szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 300 ezer euróért közel három éve értékesített letelepedési kötvényeket a legtöbb esetben strómanokon keresztül, offshore államokban bejegyzett értékesítő cégek adják el - és húznak érte 25-30 százalékos hasznot – mondta a Hírtévében Wiedemann Tamás.

74 és 95 milliárd forint közötti összeg landolhatott eddig a letelepedési kötvények utáni haszonkulcsként a kötvényeket értékesítő, egy kivételével csak offshore államokban bejegyzett cégeknél – magyarázta a Magyarország élőben című hírtévés műsorban a Magyar Nemzet gazdasági újságírója

Wiedemann oknyomozói tevékenységének eredményeként közölte: egyetlen magyar kft. szerepel csak a kötvényeket értékesítő cégek között, öt esetében viszont egyáltalán nem tudható, hogy ki a tulajdonos. A letelepedési kötvények eladását az Országgyűlés gazdasági bizottsága engedélyével végezhetik a cégek – és a bizottságnál lévő, nem nyilvános adatok az újságíró szerint azt mutatják, hogy az említett cégeknél zömében strómanok neve szerepel biztosítékként.

Rogán Antal (balra), aki a miniszterelnökségi kabinetfőnöksége előtt a gazdasági bizottságot vezette
©

Wiedemann Tamás úgy látja, hogy a fideszes többségű gazdasági bizottság felelősségénél is nagyobb baj, hogy e kötvénycégeket elképesztően magasnak számító, 25-30 százalékos haszonkulccsal dolgoznak. Vagyis: egyetlen eladott kötvény (melynek ára 300 ezer euró, vagyis mintegy 93 millió forint) után ezek az ismeretlen hátterű cégek 21-28 millió forintot tesznek zsebre.
"A legfőbb probléma az, hogy nem is lenne rájuk szükség" – mondta az újságíró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben