Fel tudja fogni, hogy mennyi 152 ezermilliárd dollár? A világ összehozta adósságként

Fel tudja fogni, hogy mennyi 152 ezermilliárd dollár? A világ összehozta adósságként

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Példátlanul magasra emelkedett a világ adósságállománya. A teher szűkíti a kormányok és a cégek mozgásterét, és tartósan fékezheti a gazdasági növekedést.

Már a gazdasági válság kirobbanásában is meghatározó szerepet játszott a nyakló nélküli hitelfelvétel, ami éppúgy jellemezte az amerikai, az ír és a spanyol ingatlanvásárlókat, mint a görög kormányt. Ám mintha semmi nem történt volna, a globális adósságállomány azóta is tovább duzzadt, a kormányok, vállalatok és háztartások tartozásainak összege elérte a 152 ezermilliárd dollárt. (A nullákat nem is érdemes kiírni, annyira hihetetlenül nagy számról van szó.)

Az IMF pénzügyi stabilitási jelentése szerint ez történelmi rekord, és a világ GDP-jének a 225 százaléka. Az IMF és a Világbank őszi közgyűlésére készült dokumentum különösen aggasztónak tartja, hogy az adósságállomány kétharmadát – 100 ezermilliárd dollárt – a magánszektor halmozta fel. A friss HVG cikkéből megtudhatják, hogy kik a folyamat felelősei, illetve milyen következményekkel járhat a súlyos eladósodottság. Fájni fog.