Ribolovjevát még őrizetbe is vették Cipruson, s csak akkor engedték el, amikor kiderült: az értékes ékszert pont az ő ujjára tervezték. A Ribolovjev-ügy ugyanakkor annyiban mindenképpen különbözik a Potanyin-vitától, hogy a történelmi csúcsnak számító összeget egy svájci bíróság határozta meg, míg Potanyina Oroszországban próbálkozik.

Meg Strasbourg is közbeszól

Hogy Oroszországban nem annyira könnyű a milliárdos exférjek vagyonának a megcsapolása, azt mutatja a Mordasov család belháborújának végeredménye is. Jelena Mordasova 1996-ban, tíz évig tartó házasság után vált el férjétől – a Szeversztal nevű konglomerátum ma 12 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező fő tulajdonosától –, s akkor havi kétszáz dollárnyi gyermektartást, illetve 54 ezer dollár egyszeri összeget, valamint egy orosz gyártmányú gépkocsit tudott csak kiharcolni.

Öt évvel később Jelena újra próbálkozott, hogy a válás előtt már összegyűlt sokmilliós vagyon felét megszerezze, ám  a kísérlet meghiúsult. Előbb a helyi bíróság Cserepovecben – ahol Mordasov gyakorlatilag feudális úr volt – úgy döntött, hatmillió dollár díjat kell befizetnie Jelenának a per megindítása előtt, ám ennyi pénze az exfeleségnek nem volt. Végül az ügy a strasbourgi emberi jogi bíróság elé kerül, s a vitatkozó felek csendben megegyeztek a feleség- és gyermektartás összegének megemeléséről, ám az exfeleség nem részesült a vagyonból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

Megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

Washington Post: Jó ítélet született a Floyd-perben

Washington Post: Jó ítélet született a Floyd-perben