szerző:
MTI/Napi Gazdaság
Tetszett a cikk?

A Napi Gazdaság szerint csaknem 26 százalékkal csökkent egy év alatt itthon a nyers tej felvásárlási ára.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint júniusban 75,74 forintot adtak egy liter tejért a feldolgozók a gazdáknak. A belföldi felvásárlás mértéke körülbelül 12 százalékkal nőtt, ezzel az Európai Bizottság adatai szerint Magyarországon adták el a belső piacra a legtöbb tejet a hazai termelők – olvasható a cikkben.

A jelentős bővülés főként annak köszönhető, hogy a termelők az export­piacokon még az itthoninál is alacsonyabb összeggel számolhatnak: az AKI adatai szerint a külpiacon csak 71,48 forintot adtak egy liter tejért júniusban. A kiviteli ár egy év alatt 35 százalékot esett, és csaknem 6 százalékkal maradt el a belpiaci ártól.

A feldolgozott termékek is olcsóbbak lettek a magyarországi piacon: a trappista sajt ára 22 százalékkal, a tehéntúróé 17 százalékkal csökkent, míg a tejföl 15 százalékkal lett olcsóbb.

A lap felidézi: azért, hogy a hazai termelők minél kisebb károkkal vészeljék át az uniós szinten is komoly problémát okozó túltermeléses válságidőszakot, a kormány marketingkampányt indított. A 420 millió forintos promóció célja meggyőzni a fogyasztókat, hogy a boltokban a magyar tejet és tejtermékeket válasszák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Sokkal több adót fizet Trump Kínában, mint az Egyesült Államokban

Sokkal több adót fizet Trump Kínában, mint az Egyesült Államokban