szerző:
Szabó Yvette
Tetszett a cikk?

A Médiatanács megadta az előzetes szakhatósági hozzájárulást a Mediaworks és a Pannon Lapok fúziójához, mondván, ez nem korlátozza a hazai médiapiac sokszínűségét. Csakhogy tartja magát a híresztelés, hogy Mészáros Lőrinc környezetéből valakik már fenik a fogukat a Népszabadságot is magába foglaló portfólióra.

Két külföldi tulajdonosi kör egyezkedik a magyar médiapiac egy értékes szeletéről – távolról így tűnik az a bejelentés, hogy az osztrák tulajdonban lévő Mediaworks és az éppen német irányítás alatt álló Pannon Lapok Társasága úgy döntött, hogy egyesül. A Mediaworks része a Népszabadág, a Világgazdaság, a Nemzeti Sport, a Hot! magazin és számos vidéki lap, a régi, úgynevezett megyei lapok egy része, amelyeknek egy másik része, döntően a dunántúliak pedig a Pannon Lapok birtokában vannak. A fúzió tehát üzleti szempontból észszerűnek tűnik.

A tulajdonosok annak rendje és módja szerint be is nyújtották engedélyérelmüket a Gazdasági Versenyhivatalhoz, amelynek ki kellett kérnie a Médiatanács előzetes szakhatósági hozzájárulását. A testület most ezt megtette, miután megvizsgálta, hogy az ügylettel nem szenved-e csorbát a médiapluralizmus, és a válasza röviden annyi volt, hogy nem.

A Médiatanács vizsgálata azonban arra nem terjed ki, hogy mi történik egy esetleges tulajdonosváltás esetén. Márpedig tartják magukat azok a feltételezések, hogy a tavasszal alapított Opimus Press nevű cégnél nem véletlenül áll betárazva több mint 6 milliárd forint. Az Opimus Press áprilisban 20 millió euró névértékben hároméves lejáratú kötvényt bocsátott ki zárt körben, amiről hivatalosan csak annyit árultak el, hogy a pénz „vállalatfelvásárlás finanszírozására” szolgál.

A feltételezések szerint a felvásárlás célpontja a Mediaworks, amelynek a Pannon Lapokkal megerősödve hamarosan még jelentősebb befolyása lehet a nyomtatott (és a nyomtatott lapok internetes verziója révén az online) sajtóban.

Az Opimus-cégcsoport neve a tőzsdéről lehet ismerős, és bár nem túl jelentős cégek vannak benne, de összességében több milliárd forint vagyont kezel. Korábban a bebukott brókercég, a Buda-Cash tulajdonosai voltak érdekeltek benne, azóta viszont – amint arról korábban a HVG hetilap hírt adott – Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester üzleti köreiből jelentek meg tisztségviselők a cégcsoportban, konkrétan Csík Zoltán egy építőipar vállalkozásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben