szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg az elmúlt évtizedben csökkent, az elmúlt évben nőtt a béke a Föld országaiban. A Global Peace Index országrangsorába nemcsak a háborús konfliktusok (lehetősége), hanem az emberek szubjektív biztonságérzete is beleszámított. A Magyarország pontszámát rontó tényezők között nyoma sincs háborús konfliktusnak, terrorfenyegetettségnek.

A tavalyi 20. helyezés után idén már a világ 15. legbiztonságosabb országa Magyarország. A Global Peace Index friss adatait interaktív térképen jelenítették meg, amelyet ezen a linken ér el.

©

A júniusban publikált idei jelentés főbb megállapításai:

  • A világban nőtt a békétlenség az elmúlt 10 évben, de a tavalyi évben egy kicsi elmozdulás történt a béke irányában;
  • a fegyverkezés az elmúlt 30 évben visszaesett;
  • az erőszak világszerte hatalmas hatással van a gazdaságra: a 10 legkevésbé békés országban a fegyverkezés a GDP-nek átlagosan 37 százalékát teszi ki;
  • a béke elősegítésére, fenntartására fordított összeg nagy mértékben alatta van az optimálisnak;
  • a béke gyengülése az egyes országokban erősíti a populista politikai mozgalmakat.

A tavalyi adatokhoz képest világszerte 93 országban nőtt a biztonság és a békehajlam, 68-ban viszont az erőszak van erősödőben.

A lista legelején Izland, majd Új-Zéland, Portugália, Ausztria és Dánia áll. A legvégén, ahogy az előző évben is, a háborús Szíria szerepel, előtte Afganisztán, majd Irak, Dél-Szudán és Jemen.

Az elmúlt évben a legnagyobbat a következő országok léptek a béke felé (ezeknél csökkent nagymértékben az index): Közép-afrikai Köztársaság, Srí Lanka, Kambodzsa, Portugália, Dzsibuti. A biztonsági helyzet a következő országokban romlott a leginkább tavaly: Etiópia, Burundi, Szaúd-Arábia, Mali, Lesotho.

Magyarország: nem terror, nem háború, hanem a közbiztonság hiánya

Magyarország a tavalyi 20. hely után idén már a 15. legbiztonságosabb ország a világon. Az indexbe beleszámító összes témakörben relatíve alacsony számot kaptunk, a biztonságérzetet legkevésbé erősítő tényezők egyike az a szubjektív szempont, hogy az emberek mennyire érzik magukat biztonságban a bűnözőktől (erre 5-ből 3 pontot kaptunk). Utána következik a fogvatartottak aránya (2,5 pont), majd az országon belüli belső konfliktusok (2 pont), az erőszakossá váló tüntetések (2 pont) és az erőszakos bűncselekmények (2 pont) – ezek tehát a Magyarországi békeindexet leginkább kedvezőtlenül befolyásoló tényezők.

Nem csak az egészségügy áll jól, de a közbiztonság is szilárd

Legutóbb az egészségügyi államtitkár mondta, hogy büszke a magyar egészségügyre, most Pintér Sándor beszélt arról, hogy szilárd a közbiztonság.

A környékbeli országok közül Ausztria (4. hely), Csehország (6.), valamint Szlovénia (7.) biztonságosabb, mint Magyarország. Románia a 25., Szlovákia a 26. helyen végzett.

Az alábbi mozgótérképen azt követheti nyomon, hogyan változott a biztonsági helyzet az egyes térségekben az elmúlt 10 évben:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisteherautónak csapódott és szörnyethalt egy 24 éves motoros

Kisteherautónak csapódott és szörnyethalt egy 24 éves motoros

Elemző a magyar gazdaság teljesítményéről: "A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta"

Elemző a magyar gazdaság teljesítményéről: "A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta"

Boríthatja az eddigi terveket a váratlanul rossz GDP-adat

Boríthatja az eddigi terveket a váratlanul rossz GDP-adat