szerző:
MTI

Lemondott kedden a Transparency International (TI) nevű nemzetközi civil szervezet chilei csoportjának vezetője, miután a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán legalább öt hozzá kapcsolódó offshore céget találtak.

Habár Gonzalo Delaveaut nem vádolják törvénytelenséggel, azzal, hogy az ő neve is szerepelt a panamai iratok között, megingott a korrupció ellenőrzését és felszámolását célzó szervezetben betöltött pozíciója, és emiatt benyújtotta lemondását. 

A több mint 214 ezer offshore céget érintő dokumentumokat a Süddeutsche Zeitung az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú szervezettel közösen, több neves médium – például a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación – több száz újságírójának közreműködésével dolgozta fel az elmúlt egy évben.

A Mossack Fonseca ügyvédi iroda

A világ leggazdagabbjainak pénzügyi titkait megszellőztető offshore-botrány két főszereplője fura páros: egy német születésű bevándorló, valamint egy ismert panamai író. Ők alapították a napokban kétes ismertségre szert tett Mossack Fonseca ügyvédi irodát, amelynek prominens ügyfelei a nemzetközi politikai és sportélet krémjét képviselik.

Jürgen Mossack és Ramón Fonseca 1986-ban úgy döntött, hogy egy cégegyesítés keretében szövetségre lépnek egymással, és ezzel fokozatosan létrehozták azt a világszerte 500 alkalmazottat foglalkoztató birodalmat, amelynek ügyfélköre Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi kormányfőtől kezdve Petro Porosenko ukrán elnökön át Lionel Messi argentin futballsztárig terjed.

A több nyelvet beszélő jogászok által alapított iroda ezzel az ászok ásza lett az offshore cégekkel foglalkozó társai között a drogbárók és korrupt oligarchák pénzmosodájaként elhíresült Panamában. Azonban a nemzetközi média – élén a Süddeutsche Zeitunggal – nem kívánt reflektorfénybe helyezte munkájuk gyümölcsét, miután egy ismeretlen kiszivárogtatónak köszönhetően 11,5 millió, üzleti titkokat tartalmazó dokumentumot szerzett meg és dolgozott fel.

Fonseca már megerősítette az adatok hitelességét, állítólag egy hackertámadás során került nem kívánt kezekbe. Fonseca egész a közelmúltig a kormánypárt elnöke volt, és különleges tanácsadói szerepet töltött be Juan Carlos Varela elnök kabinetjében. Februárban kényszerült lemondani, miután a Mossack Fonseca brazíliai leányvállalatát kapcsolatba hozták egy megvesztegetési botránnyal.

Emellett novellaíró is, aki kétszer nyerte el a legrangosabb panamai irodalmi díjat, és akinek művei egyenesen a politikacsinálás félhomályos, füstös dolgozószobáiba kalauzolják el az olvasókat. Nemcsak a 63 éves író vitte sokra azonban, hanem fivére, a panamai polgári repülési társaság vezetője, valamit fia, a dubaji konzul is.

Jürgen Mossack sokkal kevésbé ismert a nyilvánosság előtt, és eddig nem is nyilatkozott a botránnyal kapcsolatban. A férfi 1949-ben a bajorországi Fürthben jött világra Erhard Mossack, a hírhedt Waffen-SS állítólagos tisztjének gyermekeként, de Panamában nőtt fel.

Fonseca biztos benne, hogy a jelenlegi botrány nem rántja magával az ügyvédi irodát, mivel az évtizedek óta a jogszabályok betartásával dolgozik. Az ügyvédi iroda saját bevallása szerint eddig több mint 240 ezer offshore céget alapított Belize-ben, Hollandiában, Costa Ricán, Nagy-Britanniában, Máltán, Hongkongban, Cipruson, a Brit Virgin-szigeteken, a Bahamákon, Panamában, Anguillán, a Seychelle-szigeteken, Szamoán és Nevadában és Wyomingban az Egyesült Államokban. A cég honlapja szerint legtöbb irodáját, szám szerint nyolcat Kínában és Hongkongban üzemelteti, a Mossack Fonseca által alapított cégek tulajdonosainak többsége kínai.

A cég – saját bevallása szerint – megválogatja ügyfeleit, és figyel ügyletei tisztaságára. Ennek részeként az ügyfelek kötelesek jelenteni, ha hazájukban eljárást indítottak ellenük, illetve az ügyvédi iroda felmondhatja a gazdasági viszonyt bárkivel, aki a nemzeti jogba vagy a cég alapelveibe ütköző magatartást tanúsít.

A L'Espresso című olasz lap keddi értesülései szerint mintegy ezer olasz állampolgár nevét tartalmazza az adatbázis, és mások mellett Luca Cordero di Montezemolo, az Alitalia olasz légitársaság vezetője is a listára került. Mauricio Macri argentin elnök neve ugyancsak felbukkant az iratokban a Fleg Trading Ltd. vállalattal kapcsolatban.

Az államfő hétfőn az offshore cég jogszerűségét hangoztatta. Közlése szerint a céget 1998-ban jegyezték be brazíliai befektetési céllal. Mivel ez sosem valósult meg, 2008-ban felszámolták a vállalatot. "Semmi különös nincs a műveletben" – tette hozzá.

Nem Macri az egyetlen argentin, akinek neve szerepel a dokumentumokban: Daniel Munoz, a korábban elhunyt Nestor Kirchner és Cristina Fernandez egykori elnökök személyi titkára is felbukkant a listán. Eduardo Cunha, a brazil parlament szóvivője, aki a Dilma Rousseff brazil elnök elmozdítását indítványozó ellenzék egyik vezéralakja, tagadta hétfőn, hogy köze lenne bármiféle offshore számlához. 
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korrupció gyanújával felfüggesztett francia elnöke kedden közölte, minden számlájáról és vagyonáról tudnak az adóhatóságok. Platini neve ugyancsak felbukkant a dokumentumokban. A Le Monde közlése szerint Platini egy 2007-ben Panamában alapított offshore céget irányít.

Ion Sturzának, Moldova 1998 és 1999 közötti miniszterelnökének a kiszivárgott információk szerint két, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore vállalatban vannak érdekeltségei. A politikus hétfőn tagadta, hogy bármiféle törvénysértést követett volna el. Bidzina Ivanishvili korábbi grúz miniszterelnök pártjának egyik képviselője kedden azt mondta, a nyilvánosságtól visszavonult milliárdosnak nincs takargatnivalója. Ivanisvili a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég tulajdonosa volt, de az nem derül ki az iratokból, hogy mire használta a céget. 

Pedro Almodóvar Oscar-díjas spanyol filmrendező testvére, Agustin – aki a direktorral közösen érintett offshore ügyletben – azt mondta: nem rendelkezett elegendő tapasztalattal, ezért döntött úgy, hogy offshore céget alapít. Az iratokat kiszivárogtató Mossack Fonseca ügyvédi irodáról az amerikai pénzügyminisztérium dokumentumaiból kiderült, hogy egy olyan vállalat hivatalos közvetítőjeként működött, amelyre Robert Mugabe zimbabwei vezetővel fenntartott kapcsolatai miatt szankciókat vetett ki Washington.

Az amerikai hatóságok 2008-ban az amerikai állampolgárokat és cégeket eltiltották attól, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn Billy Rautenbach zimbabwei üzletemberrel és egyik cégével, a Ridgepoint Overseas Development Ltd. vállalattal. A pénzügyi tárca közleménye szerint a Ridgepoint hivatalos címeként a Mossack Fonseca Brit Virgin-szigeteki irodájának székhelyét jelölte meg. 
A DNB norvég bank kedden sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy mintegy negyven ügyfelének segített offshore cégeket alapítani a Seychelles-szigeteken a Mossack Fonseca segítségével.

"Bár jogszerűen hoztunk létre ezeket a cégeket, ez nem jelenti azt, hogy helyesen cselekedtünk" – tudatta a pénzintézet. Az Aftenposten norvég napilap szerint ez esetben egyértelműen adóelkerülést szolgáló fantomcégekről van szó.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
A humorban és az üzletben sem ismer tréfát, legújabb poénja, hogy ukrán elnök akar lenni

A humorban és az üzletben sem ismer tréfát, legújabb poénja, hogy ukrán elnök akar lenni

Vecsei H. Miklós: Szívesen lennék élesebb

Vecsei H. Miklós: Szívesen lennék élesebb

Videóval válaszolt a Párbeszéd az Orbán-rezsimnek

Videóval válaszolt a Párbeszéd az Orbán-rezsimnek

Rosszul alszik ma a világ leggazdagabb embere, dugába dőlt a New York-i terv

Rosszul alszik ma a világ leggazdagabb embere, dugába dőlt a New York-i terv

Erős és egészséges a berlini állatkert jegesmedvebocsa, itt a videó

Erős és egészséges a berlini állatkert jegesmedvebocsa, itt a videó

Ez a fiatal spanyol fiú jobb alkar nélkül született, úgyhogy épített magának egyet – legóból

Ez a fiatal spanyol fiú jobb alkar nélkül született, úgyhogy épített magának egyet – legóból