Trump megnyitotta az utat a banki szabályozás enyhítése előtt

Trump megnyitotta az utat a banki szabályozás enyhítése előtt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az amerikai bankok működését szigorító Dodd-Frank törvényt még nem törlik el, de felülvizsgálják a jogszabályt. A Fehér Ház gazdasági tanácsának igazgatója pénteken a Foxnak azt mondta, hogy nekimennek a túlszabályozásnak, nemcsak a pénz-, hanem más piacokon is.

Az amerikai elnök rendeletet adott ki pénteken a szigorú banki szabályozások lehetséges enyhítéséről. A rendeletben Donald Trump még nem oldja fel az amerikai bankok működését szigorító, úgynevezett Dodd-Frank törvényt, de felkéri a pénzügyminisztériumot annak felülvizsgálatára. Elemzők szerint az elnök ezzel megtette az első lépést a szabályozás lényeges enyhítésére.

A Dodd-Frank-törvény Christopher Dodd és Barney Frank, azóta már visszavonult törvényhozókról kapta a nevét, 2010-ben fogadták el, Obama elnök írta alá, és célja az volt, hogy a pénzügyi szektor szabályozásával elejét vegye egy újabb, a 2008-as pénzügyi válságéhoz hasonló helyzet kialakulásának.

A hivatalosan Wall Street Reform és Fogyasztóvédelmi törvénynek nevezett jogszabályt elemzők az elmúlt évtizedek legnagyobb és egyik legbonyolultabb pénzügyi szabályozórendszerének tartják, amely alapjaiban érinti a bankok és más pénzügyi intézmények tevékenységét, biztosítandó az ügyfelek védelmét, a pénzpiacok átláthatóságát, valamint a felügyeleti szervek jogkörének erősítését.

Demokrata párti politikusok és a fogyasztóvédelem szószólói szerint a Dodd-Frank törvény szükséges, a republikánus döntéshozók szerint viszont visszafogja a gazdaság működését.

Donald Trump a választási kampányban megígérte, hogy egyszerűsíti a gazdasági élet valamennyi szektorának szabályozását. Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsának igazgatója pénteken a Fox televízióban, még az elnöki rendelet kiadása előtt azt mondta, hogy "az első, aminek nekimegyünk, a szabályozás, a túlszabályozás lesz, és nemcsak a pénzpiacokon, hanem minden piacon". Majd hozzátette: péntektől a pénzügyi szolgáltatások piacának szabályozását kezdik visszaszorítani.

Pénteken a republikánus többségű kongresszus már meg is szavazta, hogy semmisítsék meg a Dodd-Frank-törvény azon passzusát, amely a nagy energetikai cégek külföldi kifizetéseit szabályozza.

Amerikai sajtóhírek szerint a képviselőház pénzügyi bizottsága megkezdte a munkát a törvény teljes felülvizsgálatára, és várható, hogy leváltják az éppen a Dodd-Frank-törvénnyel létrehozott Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjét, Richard Cordrayt is.