szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a gázárakkal politikai célzattal is vígan játszadozhat a kormány, a kedvezményes villanyszámla bevezetése keményebb dió lehet.

A kormány annak a lehetőségét vizsgálja, hogy a 2018-as választás előtt hogyan tudna bevezetni egy nyugdíjasoknak és/vagy szociálisan rászorulóknak szóló speciális energiatarifát. Mivel a lakossági gázpiacon a magyar állami tulajdonban lévő ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató egyeduralkodó, és a gáz árát amúgy is központilag határozzák meg, ez elvileg nem lesz gond.

Ha azonban a csökkentett gáztarifa a költségszint alá megy, akkor az veszteséget okoz az állami ENKSZ-nek, amelynek valahonnan ki kell majd egyenlítenie a számlát, igaz, ez már részletkérdésnek tűnik. A lényeg, hogy a tarifa viszonylag könnyen bevezethető, a (választási) célcsoport is belőhető a rászorultság paramétereinek beállításával, a számlát pedig végső soron az állam, vagyis mi álljuk, a költség szétteríthető a tömegekre.

Ugyanez a trükk az árampiacon azonban nem lesz ilyen egyszerű, mert ott – a kormány szándékával ellentétben – még tartja magát a nem állami kézben lévő E.ON, és az Elmű-Émász párosa (eddig csak a Démászt sikerült az államnak benyelnie). A csökkentett áramtarifát tehát itt le kellene nyomni a két piaci szereplő torkán is, ehhez pedig ugyanolyan jogi csatározásra lenne szükség, mint a 2014-es választási győzelemhez nagy mértékben hozzájáruló kétlépcsős rezsicsökkentésnél.

A Népszavának Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke mindenesetre a napokban azt mondta, hogy szeptemberre meglesz a javaslatuk a gáz- és áramtarifára egyaránt. Iparági forrásokból egyelőre azt hallottuk, hogy a konkrét előkészítő munka még nem indult el, de ismerve az ilyen esetekben szokásos tempót, a szeptemberi határidő így is bőven tartható lehet.

Az ELMŰ szakembere szereli a villanyórát egy budapesti társasházban
©

Az áramnál nemcsak a magáncégek, hanem az uniós tervek is keresztbe tehetnek még. Az Európai Unió piaci irányelveit lefektető, tavaly novemberben kiadott javaslatcsomag ugyanis hosszabb távon pont azt szeretné megszüntetni, amit most a magyar kormány akar: a háztartási villamos áram hatósági árszabályozásának a lehetőségét. Brüsszel arról szeretne megállapodni, hogy egy ötéves átmeneti periódus után tisztán piaci alapú legyen az áramdíj, ami a kormány szerint a magyar rezsicsökkentési lehetőségek végét is jelentené.

A magyar kormány (több más tagállammal együtt) természetesen már többször jelezte, hogy számára ez a variáció teljes mértékben elfogadhatatlan. Brüsszel annak elvileg nincs ellene, hogy a nemzeti kormányok szociális alapon támogassák a rászorulókat, csak azt tiltaná, hogy ezt külön tarifával tegyék. Ebben az esetben ugyanis ugyanannak a szolgáltatásnak több ára lenne, vagy ahogy a magyar eset mutatja, minden árat el lehet téríteni a piacitól, ami torzítja a versenyt, és elriasztja a befektetőket.

Valószínűleg a magyar szakértők is eleve látják, hogy a nyugdíjas-áramtarifa bevezetése nehézkes lehet, talán ezért tartják napirenden a támogatás másik formáját: az Erzsébet-utalványhoz hasonló megoldást. Ezt nagyban erősíti a tavaly év végi nyugdíjasjuttatás kommunikációs sikere, illetve technikai értelemben vett egyszerűsége és uniós konformitása. Ellene szól viszont, hogy így a költséget az energetikai ellátási lánc egyes szereplői között nem lehet olyan szépen lenyeletni, mint egy külön tarifánál. Ott ugyanis várhatóan az történne, hogy a MVM-től kezdve a hálózati elosztókon át a szolgáltatókig a különböző jogi entitások akár mindegyikénél is el lehetne süllyeszteni a kieső bevételek egy-egy kisebb szeletét, hogy a végső összeg senkinek se fájjon nagyon. Az utalvány erre nem alkalmas.

©

Végső soron azonban a kedvezményes áraknak ezúttal is ugyanaz lehet a rákfenéje, mint ami a korábbi (még az előző kormányzati ciklusokban is kipróbált) megoldásoknál volt. Míg a rezsicsökkentés legnagyobb kritikája éppen az, hogy a gazdagok medencefűtését is ugyanúgy, összességében 25 százalékkal csökkentette, mint a kisnyugdíjasok (abszolút értékben sokkal kisebb összegű) rezsijét, a szociális rászorultság elvének meghatározása sem könnyű. Ilyenkor ugyanis szokás szerint beindul az ügyeskedés, és hirtelen mindenki rászoruló lesz, még a minimálbérre bejelentett, egyébként menő nagyvállalkozó is. Vagy érdekes jelenségként rögtön a nyugdíjasok nevén kezdenek felhalmozódni a gáz- és villanyórák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik