szerző:
hvg.hu

A Mol új székháza kap helyet a Kopaszi-gáton épülő 120 méter magas épületben.

©

A Mol új székháza lesz Budapest első felhőkarcolója: a MOL Campus néven, a Kopaszi-gáton épülő irodaház terveit hétfőn mutatta be Budapesten az energetikai cég. "A Mol központja itt van közel ötven éve, nem kell, hogy az identitásunkat megváltoztassuk" – mondta el Hernádi Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója, aki szerint „nagyon menő” lesz az új irodaház. Hernádi szerint nem csak a következő generáció számára épül a székház, de regionális szinten is a legjobb irodaházat szeretnék maguknak.

Ezzel indokolta azt is, hogy a tervek megalkotását a világ egyik legnevesebb építészeti irodájára, a Foster + Partnersre és magyarországi partnerére, a Finta stúdióra bízták. „Nekünk elég kompromisszum volt az, hogy egy ötven évvel ezelőtti irodában kellett eddig dolgozniuk, most kompromisszumok nélkül kívánjuk megvalósítani az új központot” – mondta el a Kopaszi-gáton tartott bemutatón. A Mol több mint kétezer munkatársa jelenleg öt budapesti kerületben, 11 épületben dolgozik – ez rendkívül megnehezíti a működést – tette hozzá Hernádi Zsolt.

Az arra vonatkozó kérdést, hogy mennyibe fog kerülni a projekt, Hernádi Zsolt nem tudta megválaszolni, azt azonban kiemelte, a finanszírozást a Mol biztosítja. A tervek szerint az alapkőletétel 2018-ban lesz, ambiciózus tervük szerint 2020-ra készülhet el az épület. "Ha valakinek fontos, hogy nyomjuk, azok mi vagyunk, higgyék el" – viccelődött a Mol vezetője.

Lázár János miniszter korábban egy konferencián azt mondta, ami magasabb, mint a Parlament, az a mohóság szimbóluma, és amellett tette le a garast, hogy a fővárosban ne épüljenek a Parlamentnél és a Szent István-bazilikánál magasabb épületek.

A székház a nagyközönség számára is nyitott lesz. A tetején kialakítandó, az ország legmagasabb kilátóteraszáról bárki megcsodálhatja Budapest panorámáját, a földszinten pedig üzletekkel és kávézókkal nyitott aulát terveznek – mondta el Nigel Dancey, a Foster + Partners vezető tervezője.

A tervek az 50 éve, Sir Norman Foster általa alapított londoni irodához köthetők, amelynek a leghíresebb munkája talán a londoni Swiss Re torony, ismertebb nevén az „Uborka”, de a Wembley stadiont, a berlini Reichstag új épülete és a nemrég átadott Steve Jobs színház is a nevükhöz köthető. A Foster és partners eddig egy meg nem valósult projektet tudhat magáénak Budapesten: a Vörösmarty téren 2010-ben Csipak Péter üzletember szeretett volna egy olyan irodaházat kialakítani, amelynek a teteje egy Zeppelin léghajót idéz. A 40 milliárd forintos projektet aztán a válság elsodorta.

©

 

©
©
©
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hivatalos: itt a kupésra faragott Skoda Kodiaq GT

Hivatalos: itt a kupésra faragott Skoda Kodiaq GT

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

Fukuyama: A szocializmusnak vissza kellene jönnie

Fukuyama: A szocializmusnak vissza kellene jönnie

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról