szerző:
hvg.hu

Bár a zárszámadási törvényből felsejlik, milyen elképesztő pénzszórás folyt, annak érdemi magyarázatát megspórolta a kormány.

Közel 2500 milliárd forinttal költött többet tavaly a kormány, mint eredetileg tervezte – olvasható az e heti HVG-ben. Arra a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény sem ad érdemi magyarázatot, miből tevődik össze ez a bődületes többlet, milyen indoklással, milyen kedvezményezettek részesültek belőle a legnagyobb mértékben.

Az alapkérdés persze az, hogy ha ilyen bőségesen dől a bevétel, mi legyen vele. A kormány a jelek szerint afféle jut is, marad is megoldást választott. Már év közben megemelte a bevételi és a kiadási előirányzatot, majd az év végéhez közeledve újabb 616 milliárdot szórt ki az ablakon. Az év végi költekezés nélkül teljesülhetett volna, amit Orbán Viktor beharangozott, hogy szeretne „nullás” költségvetést látni. Itt volt az alkalom, ám elszalasztotta. Jó okkal: nem akarta a gazdaságot a választások előtt költségvetési restrikciónak kitenni.

Inkább tőkét juttatott az Eximbanknak, amely új szerepében vállalja a kormány belföldi klientúrájának hitelezését. Pluszforrásokat adott az egyházaknak, sportszervezeteknek, és Erzsébet-utalványt küldött a nyugdíjasoknak. Viszont a bevételi többletből a krónikus fizikai és pénzügyi deficitekkel küszködő humán ágazatok alig láttak valamit. Az egészségügy legfeljebb minimális mértékben részesült belőle, alig valamivel költhetett többet, mint amennyi pluszbevétel a járulékokból befolyt. A közoktatás pedig egyenesen bukott.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!