szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bérelni vagy venni? Nagy dilemma, ráadásul sok a bizonytalansági tényező. Ami viszont kalkulálható, azt kiszámoltuk. A Bankmonitor összeállítása elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik hosszabb távon gondolkodnak, de még nem döntöttek.

Az utóbbi bő egy évben az ingatlanpiacon megugrottak az árak, a lakhatási mellett a befektetési célú vásárlás is erősödött, ráadásul a hazai mellett nagy számban megjelentek a külföldi érdeklődők is. A kedvező kamatozású lakáshitelekkel megtámogatva minden adott volt az áremelkedéshez, ami meg is jelent a lakások árában és az albérleti díjakban is.

Készítettünk egy becslést arról, hogyan is néz ki a matek egy lakás megvásárlásánál, valamint ezzel párhuzamba állítva a bérlésnél.

 

©

Nem lőjük le a poént az elején, ha azt mondjuk, hogy megéri lakást vásárolni, ha tehetjük. Egy átlagos 20 millió forintos lakás, 6 millió forintos önerő és 20 évig fix kamatozású lakáshitel mellett havi 118 ezer forintos törlesztőrészlettel érhető el, míg a hasonló lakás bérleti díja ettől 10 ezer forinttal maradhat el becsléseink szerint.

 

A legnagyobb előnye az ingatlan megvásárlásának a bérléssel szemben, hogy előbbinél a saját vagyonunkat tudjuk erőteljesen növelni, míg utóbbi esetében csak használatba vesszük más lakását. A vásárlás vagyonhatását igazán az dobja meg, hogy a törlesztőrészlet meghatározott részét a tőke visszafizetésére fordítjuk, vagyis a vagyonunk ezzel párhuzamosan gyarapszik.

 

©

Bérlésnél alapvetően arra építhetünk, hogy volt csaknem 5,8 millió forintunk a 2 havi kauciót is elszámolva. Kellően biztos befektetést választva a különbség a két út között drámai: míg a lakásvásárlásnál a vagyonunk mai értéken alig marad el a 20 millió forinttól, addig a bérlésnél 7 millió forintnál áll meg a számláló.

A háztartás büdzséjét a havi kiadások terhelik igazán meg, ezért is célszerű megvizsgálni, hogy a bérlés és a részben hitelből történő lakásvásárlás milyen költségekkel jár együtt. Bérlés esetén mindössze azt kell számításba vennünk, hogy mekkora a bérbeadó által meghatározott havi bérleti díj. Úgy becsültük, hogy a bérleti hozam 6,5 százalék évente, másként fogalmazva egy 20 millió forintos lakást havi szinten 108 ezer forintért adnak ki.

 

©

Lakásvásárlásnál azért összetettebb a történet. A 20 milliós lakásnál 30 százalékos önerő mellett a 14 millió forint mellé még további 1,2 millió forintra van szükség, ami gyorsan összejön, ha csak az ingatlan vagyonátruházási illetéke 4 százalék. Saját használat esetén még felmerül az állagmegóvás is, a kisebb-nagyobb felújításokkal is szükségszerű számolni. A hitel 118 ezer forintos törlesztőrészlete utóbbi tétellel együtt havi szinten 135 ezer forintos kiadással egyenértékű.

Mai árakon számítva a mérleg a bérlés javára mozdul el az időszak elején, 1 százalékos infláció mellett 15 évet kell várni, míg a lakásvásárlás kiadásai alacsonyabbá válnak. A változatlan kamatozás előnye igazán akkor jön ki, ha magasabb inflációra számítunk. Például ha 3 százalék lenne az áremelkedés üteme, akkor már 8 év után jobban jövünk ki havi alapon is.

Ahhoz tehát kétség nem fér, hogy megéri időt, energiát és pénzt fordítani a saját ingatlan megszerzésére. Mindehhez ráadásul a lakás-takarékpénztár által nyújtott 30 százalékos állami támogatást is kihasználhatjuk, amellyel évi 10 százalék feletti garantált hozam érhető el. Az így összegyűjtött pénz az önerő megteremtéséhez vagy a lakáshitel visszafizetéséhez is felhasználható.

Ha az élet, a karrier úgy alakul, egy albérletet persze könnyebb felszámolni, mint kilépni egy lakásvásárlásból. Ezeket a kockázatokat azonban nem lehet táblázatba foglalni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!