Budapestre jött a világ legmodernebb utasszállító gépe – fotó, videó

Budapestre jött a világ legmodernebb utasszállító gépe – fotó, videó

Utolsó frissítés:

Németh András Szerző:

Németh András
Németh András

Az Airbus A350-est vizes köszöntővel fogadták Ferihegyen. A gép üzemanyag-fogyasztása alacsony, jóval csendesebb a többinél felszálláskor, az utastér világítását és szellőzését pedig úgy oldották meg, hogy az alkalmazkodjon az utasok biológiai ritmusához.

©

Először szállt le Budapesten pénteken az Airbus és a világ legmodernebb utasszállító repülőgépe, az A350-es. Az általában nagy távolságokra repülő, szélestörzsű Lufthansa-gép abból az alkalomból érkezett Magyarországra, hogy a német légitársaság ötven éve indította meg budapesti járatát.

A 12 ezer kilométeres hatótávolságú gép az első közelítés után hatvan méter magasan elrepült a légikikötő fölött, majd egy kört téve leszállt a Liszt Ferenc repülőtérre. Ezután tűzoltóautók vízsugara alatt gurult be a fogadó épületig.

Az A350-es sok tekintetben világelső: fogyasztása – száz kilométerre és egy utasra vetítve – három liter alá, 2,9 literre csökkent, miközben felszállásnál fele akkora zajt kelt, mint a többi utasszállító vasmadár.

A repülő világítását és szellőztetését is úgy oldották meg, hogy az alkalmazkodjon az utasok biológiai ritmusához, így kevésbé fárasztó a repülés. 

Az A350-est a Boeing 777-es valamint 787-es vetélytársának szánják, 293 utas fér el egyszerre a fedélzetén. A gép a legkorszerűbb anyagokból készült: ez az első Airbus, amelyben ötven százaléknál többet tesz ki a kompozit anyagok aránya.

©

 Az első budapesti Lufthansa-járat érkezésének ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a német légitársaság képviselői hangsúlyozták: a közép-kelet-európai régió különleges fontosságú, tavaly 3,7 millió utas választotta a Lufthansa-csoport gépeit Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Magyarországon.

A Lufthansa rendszeresen volt első Magyarországon: a német légtársaság színeit viselte az első Budapestre érkezett Boeing 747-es és Airbus 380-as is. Az első Lufthansa-járat egyébként Frankfurtból jött annak idején, egy Boeing 727-es szállt le az akkor még Ferihegynek nevezett légikikötőbe.