szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csaknem 250 millió forintért vásárol haditechnikai eszközöket és felszereléseket a csőd szélén táncoló pécsi önkormányzat.

Eredményt hirdettek a Pécsi Haditechnikai Élménypark kialakításához szükséges haditechnikai járművek, fegyverek és felszerelések beszerzésére kiírt tenderen, sőt augusztus végén már szerződést is kötöttek a nyertesekkel. A hat részből álló közbeszerzés révén összesen nettó 249,6 millióért vásároltak kiszuperált katonai eszközöket a Tüskésréti Szabadidőpark közelében kialakítandó élményparkba.

A katonai ruhákat az Eastwest Defence Kft.-től vásárolták 1,46 millióért. A hatástalanított kézifegyvereket a Poligon Group szállítja 1,98 millióért. A repülőgép- és szárazföldi járművek modelljei szintén az Eastwest Defence Kft.-től kerülnek a parkba egymillióért. Ennél jóval nagyobb tételt jelentenek a kiszuperált szárazföldi katonai járművek, amelyekért összesen 115,4 milliót fizet az önkormányzat a V&V Motor Kft.-nek. Ők szállítják a harci helikoptereket és repülőket is 79,8 millióért. Ezenfelül tőlük bérelnek több eredeti hatástalanított harci járművet a cégtől csaknem 50 millióért. A cégek ajánlatai jellemzően néhány ezer forinttal maradtak el az eredetileg becsült ártól.

A beszerzést azzal indokolta az önkormányzat, hogy a katonai kiállítás és múzeum a Magyar Néphadsereg légi és szárazföldi eszközeit korhű, eredeti megfelelő történelmi háttérben mutatja be a katonai ruházattól egészen a nagy gépekig. Mint ahogy a kézi fegyvereknek, a ruházatnak és a kiegészítőknek is megkímélt állapotúnak kellett lennie.

Az új élményparkkal idegenforgalmi programkínálatát kívánja kibővíteni Pécs. A tüskésréti terület fejlesztését az elmúlt években kezdte meg Pécs. Ezzel valójában utána mennek egy magánbefektetőnek, aki saját beruházásként már kialakított ott egy futó- és wakeboardpályát. Az önkormányzat a megkezdett fejlesztés folytatásaként bővítené a meglévő sportfunkciókat is.

A Haditechnikai Park pedig az önkormányzati elképzelések szerint "egyedi és speciális az országban kevés helyen elérhető élményt nyújt a vendégek számára". A tervek szerint a területet rendezik, egy fogadóépületet – kiállítótérrel, előadóteremmel –, valamint egy bemutatócsarnokot húznak fel. Lesz külső kiállítótér, valamint akadálypálya és egy lokátor is, ahol "a vendégek kipróbálhatják az eszközök (tank) vagy a lokátor működését". Az élményparkban a Magyar Néphadsereg 1950 és 1990 közötti szárazföldi, légi és légvédelmi technikáját mutatják be.

A kiállított eszközök a korábbi önkormányzati közlés szerint oktatási és nevelési célra is használhatóak, a területen később táborokat is szerveznének, mivel lehetőség nyílik "az eszközök kipróbálására, élményszerű megismerésére".

A tüskésréti haditechnikai park kialakításának teljes költsége várhatóan eléri, vagy akár meg is haladja a nettó félmilliárd forintot. A terveket korábban az a Csizi Péter országgyűlési képviselő mutatta be, akit két hete neveztek ki a súlyos pénzügyi gondokkal küszködő város stratégiai irányítását átvevő testület élére.